Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Mobilní telefony a kondenzace vody

Doufám že dotaz můžu dát sem, dyžtak nechť je přesunut do sekce kutilské. Týká se mobilních telefonů a kondenzace vody.
Zajímalo by mě, když dám normální telefon v zimě ven (třeba na stůl), kde je např. -10 °C a nechám ho tam třeba 2 hodiny a pak ho přenesu domů, kde je pokojová teplota (25 °C), tak jestli na něm dojde ke kondenzaci vody (byť i minimálního množství). Myslím, že na povrchu telefonu ano, ale mě zajímá jestli i na základní desce s plošnými spoji, co je uvnitř telefonu. Já tipuju, že taky, protože ta deska při pobytu venku měla taky cca těch -10 °C, jako povrch mobilu. Stalo-li by se to, zkondenzovaná voda by se doma v teple jak z té desky, tak z povrchu telefonu pomalu odpařila.
Ale mě by zajímalo, jak by to bylo u odolného (vodotěsného) telefonu, ze kterého by se ta zkondenzovaná voda z desky plošných spojů neměla jak odpařit (protože kryt telefonu je vodotěsný).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zkonednzuje, protože málokterý telefon (a nejen ten, třeba to platí o foťáku, notebooku...) je utěsn…
Dale Cooper 16.01.2011 00:51
Dale Cooper
to se vždy bojím s notesem v zimě. přijedu,otevřu a rosa na displeji jak prase. nezapínám, nechám ta…
mik.miky 16.01.2011 00:55
mik.miky
proto když jsem ještě jezdíval autobusem, jsem notebook "balil" do mikiny.. Sice málo ale pomáhalo t…
rychlik91-jinde 16.01.2011 01:32
rychlik91-jinde
Kondenzace je svina. Majitele zrcadlovek o tom vědí své. Nejlepší je do takových situaci MT vůbec ne… nový
Warcz 26.05.2013 20:19
Warcz
Tak ho vonku nazhav (pust tam nejake video) a potom sa po prechode do miestnosti na tom nic neskonde… poslední
MM.. 27.05.2013 00:07
MM..

Zkonednzuje, protože málokterý telefon (a nejen ten, třeba to platí o foťáku, notebooku...) je utěsněn tak, aby do něho okolní vlhkost nepronikla. Bude-li teflon vodotěsný, tak něco málo v něm zkondenzuje taky, protože ačkoli jest utěsněn, není v něm vakuum a nějaká vzdušná vlhkost v něm IMHO je pořád. Sice asi málo, ale je.

Kondenzace je svina. Majitele zrcadlovek o tom vědí své. Nejlepší je do takových situaci MT vůbec nedostávat ( v -20 na horách vlezu do chaty a hned vytáhnu mobil )

Ukázku jak vypadá Oxidace najdete třeba zde: cisteni Po vysušení zůstávají minerály a hlavně sůl, která je vodivá a dílo zkázy dokoná.

Tak ho vonku nazhav (pust tam nejake video) a potom sa po prechode do miestnosti na tom nic neskondenzuje ptz bude teplota dosky vyssia jak teplota vzduchu v miestnosti :D Ona ta doska stejne nema -10 ani ked si vonku ptz sa to trochu hreje tym ze to je zapnute a bezi to.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru