Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém se zvukovou kartou

Dobré odpoledne,
mám problém s integrovanou zvukovou kartou. Je to pár dní co mi začala blbnout, přesněji "chrčet", praskat. Ne hardware, ale při přehrávání zvuku a to tak, že čím větší zátěž CPU, tím horší to bylo, např.: přehrávání videí z youtube byla celkem katastrofa, ale písnička z disku celkem šla). Také jsem zaznamenal snížení výkonu PC(když jsem otevřel Správce úloh, tak CPU pracovalo, i když jsem nic zatěžujícího nedělal), a to ikdyž zrovna žádný zvuk nehrál. Předpokládal jsem, že chyba bude v kartě, tak jsem koupil novou(Genius SM-Live Value 5.1) a nainstaloval. Problém ale přetrval, výkon se sice vrátil téměř k normálu a nová karta "chrčí"/praská míň, ale radši bych, kdyby nechrčela vůbec :) . Někde jsem četl, že problém by mohl být v tom, že jsou aktivní obě a tak je třeba jednu vypnout v BIOSu. V této oblasti nejsem ale moc zkušený, jediné co jsem tam našel v OnBoard Devices, související se zvukem, bylo HD Audio Controller, což jsem vypnul, nicméně to nepomohl. Základní desku mám Asus P5B-VM DO.
Děkuju předem za jakoukoli pomoc.

Předmět Autor Datum
Ano onboard zvukovku vypnes tym HD Audio controller. Tvoj problem je bud niekde vo Windows a to napr…
MM.. 25.03.2011 16:28
MM..
Problém nastal ze dne na den, kdy si nepamatuj, že bych instaloval něco potenciálně nebezpečného(ikd…
Galdwin 25.03.2011 18:08
Galdwin
Co to je pri normalnim provozu? V klude (nic vo Windows neni spustene) su normalne teploty okolo 40°…
MM.. 25.03.2011 18:16
MM..
ano, když nic neběží. U chladiče mám právě ulomenou jednu pacičku, past zkusím natřít znova. Nicméně…
Galdwin 25.03.2011 19:25
Galdwin
Ked mas ulomenu pacicku tak to nedolieha a CPU sa ti prehrieva (a bude sa ti vzdy sekat pri/po zataz…
MM.. 25.03.2011 20:33
MM..
no já jsem chybně předpokládal, že když k tomu dávaj ovladače na CD, tak budou fungovat dobře :-D k… poslední
Galdwin 26.03.2011 12:14
Galdwin

Ano onboard zvukovku vypnes tym HD Audio controller.
Tvoj problem je bud niekde vo Windows a to napr. bud vir alebo problematicky ovladac na iny HW ktory prilis dlho zakazuje prerusenia apod. Co si robil s PC ked to zacalo blbnut? Pridaval si nejaky HW? Instaloval si nieco nove?
Mozes skusit bod obnovenia systemu (start-programy-prislusenstvo-nastroj obnovenia systemu) na datum ked to este slo spravne.

vseobecne je aj dobre preinstalovat komplet vsetky ovladace, chipset, grafika, zvukovka, LAN. Odpoj z USB vsetko nepotrebne a nepotrebne veci (pripadne TV karty apod) skus v spravci zariadeni (pravy klik na tentopocitac spravovat) na nepotrebne zariadenie skus pravy klik - zakazat ze kedy to zacne fungovat spravne.

Moze to byt aj HW problem, akykolvek HW to moze sposobovat (moze byt vada aj napr. na zakl.doske alebo na akejkolvek karte, alebo BIOS, neflashoval si tam nejaky nespravny BIOS? Neni to PC pretaktovane? Skus do BIOSu load defaults).
A sleduj aj teploty (coretemp) ci sa nieco neprehrieva (uvolneny chladic).

Problém nastal ze dne na den, kdy si nepamatuj, že bych instaloval něco potenciálně nebezpečného(ikdyž dneska si člověk nemůže být jistý ničím:)). HW jsem žádný neměnil. Pro jistotu nechám počítač projet antivirem(používám Avast Free, snad je to dostačující). Když to nepomůže tak zkusím obnovit systém. S BIOSem jsem nic nedělal(alespoň nic úmyslně:)), protože na to si netroufám.
Teploty sleduji celkem sleduji, protože jsem nedávno měl problémy s přehříváním CPU, špatně mi doléhá chladič a teploty se teď při normálním provozu pohybují kolem 63-68, při zatížení až 75, na což jsem se taky chtěl zeptat, jestli to není příliš. Zkoušel jsem znovu natřít teplovodivou pastu, což trochu pomohlo. Od té doby mám také ovšem pořád nezakrytý počítač, o čemž si uvědomuju, že to není ideální stav:)

Co to je pri normalnim provozu? V klude (nic vo Windows neni spustene) su normalne teploty okolo 40°C (ale zavisi aj od konkretneho CPU a chladica, niektore stare CPU hreju viac). Ked mas viac tak nieco vporiadku nemas (bud to zle chladi alebo ti nieco vkuse vytazuje CPU na 100%, vid Ctrl-Alt-Del). Ten chladic skontroluj ze dolieha spravne na CPU (niektore mozu byt sikmo hlavne ak je ulomeny jeden uchyt apod) a pasty sa dava len uplne tenka vrstva (takmer priesvitna) rozotreta sparatkom apod. ked si jej dal viac tak to utri a daj nanovo.

ano, když nic neběží. U chladiče mám právě ulomenou jednu pacičku, past zkusím natřít znova. Nicméně jsem četl, že teploty kolem 60-70 jsou normální, tak nevim. Btw používám SpeedFan a tam je kolonka System(kolem 42C), což nevím co znamená.
Vývoj ke zvukovce: Byť mám pramalou důvěru k Windowsu, co se týče "Center pro řešení problémů", tak tady jsem ze zoufalosti využil tu jejich službu pro automatické vyhledání nejaktuálnějších ovladačů pro tu kartu a světe div se, ono to zabralo. Našel a nainstaloval nejnovější ovladače a od té doby zvuk běží naprosto dokonale. Dík moc za všechny rady

Ked mas ulomenu pacicku tak to nedolieha a CPU sa ti prehrieva (a bude sa ti vzdy sekat pri/po zatazi napr. pri hrani hry apod).
Budes muset vymenit chladic alebo zakl.dosku podla toho co mas tam ulomene.

70stupnov vklude je extremne vela. 70 stupnov by som bral ako maximum tak po hodine hrania narocnej hry, to ty tam mas potom urcite vyse 80 a CPU sa kvoli tomu podtaktuje na minimum.

P.S> zvukovku samozrejme uz nechaj tak ked zvukovka funguje, ovkadac bolo treba skusit hned ako prve - najst si najnovsi ovladac na webu vyrobcu zvukovky (alebo ten co nasiel windows)

no já jsem chybně předpokládal, že když k tomu dávaj ovladače na CD, tak budou fungovat dobře :-D
k teplotě: já už jsem si předtím říkal, že musím koupit nový chladič, teď k tomu aspoň mám pádný důvod :) dík moc

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru