Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém se servisem

Ahoj, měl jsem notebook na servisu, skrz údržbu od prachu a přepastování. "Servisman" ho nepřepastoval, protože prý mám ohlí šroub na procesoru a on se prý do toho pouštět nechce. ZAJÍMALO BY MĚ, KDO BY TO MĚL DĚLAT, NEŽ ON! Tak jsem měl zkusit, zda se bude i tak přehřívat, ale němůžu nikde zjistit, provozní teploty jednotlivých komponent. Nemůžete mi někdo pomoct, díky.

Předmět Autor Datum
Teploty snad vidíš, prohlédni si ten obrázek znova a pozorněji. Přepastování, OMG.
karel 14.07.2011 20:55
karel
Což to vídím, ale nevim, zda jsou optimální, nemůžu je najít ani u výrobce. Protože 54°C při prohlíž…
ivanii 14.07.2011 20:58
ivanii
Optimální teplota je blbost, neřeš to a prostě ten notebook používej. Až se zapráší, stejně ho zase…
karel 14.07.2011 21:00
karel
Tak asi mi nic jiného ani nezbyde. Ale to, že jsem ho tam nesl na přepastování a on mi řekne, že to…
ivanii 14.07.2011 21:05
ivanii
Notebook není na hraní. Když se nedokážeš ovládnout, kup si chladící podložku.
karel 14.07.2011 21:06
karel
Ale to, že jsem ho tam nesl na přepastování a on mi řekne, že to neudělá, kvůli nějakému šroubu je f…
MM_tank 14.07.2011 22:27
MM_tank
To že za to má málo peněž bych netvrdíl, stálo mě to bez toho přepastování 300 a to je za takovouhle…
ivanii 15.07.2011 07:46
ivanii
jestli se domníváš, že přeinstalace OS = 10 kliků myší, tak to se šeredně pleteš. Co instalace ovlad…
touchwood 15.07.2011 08:34
touchwood
Uznávám, že asi to přepastování nemá v mém případě valný smysl. Ale jednou jsem se s ním o tom domlu…
ivanii 15.07.2011 08:54
ivanii
ZAJÍMALO BY MĚ, KDO BY TO MĚL DĚLAT, NEŽ ON! jedině značkový servis toho výrobce, za značkové nákla…
lední brtník 15.07.2011 10:18
lední brtník
Tak si OS přeinstalovávej sám. Obzvláště, máš-li na něm (pravděpodobně) nějakou recovery partition,…
L-Core 15.07.2011 10:24
L-Core
Jasně když to umím je to lepší si to udělat sám. Já třeba dělám počítače ale s autem i s banálníma z…
MM_tank 15.07.2011 13:02
MM_tank
Já jsem nedávno kolegovi měnil HDD v notebooku (starej vykazoval chyby). Ze starýho PC udělat recove… poslední
Prasak 15.07.2011 22:23
Prasak
noteboooky se "NEPŘEPASTOVÁVAJÍ"! Drtivá většina notebooků má speciální termopad, který není třeba…
touchwood 14.07.2011 22:32
touchwood
A vůbec - je nějaký důvod přepastovávat? Tedy krom případu, kdy se musí sundat chladič z CPU?
Prasak 15.07.2011 00:04
Prasak
Není. Naopak je vhodné chladič pokud možno nesundávat vůbec (což někdy nejde, např. u některých HP j…
touchwood 15.07.2011 08:22
touchwood
začnu opět sbírat vyjímečné thready, přepastování mezi poklady ještě nemám.
lední brtník 14.07.2011 22:11
lední brtník
a čo tak požiadať o pomoc operátorku podlahovej kozmetiky alias upratovačku ? tie pastujú podlahy la…
audax 15.07.2011 11:15
audax

Tak asi mi nic jiného ani nezbyde. Ale to, že jsem ho tam nesl na přepastování a on mi řekne, že to neudělá, kvůli nějakému šroubu je fakt drsné. A nevíš, zda by to přepastování nějak vyrazně pomohlo, proti přehřívaní, protože ted je teplota OK, ale po hodine hraní her, teplota vyskočí na 80°C u procesoru.

Ale to, že jsem ho tam nesl na přepastování a on mi řekne, že to neudělá, kvůli nějakému šroubu je fakt drsné.

Co je na tom drsného ? Zjistil že to nejde normálně tak se do toho nepožene protože z přepastování má málo a riziko že se mu to vy*ere pod rukama je velké. Co bys asi tak řekl, kdyby se ten šroubek vyrval a notebook pak nefungoval ? Asi že to zkurvil ať ti to zaplatí!
Tak ti to na rovinu řekl a můžeš si to zkusit dát jinam.

Jinak teplota u ntb při hraní 80 je normální. Notebooky mají poddimenzované chlazení a jsou dělané na 3-5roků víc nedají-nevydrží. Vyčistit od prachu je snadné. Přepastovaní je pravděpoodbně zbytečné.

To že za to má málo peněž bych netvrdíl, stálo mě to bez toho přepastování 300 a to je za takovouhle maličkost dost peněz.

A obecně servisy jsou drahé. Např. přeinstalování OS 1400kč = zlodějína. Jde o max. 2 hodiny práce počítace a o max. 10 kliků opraváře = 10 minut :-) a peníze jsou doma. Jo a možná udělají i nějaký zátěžový test čí tak něco. Proto je lepší si OS přeinstalovat sám a je to zadarmo. Bohužel ne všechno člověk zvládne a hlavně u notebooku je to o to složitějsí, takže se čas od času do servisu, chtě nechtě, musí jit.

Co mě ale fakt naštvalo, bylo, co mi řekl o tom šroubu............stejně se NEJSPÍŠ do toho jednou bude muset někdo pustit.
A ten "OPRAVÁŘ" to má umět, nic jiného celé dny nedělá, tak když to neumí, at jde radší spravovat fény. To je jako kdybych já v práci řekl vedoucímu, tohle dělat nebudu, protože by při špatném rozhodnutí mohla vznikout škoda, to pak do té práce nemusim chodit.

jestli se domníváš, že přeinstalace OS = 10 kliků myší, tak to se šeredně pleteš. Co instalace ovladačů desky, grafiky, vyřešení problémů s nestabilním PC (stává se dost často, že PC, které mi lidi donesou, je spíše polomrtvé, než funkční)?

A jedna zásadní věc: je rozdíl vrtat do počítače, který opravu potřebuje (pak se do ní technik pustí i přes riziko ohnutého šroubu) a počítače, který funguje, ale jeho uživatel má fixní ideu (což je nemoc, píše se to "idée fixe"), že "potřebuje přepastovat".

ZAJÍMALO BY MĚ, KDO BY TO MĚL DĚLAT, NEŽ ON!

jedině značkový servis toho výrobce, za značkové náklady. snad ten tvůj řev velkými písmeny slyší až do toho servisu.
když se ve fušersky složeném aceru něco zlomí, snáz ti to za tvoje zbytečné náklady opraví.
ještě furt z tebe nevypadlo co si od originálního nápadu s přepastováním notebooku slibuješ. jo, hrát hry na v podstatě neuchladitelném notebooku - málem jsem zapomněl.

Jasně když to umím je to lepší si to udělat sám. Já třeba dělám počítače ale s autem i s banálníma závadama /výmluva nemám klíče,čas a podobně/ chodím k místnímu kováři.

Sou servisy a servisy, my děláme win+office+aktualizace, aktivace a antivir za 600 což je na notebook docela málo bych řekl. Za hodinu ani za dvě to nemáš /pokud stahuješ ovladače např./ to nemáš a když dostaneš pod ruku plečku s vistou a 1gb budeš na něj čumět půl dne.

Já jsem nedávno kolegovi měnil HDD v notebooku (starej vykazoval chyby). Ze starýho PC udělat recovery DVD, z nich to nainstalovat na novej disk. Banalita, jen na 4 - 5 hodin. Nevím, co na tom trvalo tak dlouho, ale uspíšit se to nedalo. Takže ono to pár kliků opravdu není, jak si někteří představují.

Opravit některý věci v autě je taky banalita, když víš, jak na to. Jenže já to nevím, tak s tím jdu do servisu a zacvakám za to. A některý věci v autě mi taky servis nemusí udělat, prostě z pohledu podnikatele je tam příliš velký riziko - nemají vybavení, školení, odvahu. Můžou odmítnout zákazníka i za tu cenu, že už se jim tam znovu nevrátí.

Není. Naopak je vhodné chladič pokud možno nesundávat vůbec (což někdy nejde, např. u některých HP je pro demontáž desky nutno vyjmout celé těleso chladiče a ventilátoru.)

edit: ono vůbec "pastování" i desktopů nemá žádný smysl, pokud se nejedná o demontáž chlazení nebo několik let (4+) starý počítač. A i v případě prastarého PC s originální "žvejkou" je výměna pasty v podstatě kosmetická záležitost, nahrazení letité "žvejky" za značkovou pastu přinese obvykle jen 5-10°C rozdíl maximálně (u P4 CPU, např. AMDčka jsou prakticky beze změny, protože vyvíjejí daleko méně tepla a vliv tepelného odporu i staré pasty/žvejky je zanedbatelný).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru