Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Operační systém aneb "zdarma"

Jeste takhle, vicemene pro ucely desktopu (domaciho PC) jsou dva mozne systemy Windows nebo Linux (existuji i dalsi podobne systemy, ktere linuxem nejsou, ale lajcky receno je to podobne napr. BSD, ale tam se hry typu EA tusim neresi vubec, takze bych to pominul).

Windows je placeny a pro ty hry to dulezite je rozhrani DirectX, treba na Windows XP je nejvyssi varianta DirectX 9.0c, nejnovejsi DirectX 11 bezi na Windows Vista a Windows 7. Potom existuje jeste rozhrani OpenGL, ktere funguje jak na Windows tak na Linuxu, takze hry pro tohle graficke rozhrani dost casto vychazeji jak pro Windows, tak pro Linux, jenze takovych her je absolutni mensina.

Linux je zadarmo (respektive jsou distribuce linuxu zadarmo i placene). Opet zadarmo je rozhrani Wine, ktere umoznuje spoustet programy pro Windows pod linuxem, vypis odzkousenych programu je na webu, jsou tam i hry, protoze je snaha emulovat pod tim rozhranim i knihovny DirectX. Pak existujou i placena rozhrani, ktera vznikla z toho Wine a udajne by meli mit vetsi podporu her, informace, ktera hra pod tim slape se da zase zjistit na webu. Podle me to postrada smysl, protoze si rovnou poridim placene Windows, kdyz chci hrat. Kazdopadne ale vem konkretni hru od EA, o ktere chces vedet, jestli bezi pod Wine a najdi si to pres google. Pokud bezi bude ti stacit distro linuxu s nainstalovanym Wine a to mas zadarmo, kdyz ne, tak koupis Windows.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny