Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Seekuje mi disk, ale nechapu to

Zdar, takovy problem na mem PC se kterym si nevim rady.

Zacnu konfiguraci PC:
Gigabyte X58 UD3R
Intel i950
GF570
3x2GB RAM OCZ Platinum 1600
SSD Kingston 80 X25-M (na nem je jediny oddil s Win7 64)
WD Black 2TB EARS (1. oddil - bitova kopie toho Win7 na SSD s nainstalovanymi programy, takovy muj osobni recovery, 2. oddil - Fedora 14 (ext3), 3. oddil data (ntfs), 4. oddil - linux swap)
WD Greeb 2TB FASS (jeden oddil data ntfs)
DVD mechanika

Pokud nabootuju Windows z SSD - pocitac je zcela tichy, kopiruji z SSD nebo z WD Greenu na WD Black a je to zcela tiche, zatezuju ruzne PC porad je tiche, maximalne se vic roztoci vetraky.
Nabootuju Fedoru z WD Black - seek disku se stava neuveritelne hlasitym a po najeti systemu se disk sice trochu uklidni, ale seekuje to neustale, ikdyz se nic nedela, pokud zacnu kopirovat na ten disk, tak je to zase naplno. Na disku jsem prepnul AAM na 128 - teda nejnizsi vykon a mel by byt tichy, ale nepomohlo to.
Navic to slysim i ve sluchatkach, takove "cvrlikani", kdyz sluchatka odendam z PC slysim ten seek, pokud se to trochu uklidni, tak se to uklidni i ve sluchatkach, takze to spolu souvisi.
Delalo to od zacatku, co jsem tam tu Fedoru nainstaloval, ale v posledni dobe bych rekl, ze se to zhorsilo a je to hlasitejsi.

Prvni napad na tenhle vikend je, ze udelam boot te bitove kopie Win7, ktera na tom disku je, ale kdyz jsem z ni uz pred casem bootoval, tak jsem si zadneho zvuku nevsiml, rekl bych, ze az od instalace Fedory. Tak nejak reseni v tomto smeru nepredpokladam, ale zitra pripadne doplnim.

Druhy napad je, ze ten WD Black je EARS, teda to je ten s temi vetsimi sektory (ted nevim kolik, ale vic nez tech standardnich 512), takze jestli to nemuze byt, ze si s tim ani aktualni Fedora nevi rady.

Jeste jsem disk projel tou diagnostickou utlitou od WD a vysledek OK.

Takze proste nevim, co to ma znamenat, proc ten disk ve Windows je tichy a ve Fedore rve ???

(za kazdy napad na nejake reseni budu vdecny ;-) )

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny