Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zálohování, klonování

Zdravím, mám WinXP Home, disk Seagate oddíly systém + data. Na nový externí disk WD (USB2+3)bych chtěl zálohovat, případně jen ukládat data a zálohovat i systém. Rád bych věděl, zda externí disk také rozdělit a jaký program pro kopírování či klonování (zdarma) zvolit.Nabízí se HDClone, XXClone, Paragon, Easeus a další. Dočetl jsem se, že Seagate Disc Wizard klonuje jen celý disk, nikoli jen oddíly či složky.Lze vhodným programem složky jen doplnit, nebo je nutno čas od času vytvořit kompletní zálohu datové části? Lze z externího disku OS obnovit, nebo raději použít instalační DVD? Originál disk s Win mám, ale starý již několik let. Mám také novější DVD XP Home SP3 nLite, ale nevím, jak použít. Předpokládám, že klonováním oddílu C pevného disku bych se vyhnul instalaci ovladačů a programů. Zatím jsem reinstalaci OS nezkoušel, počítač mi fuguje. Pokud se počítač pokazí, bývá na hledání cesty k nápravě pozdě. Díky za srozumitelné rady, případně opravy mých úvah.

Předmět Autor Datum
Klonování disku se provádí obvykle na jiný interní disk. Na externí se ovšem ukládají adresáře/složk…
Kurt 04.02.2011 14:39
Kurt
Jak jsem uvedl, pokud možno obojí. Pokud není nesmysl instalovat systém přes USB, pak z ext. disku a…
dole 04.02.2011 15:20
dole
Je strašně moc možností. Každý ti bude radit a obhajovat tu svoji. Zálohu systémového disku bych děl…
MM_tank 05.02.2011 01:25
MM_tank
předpokládám že tvůj "Seagate Disc Wizard" je přejmenovaný "acronis true image". edit: zde ten nabíz… poslední
lední brtník 05.02.2011 11:17
lední brtník

Klonování disku se provádí obvykle na jiný interní disk.
Na externí se ovšem ukládají adresáře/složky, které chcete mít zálohovány.
"Originál disk s Win" si zkopírujte na další disk (CD/DVD) ať máte zálohu.

Co vlastně chcete udělat? Provést zálohu aktuální instalace Windows, nebo zálohu souborů (dokumentů, fotek, atd.) které nyní máte na pevném disku svého PC?

Je strašně moc možností. Každý ti bude radit a obhajovat tu svoji.
Zálohu systémového disku bych dělal do souboru a na interní datový nebo přímo na ten externí. Ověř si ale že obnovovací program uvidí ten externí disk připojený při usb při obnovování.
Taky jde systémový zazálohovat na externí disk (do souboru) a potomnakopírovat ještě na interní -archiovace bude dřív hotová.

Obsah datového disku plus nějaké adresáře ze systémového bych kopíroval na externí disk do adresáře záloha.
Externí disk bych nedělil,snad jen kdybys ten disk nějak moc často přenášel a odpojoval by to mělo smysl.

Nlite znamená že to cdčko od microsoftu někdo upravoval, většinou povyhazoval nějaké "nepotřebné" služby a součásti. Takové cd je tedy /pro mě/ zprasený.Několikrát sem přeinstalovváal počítač z důvodu že něco -typicky wifi nebo tiskárna po takové úpravě nešla nainstalovat. Jediné vhodné použití nlite vidím na integraci ovladačů /pro instalaci v ahci režimu bez disketové mechaniky/ případně integraci servise packu /i to je lepší sehnat originál/.

předpokládám že tvůj "Seagate Disc Wizard" je přejmenovaný "acronis true image". edit: zde
ten nabízí nejméně dva typy záloh:
- tento počítač ... tím myslí image celých disků nebo oddílů - používám pro zálohu systémového oddílu s aplikacemi. tento image uložím na datový oddíl, a v práci ho ještě fouknu na síťový záložní disk. používám vždy metodu full image, záloha systému má smysl celá najednou tak jak je.
- soubory a složky ... jde zvolit které jednotlivé adresáře se budou zálohovat - místo toho lze použít ruční kopírování důležitých dat na nepracovní druhý/síťový disk, nebo občasná záloha na dvd. u zálohy dat půjde buď o přírůstkové zálohy, nebo prosté kopírování vybraných dat.
- acronis secure zone tuším dokáže zálohohovat kritické součásti systému do malého skrytého oddílu na disk pro obnovu, ale to ten seagate mít nemusí.

pokud dělám zálohy datového oddílu pravidelně a v nemožných chvílích jako např. součást odhlašovacího skriptu v pátek, pak by měl být přístup na externí disk rychlý ať to nezdržuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru