Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Reproduktory - čím vyšší výkon reproduktoru, tím hraje hlasitěji?

Kdyby tys pořádně četl, nikde nic nepíšu o hudebním a sinusovým výkonu (hudební výkon je jen marketing, v elektrotechnických normách to nemá co dělat).
Píšu o akustickým výkonu, to je něco úplně jinýho. Nastuduj si to.

Ano, reproduktor je spotřebič. Ale údaj na něm není jeho výkon, nýbrž jeho zatižitelnost. Napřed si definujme, co je to výkon zařízení - to je výstup požadované energie, kterou od zařízení očekáváme. Když ten výstup odečteme od vstupní energie, zůstanou nám ztráty. I benzinový motor s výkonem 74kW má spoustu ztrát v podobě tepla, tedy příkon energie (v tomto případě chemické) je mnohem vyšší.
Reproduktor je zařízení s mizivou účinností, v řádu jednotek procent. Požadovaným výstupem je mechanická energie, zbytek se mění na teplo, což jsou ztráty. Opravdu si stále myslíš, že reproduktor s popiskem 60W RMS a stejným dodávaným příkonem ze zesilovače vyzáří 60W mechanické energie? Nikoliv, to znamená, že tam můžeš dodávat 60W elektrické energie po desítky hodin bez rizika poškození a to jak mechanického, tak tepelného. Pár wattů rozhýbe membránu, zbytek zahřeje cívku.
Pokud jsi nestudoval elektro, tvá neznalost budiž omluvena, pokud ano, nastuduj si to znova.

A ještě jedna poznámka ke spotřebičům - všechny spotřebiče mají na štítku údaj ve Wattech, to taky není výkon spotřebičů, ale opět jejich příkon. Výkon se opět řídí účinností. Ne všechny vysavače s nápisem 1600W sají stejně. Ale všechny žerou stejně elektriky. Tedy opět opakuji - pleteš si výkon a příkon.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny