Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Autocad- požadavky

Vím, že zde již podobné dotazy byly, ale nikde jsem nenašel přesně co jsem potřeboval. Potřebuju vybrat komponenty do počítače- nejdůležitější je, aby na něm šlo pracovat v Autocadu, Cadkonu a podobně, ovšem čím výkonější bude zároveň na hry tím lépe. Práce v Cad programech se týká toho, co se dělá na střední škole (takže pravděpodobně nic extra náročného, ale nevím, nikdy jsem v ničem takovém nedělal). Cena by měla být okolo 15000 Kč (bez monitoru, s win7). Škola dodala jakýsi seznam, jak by měl takový počítač vypadat, právě ke dvou položkám tohoto seznamu bych měl dotaz:

1) Procesor: minimálně INTEL Core 2 Quad Q9300 (nezbytná řada od firmy Intel, ne AMD), 4-jádrový procesor

- opravdu je potřeba 4-jádrový procesor? A proč ne AMD????

2) Grafická karta: Nvidia Quadro FX570, 256MB a vyšší.

- dočetl jsem se, že jde o kartu určenou speciálně pro práci s grafickými programy, jinak ale nemá být nic moc. Je to na střední škole nutný? Byla by pro práci horší třeba GTS 450?, která by na hraní měla být mnohem lepší a navíc levnější.

Ostatní části seznamu chápu (až na položku, že to má být značkový počítač- nejlépe FSC, HP, IBM a pod., ale to ignoruju).

Děkuju za odpověď.

Předmět Autor Datum
Možná by bylo vhodné přesněji zjistit, co si představit pod pojmem "co se dělá na střední škole". Je…
shark.jd 20.11.2010 14:35
shark.jd
Díky, co se dělá na střední škole právě nevím, doufal jsem že to někdo tady vědět bude.:-) Počítač a…
Kamill 20.11.2010 14:39
Kamill
To mi připadne, jako by to psal nějakej zanícenej fanatickej učitel, kterej prostě MUSÍ mít Intel a…
Prasak 20.11.2010 14:52
Prasak
Na školách je většinou licence na rok od AutoCadu takže je to legální až na to, že to všude po okraj…
brezoter 30.01.2011 15:52
brezoter
1. jde o aplikace: pokud je vyučovaný autocad, cadkon atd ve verzi pro mac, pak proč ne. 2. původní…
lední brtník 30.01.2011 16:45
lední brtník
Mně se také líbí Macbook... Pokud na CAD fóru pravili, že Macbook není ideální - pak tím možná v prv…
VN 30.01.2011 16:52
VN
no s renderovanim počítám spíš na stolním PC protože to se dělá tak jednou za půl roku, ale bez note…
brezoter 31.01.2011 11:58
brezoter
jinak ještě co se týče station pc vs. notebook...v ateliéru co jsem pracovala přes léto měli všichni…
brezoter 31.01.2011 12:00
brezoter
já tu zas budu otravovat s probookem, už toho nechám. většinou nemají extra grafickou kartu - pokud…
lední brtník 31.01.2011 19:10
lední brtník
Tak pokud by jsi trvala na MacBooku Pro 13", tak dostupné verze (s GeForce 320M, C2D) by výkonově mě… poslední
VN 31.01.2011 22:08
VN
A tu licenci má škola pro výuku ve škole, nebo ji může poskytovat studentům domů? To je podstatnej r…
Prasak 31.01.2011 12:12
Prasak
ne poskytne jí studentům domů, každý rok se musí obnovit akorát nevím jak je to s tim, když bych cht…
brezoter 31.01.2011 13:53
brezoter
4 jadrovy procesor preto, ze CAD aplikacie vedia vyuzit kazde jadro, cize nezavisi na surovom vykone…
fleg 20.11.2010 14:54
fleg
Podívej se na - (máš tam Intel i AMD sestavy pro Cad) http://pc.poradna.net/q/view/579282-sestava-p…
M-Pol 20.11.2010 15:00
M-Pol

Možná by bylo vhodné přesněji zjistit, co si představit pod pojmem "co se dělá na střední škole". Jestliže budete pracovat pouze ve 2D, tak výběr profi grafické práce pro tyto programy je dle mě zcestný a stačí téměř jakákoliv.

Taktéž se značkou procesoru mě nenapadá, proč by to měl být jen Intel. Máma kreslí denně v Autocadu na notebooku s Core2Duo, integrovanou inteláckou grafikou a viděl jsem a na běžnou práci ve 2D to bohatě stačí.

To mi připadne, jako by to psal nějakej zanícenej fanatickej učitel, kterej prostě MUSÍ mít Intel a Quadro grafiku. To by ten Autocad byl SW docela na houby, kdyby jel jen s takovým omezením a taky škola pěkně na hovno, když požaduje po žácích takovej specifickej (a drahej) počítač. A licenci Autocadu domů žáci dostanou od školy, zaplatí sami, nebo si to mají prostě nějak upirátit?
Já bych to udělal naopak - požádal školu o licenci Autocadu a zkusil nainstalovat na počítač, co máte doma (nebo komu to bude). A pokud to pojede, není co řešit.
Navíc je to jen střední škola, tyhle požadavky bych pochopil na VŠ, kde by vzali učivo do hloubky, na střední to tak důkladný nebude, to by museli věnovat na ten Autocad hodně učebních hodin na úkor něčeho jinýho.

Na školách je většinou licence na rok od AutoCadu takže je to legální až na to, že to všude po okrajích tiskne vytvořeno ve výukovém produktu spol. autocad. Já také vybírám počítač teda už na VŠ líbí se mi Apple spoustu architektů na něm pracuje a jsou spokojeni..ale když jsem psala na CAD fórum dostala jsem odpověď, že MAC neni idealní...od uživatelů jsem naopak slyšela, že jim jde vše bez problému předevšim, že na něm CAD vůbec nepadá je rychlejší a mac booky jsou i celkově lehčí než jiné notebooky což by mi vyhovovalo. Co myslíte?

1. jde o aplikace: pokud je vyučovaný autocad, cadkon atd ve verzi pro mac, pak proč ne.
2. původní tazatel se rozumně ptal po konfiguraci na stolní pc. jestli se budete pidlikat s nějakým 3d modelováním a renderováním, pak je notebuk špatná volba. ten je ostatně pro cad hůř použitelný i kvůli menšímu displeji.
3. za prachy co stojí mac seženeš i tenký dell. u supertenkých krámů ovšem počítej se superkrátkou výdrží baterie. takže je pěkné že se to dobře přenáší, akorát je to věčně vybité.

Mně se také líbí Macbook... Pokud na CAD fóru pravili, že Macbook není ideální - pak tím možná v prvé řadě mysleli, že relativně "kompromisní" menší a dostupnější MacBooky 13" (mj. ku škodě se starším - ač v mnoha ohledech dostatečným - hardwarem)? Osobně nemám nějaké velké zkušenosti s Macbooky, ale hádám, že pak ve tvém zájmu je minimálně Macbook 15", popř. 17". A jen 15" verze začíná od cca 45 tis. Kč s DPH.

Trochu odběhnu od tvého dotazu - můžeš se inspirovat nějakým pěkným článkem o workstationech v užití CAD - PC versus notebook:

http://notebookblog.cz/technika/zkusenosti-a-rekla mace/workstation-jako-pc-a-notebook-1-dil-thinksta tion-e20/

http://notebookblog.cz/technika/zkusenosti-a-rekla mace/workstation-jako-pc-a-notebook-2-dil-vykon-v- cad/

no s renderovanim počítám spíš na stolním PC protože to se dělá tak jednou za půl roku, ale bez notebooku to na FA jak jsem zjistila v podstatě nejde. Chdoím každej den tak 3 km pěšky a proto jde o tu váhu nemyslela jsem uplně supertenký počítač stačil by mi mac book pro 13 a ten se dá sehnat i kolem 23 tisíc...protože stejně se většinou pracuje s externím monitorem a ono se toho ve škole tolik neuděla jde spíš o to, že se musí vše nosit na konzultace a občas o nějaké menší úpravy a využití času mezi přednáškami atd... jinak potřebuji aby tam šli programy autoCAD, archiCAD, 3D Max a Artlantis...mac book pro údajně vydrží i 10 hodin...a váží okolo 2 kg??

já tu zas budu otravovat s probookem, už toho nechám.
většinou nemají extra grafickou kartu - pokud počítáš hlavně s 2D, nemusí to být na závadu.
jestli chceš dobře přenosný = co nejlehčí, pak se možná rozhlížet mezi 13" modely
hp má podobných modelů víc, vidím tam i něco s lepší grafikou (a tím pádem předpokládám horší výdrž na baterky).

jestli furt uvažuješ o macovi, poptej se jestli máte dostupný sw pro tento operační systém.

Tak pokud by jsi trvala na MacBooku Pro 13", tak dostupné verze (s GeForce 320M, C2D) by výkonově měly v opravdovém základu - v rámci mobilního strojku - stačit. Rozlišení 1280 x 800 není moc. Při rýsování se hodí na výšku ideálně alespoň 1000 px. Tedy i 900 px je (akceptovatelný) kompromis, 800 px už málo (ano, jsou lidé, kteří fungují i s tím, ale...). Ovšem píšeš, chceš používat pak na náročnější úlohy desktop, popř. k notebooku externí monitor. Pokud by jsi ale měla mít na škole/koleji celý týden jen ten MacBook bez externího monitoru, moc praktické/pohodlné to rozhodně nebude (malá pracovní plocha). Také si pohlídej - viz pozn. brtníka - co/jaký software máte dostupný pro MAC OS. Kupříkladu ještě nedávno, kdo byl "smrtelně" zvyklý na office od Microsoftu (ver. 2007), nechtěl OpenOffice, u MAC OS byla microsoftí varianta - Office 2008 for Mac - dost nedotažená (např. i v Excelu byly problémy). Co jsem postřehl na fórech, verze Office for Mac 2011 je údajně už použitelná. Samozřejmě jsou možnosti, jak toto řešit (i když ne tak elegantně), např. virtuál... Ale hned si uvědom, že případně pak dávat na MacBook - místo MAC OS - Windows, je nevýhodné (vlastně nesmysl a škoda).

A tu licenci má škola pro výuku ve škole, nebo ji může poskytovat studentům domů? To je podstatnej rozdíl.
Mac je sice pěkná frajeřinka, ale pokud na tom nebudeš s CADem makat furt, ale jen občas, tak je to zbytečnost, tady jsi v krajině PC a většina softu je tu pro PC a Windows.

4 jadrovy procesor preto, ze CAD aplikacie vedia vyuzit kazde jadro, cize nezavisi na surovom vykone ako na pocte jadier. To, ze sa AMD nehodi na CAD pocujem prvy krat a imho je to blbost, vacsina mojich znamych, ktori robia na CADe maju prave AMD na doma.
Samozrejem pokial sa ma jednat o multifunkcny pc je lepsie kupit klasicku kartu a nie "specializovanu". To,m ci si pri nejakom rendri pockas 50s namiesto 35s ti bude asi jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru