Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vývoj SW - profese

Realita je taká, že firmy berú aj mladých ľudí, ale z tvojho pohľadu to je lotéria. Buď vyhráš a dostaneš sa do firmy, ktorá svojich zamestnancov vzdeláva a umožňuje im rásť, alebo nevyhráš a zamestná ťa firma, ktorá z takých ľudí vyslovene žije. To potom spoznáš tak, že budeš pravidelne po večeroch do noci prerábať program, pretože architekt riešenia opäť niečo "neodhadol", alebo analytik zasa na niečo "pozabudol". Na nejaké samoštúdium nebude čas a keď budeš chcieť za to aspoň vyšší plat, tak zamestnajú druhého takého. :-)

Tvrdiť, že dobré firmy nepozerajú na titul, je trochu odvážne. Skôr by som povedal, že zamestnaním niekoho bez VŠ berie firma na seba väčšie riziko, že ten človek nebude rozumieť niektorým veciam, s ktorými sa stretne. Takže keď sa budú rozhodovať medzi dvomi ľuďmi, ktorí sú na približne rovnakej úrovni, tak pravdepodobne siahnu po tom s VŠ. Na druhú stranu človeka bez VŠ môžu zamestnať za nižší plat a ponúknuť mu dobré podmienky pre ďalší rast - nič nie je čiernobiele.

V každom prípade vzdelávanie v oblasti vývoja SW bude pre teba ťažšie ako na vysokej škole. A s tým súvisí aj to, čo a za koľko budeš robiť o pár rokov neskôr, ak nechceš celý život pracovať ako programátor. Môj názor je, že bez VŠ z teba nebude dobrý SW architekt, ale možno ťa začne baviť viacej projektový manažment a tam by ti VŠ asi chýbala menej.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny