Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zesilovač pro klasické TV kanály

Dobrý den, koupil jsem si SAMSUNG UE40D5500 a ta má DVB-T http://www.alza.cz/40-samsung-ue40d5500-d228709.ht m

S obrazem a zvukem jsem naprosto spokojený. Používám na filmy z HDD + hraní na PS3.
Před rokem u nás byl profesionál z firmy, která nám ladil ještě starou analogovou TV. Pořídili jsme si na to anténu a oni ji rovnou nasměrovali na nejlepší signál. Ke koaxiálu byl přimontován takový malý zesilovač s trafem. Problém je, že ho do nové televize nestrčím, protože má plastový výstupek a ten nenastrčím do TV ( málo prostoru okolo zdířky u TV ).

Bude u digitálního vysílání ( klasika ČT1, Nova, Prima ) stále stejný směr na signál nebo se musí anténa nějak otáčet ? Je to jiný princip ? Dá se koupit nějaký méně rozměrný zesilovač, abych ho mohl strčit do TV ?

Děkuji za rady.

Předmět Autor Datum
Na obrázku nevidím zesilovač. "To co se strká do televize" je jen odbočka pro napájení anténního zes…
Moas 02.08.2011 12:54
Moas
Ano, do té odbočky byl namontovaný koaxiální kabel, který vede k anténě na střeše. Takže to zesilova…
MrPierc 02.08.2011 13:08
MrPierc
Zesilovač to není. Zesilovač je až na anténě. Tato krabička jen "přimíchává" do koaxu napájecí napět…
Moas 02.08.2011 14:32
Moas
K tomu směru - záleží na tom, kde je anténa a kam směruje. Obecně nelze říct, že bez natočení antény…
Moas 02.08.2011 12:56
Moas
kup propojovací koaxiál samec-samice a dej ho jako mezičlánek mezi TV a tu zástrčku. Ta zástrčka se…
mia 02.08.2011 13:31
mia
televizi máš s dvb-t, širokopásmovou anténu schopnou pojmout kdejaký nový kanál máš. to je vše, nic…
lední brtník 02.08.2011 15:34
lední brtník
To co jsi nafotil je filtr, který ti umožní poslat 6 -12V po koaxiálním kabelu do antény, kde je umí…
Henessy 02.08.2011 17:14
Henessy
Musíš však vyndat z antény zesilovač protože většinou dělá problémy s analogovým signálem a místo to…
gd 02.08.2011 17:36
gd
Zesilovače pro analog, zvláště pak ty, které jsou sočástí polských antén to udělá víc škody, než uži…
Henessy 02.08.2011 17:55
Henessy
Co se zesilovače použitého v polském sítu týká, nelze generalizovat. Je pravda, že je velmi náchylný…
jirka44 02.08.2011 18:37
jirka44
A to zase já jo. Kdyby to šlo, tak není důvod se ptát, nejde li to, je třeba zesilovač novější (kval… poslední
Henessy 02.08.2011 22:24
Henessy

Zesilovač to není. Zesilovač je až na anténě. Tato krabička jen "přimíchává" do koaxu napájecí napětí pro ten zesilovač na anténě, který si jej z koaxu zase bere a posílá po tom stejném koaxu dolů TV signál, který krabička propustí do televize.

edit: tedy není nic potřeba kupovat.

K tomu směru - záleží na tom, kde je anténa a kam směruje. Obecně nelze říct, že bez natočení antény bude fungovat digitál ze stejného směru jako analog. Záleží právě na lokalitě a současném zdroji analogového signálu.
V krajním případě to fungovat nemusí, záleží na tom, na jakých analogových kanálech u vás teď TV vysílá a na jaké digitální kanály musíte přejít. Ano, princip je stejný, ale pokud máte kanálovou anténu a příliš velký odstup mezi analogovým a digitálním kanálem, pak na tu kanálovku nic nechytnete.

kup propojovací koaxiál samec-samice a dej ho jako mezičlánek mezi TV a tu zástrčku. Ta zástrčka se stará jen o napájení zesilovače, který je přímo v anténě. Anténa je určitě klasické "síto" předpokládám polské výroby. Na digitál by to mělo normálně fungovat, pokud digitál vysílá stejný vysílač jako předtím analog.

televizi máš s dvb-t, širokopásmovou anténu schopnou pojmout kdejaký nový kanál máš. to je vše, nic víc nepotřebuješ.

profesionál z firmy

zatímco u analogu stačilo vědět kde co vysílá (nevím naco ste volali servicemana, ostatně tv má autoscan), u digi-tv je ti pendrek platné že víš kanál na kterém vysílají 4 programy. tam ručně nenaladíš nic, musíš znovu použít automatické ladění.
a potom si to rozhážeš už podle svého vkusu.

Bude u digitálního vysílání stále stejný směr

kopce ani stožáry provozovatelé nebudují nové, prostě vypnou analog, a na jeho místě obvykle* začnou vysílat dvb-t.
*) některé místní vysílače se ani nebudou oživovat (radhošť), když terén stačí pokrýt hlavní vysílače (hošťálkovice, lysá hora). za analogu se muselo více přihlížet k rozmístění podobných kanálů, a ke kdejakým odrazům.

To co jsi nafotil je filtr, který ti umožní poslat 6 -12V po koaxiálním kabelu do antény, kde je umístěn v takové černé krabičce zesilovač.
Z toho, že ti stačila jedna anténa na všechny programy usuzuji, že se jedná o širokopásmovou anténu, ktešrou můžeš použít i na digitál. Musíš však vyndat z antény zesilovač protože většinou dělá problémy s analogovým signálem a místo toho dát symetrizační člen a místo filtru z obrázku mít na koaxiálu pouze zástrčku do televize.
Pokud jde signál ze stejného místa, můžeš digi signál, přijímat.
Pokud máš jinou anténu na nový televizor nebo tu o které hovoříš, můžeš ji použít na více televizorů pomocí rozbočovače.Podmínkou je dostatečně silný digi signál. Jede li ti ta nová, tak jej máš.
Shrnu - z antény vyndat zesilovač, dát tam symetrizační člen, k němu připojit koaxiál. U televize na koaxiál dát klasická anténí konekto a dát do televize.
Co se týče směru bývá stejný, s výjimkou Ostravy, která vysílá z televizní věže Hošťálkovice, z vodárny Hladnov a čizžáku Mariánské hory.:-D

Musíš však vyndat z antény zesilovač protože většinou dělá problémy s analogovým signálem a místo toho dát symetrizační člen a místo filtru z obrázku mít na koaxiálu pouze zástrčku do televize.

Muzes rozvest myslenku? Chapu to tak, ze zesilovac je pro analog k nicemu?

Jinak jsou i mista, kde si bez zesilovace ani neskrtnes. Treba u nas se krome klasickeho vestaveneho antenniho zesilovace musel poridit i dalsi pridadavny zesilovac s regulovatelnym ziskem (po konzultaci s pracovnikem Terozu). Funguje to docela dobre. Se symetrizacnim clenem (obycejny prizpusobovac impedance) si clovek muze akorat "piskat kudlu" (odzkouseno). Uz analog za nic nestal, ale diky odrazum alespon neco bylo... S pozemnim digitalem to je mnohem horsi. Bez dalsiho zesaku jen jedinny multiplex krute zavisly na pocasi. S pridavnym zesakem oba muxy se stabilnim signalem. Jen to chtelo zvolit vhodne zesileni... Zadny dasi zdroj analogu jiz neni dostupny.

Zesilovače pro analog, zvláště pak ty, které jsou sočástí polských antén to udělá víc škody, než užitku, protože musíš sledovat nejen sílu signálu, ale i jeho kvalitu.Pokud jsi v místě se slabým přjmem, je lepší použít víceprvkové antény s větším ziskem a teprve nejde li to jinak, použít zesilovač, ale nový a kvalitní. Symetrizační člen nemá s přimem nic společného. Zkrátka dipol ma 300 ohmů symetrických a koaxiál a vstup do televize 75 asymetrických.Tento rozdíl musíš vyřešit pomocí symetrizačního členu, nebo symetrizační smyčky, vyrobené z kousku koaxiálu.
Samozřejmě řešit úpravy signálové cesty pokud nestačí klasický rozvod nebude zřejmě tvůj problém, ale necháš to na odborníkovi který použije selektivní filtry, kanálové zesilovače, slučovače, rozbočovače ale to už bude řeč o televizních rozvodech pro více přístrojů
Nejde li jinak, zesilovač nový po poradě s odborníkem.

Co se zesilovače použitého v polském sítu týká, nelze generalizovat. Je pravda, že je velmi náchylný ke křížové modulaci, takže pokud máte nablízku UFON základovku (410MHz) nebo CDMA od O2 (450MHz), tak je vymalováno. Na druhou stranu, pokud bydlíte v lokalitě, kde široko daleko není žádný silný signál (ani v TV pásmu, ani mimo něj), tak i tenhle šmejd je bez problémů použitelný. Radit bez znalosti místních poměrů, jestli ho vyhodit nebo naopak využít bych se ale opravdu neodvážil.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru