Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Seekuje mi disk, ale nechapu to

ja neviem to neustale seekovanie normalne neni, aspon teda som o tom este nepocul. Ze niektore distra linuxu vypinali disk po polminute (powermanagement, t.j. jeden "cvak" kazdu polminutu) apod to som uz pocul ale neustale seekovanie to pocujem prvykrat (ale zas moc sa linuxom nezaoberam a taketo X TB disky tiez nevlastnim). Nemas tam nainstalovane nieco co na pozadi furt lozi po disku? Nejakeho agenta od nejakeho hudobneho prehravaca ktory furt vyhladava skladby po disku a podobne kraviny? Skus ten live linux (mozno aj instalacne CD/DVD fedory mozno da na vyber aj live boot, neviem zhlavy mozes skusit).
On OS neseekuje disk seekuje sam ked OS chce citat alebo zapisat nejaky sektor, OS vobec nevie kde fyzicky na disku ten sektor je, to vie len HDD. OS pouziva len linearne cislovane sektory, sektor cislo 0 az miliarda :) a fyzicky na disku to ma umiestnen sam disk pripadne moze vadne sektory premapovat na koniec disku a potom ked to chce citat to premapovane miesto tak HDD musi liezt az na koniec platne a potom zas nazad. Nemal si uz nahodou nejaky vadny sektor ktory si utilitou premapoval? Alebo mozno to premapoval uz vyrobca :)
Ja osobne instalujem linux bez swap particie, je to mozne vybrat pri instalacii, a potom mam istotu ze nic neswapuje (RAM mam dost a ked nie tak kupm RAM).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny