Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jinej OS něž Microsofťácký wokna

Musis brat do uvahy aj to ze pre iny OS nemusia byt k dispozicii aplikacie ktore pouzivaju prckovia a zena alebo aj ty (napr. taky winamp pre linux neni, je 30 inych prehravacov ale vypadaju inac a ovladaju sa inac). Vacsina beznych veci (open office, alebo skype apod) existuje aj napr. pre linux, ale treba tahat verziu pre linux, nie pre windows (neni to stejne). Takze prcek ked donesie zo skoly na USB sticku nejaky super skvely program pre Windows, tak to na inom OS proste nespusti. Co je pre teba vyhoda, ptz tym padom to nezaviri Win-virmi od spoluziakov, ale pre neho to bude mozno frustrujuce ze si nemoze spustit jeho oblubeny vir :)

Druhy problem ineho OS moze byt niektory HW pre ktory nemusia byt ovladace alebo su ale nemaju tolko moznosti nastaveni ako ovladace pre Windows. Na vine su vyrobcovia HW ze chrlia milion zbytocnych novych verzii HW a potom nemaju cas urobit ovladace pre nejaky normalny OS. V distribuciach linuxu je mnozstvo ovladacov pre mnozstvo HW ktore urobili nadsenci apod, takze vacsina HW funguje, ak mas starsi HW tak by malo ist vsetko. Otazne su mozno nejake specialne TV karty alebo specialne USB modemy alebo co, apod, ale drviva vacsina HW funguje.
Ked nemas potrebu sa vkuse vrtat v nejakych nastaveniach HW tak nebudes mat problem ani s linuxom.

Treti problem (resp. vyhoda) linuxu je striktne dodrziavanie pristupovych prav, takze do systemovych suborov ti to vrtat nedovoli ak sa neprepnes na root. Tak to ma byt a je to dobre.
Instalacia aplikacii/balickov apod je v mnohych (alebo vsetkych?) distribuciach robena graficky a uzivatelsky pritulne, zo zoznamu, takze instalovanie aplikacii a balikov neni ani pre laikov problem.

Skus a uvidis, najbeznejsie distribucie linuxu uz boli menovane. Tusim ze vsetky menovane maju aj cesku verziu, resp. sa to pyta pri instalacii na jazyk a potom si to dotaha este nejake lokalizovane subory do cestiny z internetu.
Graficke rozhranie bud tahas uz prislusnu verziu (u ubuntu napr. Xubuntu) alebo sa ta to opyta pri instalacii. Instalacia je dnes spravidla graficka podobne jak u Windows, len nabootujes z CD a vsetko potrebne sa to pyta.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny