Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jen minimum notebooků umožňuje výměnu grafiky, pokud je grafika integrovaná, tak to nelze.
host 13.03.2011 12:51
host
LZE. Píšu z NTB, kterému se spálila grafika integrovaná, mám v něm novou. Stačí se obrátit na firmu,…
Danuška 23.08.2011 22:16
Danuška
Danuško, je vedro, tak ti asi trochu přeskočilo... Pokud jsi měla "spálenou grafiku", pak jsi měla…
touchwood 26.08.2011 12:46
touchwood
já myslím že servisy mají pájecí stanice za statisíce a že to umí pájet skoro samo :D poslední
michal012 09.03.2013 12:51
michal012

LZE. Píšu z NTB, kterému se spálila grafika integrovaná, mám v něm novou. Stačí se obrátit na firmu, člověka, servis, který s tím má zkušenosti. Výměna té grafiky + grafika samotná mě vyšli na 4500Kč. Přes soukromníka, který spravuje počítače v podnicích. Když někdo umí, udělá to, jinde tě okecají s tím, že to nelze, přitom logicky to nějakým způsobem asi lze...:-)

Danuško, je vedro, tak ti asi trochu přeskočilo...

Pokud jsi měla "spálenou grafiku", pak jsi měla buď nějakou obstarožní plečku ještě s PLCC sokly nebo se ta "závada" netýkala grafiky. Moderní grafiky jsou totiž osazeny BGA pouzdry (jednoduše zapájené na desce, přičemž spoje jsou realizovány dvojdimenzionálním polem kuliček ze speciální SMD pájky), které jde odpájet jen horkovzdušně, napájet pak lze POUZE nové obvody osazené nepoužitými kuličkami, a to opět horkovzdušně (v peci). Já vidím několik problémů:

1. mít vybavení (při trochu šikovnosti stačí instalatérská horkovzušná pistole, ale na moderní několikavrstvou desku a GPU bych si to nedovolil použít), tj. SMD linku sestávající se alespoň z pece.
2. mít náhradní GPU - a to pokládám za největší problém, ty se jen tak nedistribují

Takže ve výsledku: ano, lze opravit opravdu vše, ale k tomu je třeba vybavení. A to rozhodně "člověk co spravuje PC v podnicích" mít nebude, z toho plyne jediné - chyba byla triviální, např. vadný napěťový regulátor, upadlá/upálená součástka nebo konektor.

Principiálně řečeno: já sám mám docela velké možnosti, jak opravit IT techniku, ale omezuju se max. na výměnu kondenzátorů, popř. menších čipů, protože oprava těch "velkých" je jednak hodně riskantní a pak je nelze koupit "normálně v krámě." Navíc při ceně, co by to stálo (práce, náhr. díly), se to nevyplatí - vyjde levněji koupit nový kus.

Takže příběh jsi napsala hezký, ale všechno to je trochu jinak.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru