Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem SQL dotaz navrh DB

Vladimíre, díky za odpověď.

Ano myslel jsem tak ze by pristupy byly pro aplikaci. Mozna jsem to popsal ne zcela presne, ale kdyz to hodne zjednodusim a odprostim se od idealniho db navrhu tak v zasade bych si predstavoval nasledujici k jednotlivym bodum:

1) v DB bych mel jeden databazovy ucet nazvany aplikacni_ucet a ve vytvorene tabulce napr. s jmenem "users" bych mel id, username, password hash a role

uzivatel by prisel k aplikaci zadal by username novak a heslo 123 a aplikace by se pres ucet aplikacni_ucet pripojila na DB, podivala se do tabulky "users" zda sedi hash hesla a pokud ano tak by zobrazila prislusnou obrazovku (na zaklade hodnoty, kterou by si precetla z pole role tabulky "users"). Uzivatel by mel napr. v aplikaci moznost stisknout export a tak by se data zapsala do nejake tabulky treba out_vysledky. Komunikace by probihala z pohledu DB pres tento jeden ucet aplikacni_ucet. Nechapu z tve odpovedi zda tedy musi mit kazdy uzivatel svuj databazovy ucet, nebo jestli by to takto jak popisuji slo pres jeden aplikacni_ucet (ktery by byl jediny v databazi - napr. jako dbo).


2) ma predstava byla ze by byla opet tabulka "users" s roli definujici pristup. Uzivatel by zapnul aplikaci ale uz by nezadaval heslo nebot by byl v domenove skupine s prislusnym pristupem k DB. Zde jako spravny novacek uplne nehcapu Vasi odpoved.

Znamena to ze aplikace nedokaze vzit windows udaje potrebne pro autentikaci a jako jako kdyz napr. zapinam management studio a pripojuji se na server s windows autentikaci, ze by se rovnou pripojila pod danym uzivatelem? Nechci Vazat prava select apod k temto jednotlivym tabulkam pro jednotlive, ale pouze aby mel uzivatel pravo se podivat do tabulky user a tim padem mu DB vratila hodnotu role (tabulka user) a aplikace na zaklade teto role zobrazila prislusne menu a obrazovky.

Tato varianta 2 je preferovana v tech oddilech kde by meli server a uzivatelske PC ve stejne domene (odpada nutnost se prihlasovat a pristupy jsou reseny ze admin pouze prida prislusne osoby do skupiny, ktera je schopna se pripojovat na DB server), nemate prosim nekde po ruce odkaz ktery by se pekne z SQL pohledu touto variantou zabyval?

Dekuji za trpelivost

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny