Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tiskarna: chci laser, je to dobra volba?

Pro výběr tiskárny je důležitá jedna věc: zjistit si PŘED nákupem ceny spotřebního materiálu a jeho výtěžnost (tj. spočítat si cenu na stránku A4) a zároveň si ujasnit, jak velká bude tisková zátěž, tj. kolik se na tiskárně vytiskne za měsíc/rok.

Podle toho je dobré vybírat, je dobré si také ujasnit, zda je potřeba barva - v případě, že se netisknou CD/DVD nebo fotky (a fotky tisknou dnes na domácích tiskárnách (v ceně cca 30-50Kč/fotka), v době fotolabů, už jen blázni), je barevná tiskárna do domácnosti naprostý nesmysl - nemá opodstatnění. Běžná korespondence a data se tisknou černobíle, není tedy důvod pro barevnou tiskárnu.

Sám mám doma prastarou HP LJ4 (1 strana mě s neoriginálním tonerem Xerox vychází na 0,075Kč+cena za list A4) a nemám důvod měnit ji za barevnou.

Pokud se přesto rozhodneš pro barevnou laserovku, ber něco, co se dá bez problémů plnit alternativami, popř. co má levný provoz (tj, umí fungovat jako čistě čb zařízení) - v tomto ohledu vynikají např. Xeroxy - kupř. Xerox Phaser 6110 (MFP), kde černý toner originál stojí cca 1000Kč na 2000 stran, a barevný na 1000 stran stojí originál cca 700Kč. V druhovýrobě je to pak ještě co cca 40% levnější)

Obecně pak platí pravidlo, že čím levnější tiskárna, tím dražší provoz. Z tohoto důvodu bych nedoporučoval tiskárnu, kterou navrhuje v prvním příspěvku Drtič - ale vše je o tom, kolik budeš tisknout, pokud to bude 500 stran ročně, službu udělá i ten Samsung.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny