Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno uploadovanie - autorské práva

Tak to vezmeme popořadě. Pokud na internetu najdeš obrázek, líbí se ti, stáhneš si ho do počítače a poté se s ním kocháš, nic se neděje, zákon porušen není. Pokud si ho dáš na stránky, vyvěsíš ho na nástěnku ve škole nebo tak něco, tak už zákon porušuješ - není-li u obrázku výslovně uvedeno, že je možno ho volně šířit a používat. Je naprost jedno, jestli uvedeš nebo neuvedeš zdroj. Další šíření a zveřejňování díla (nebo jeho části) je podmíněno souhlasem vlastníka autorských práv.
U filmů je to podobné - stáhneš-li film nebo hudební dílo, shlédneš ho (doma), nic neporušuješ. Zákon porušil ten, kdo to na internet pověsil, není-li to autor a/nebo vlastník autorských práv. Šíříš-li to dále (opět pověsíš na internet, půjčíš kamarádovi, prodáš) tak jednáš v rozporu se zákonem. Toto se nevztahuje na komerční software - ten se nemůže používat, i když je na internet pověšen a volně dostupný. Musí být výslovně uvedeno, že jde o freeware.
Chceš-li z filmu něco vystřihnout a použít to v jiném videu, tak to porušení zákona je. Zasahuješ do díla a dílo (nebo jeho část) dále šíříš.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny