Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Přehřívání CPU

Ahoj, mám problém můj procesor AMD x2 (2,8ghz) se přehřívá, normální teplota je něco mezi 39-46 stupňů při brouzdání po netu, ale jak-mile zapnu nějakou hru tak během 5 minut vyletí teplota až na 70 a poté již se vypne pc (to se stalo asi 2x 3x, teď již v čas vypnu hru), sledoval jsem otáčky chladiče (obyčejný chladič se samolepkou AMD na pasivní hliníkové žebrované kostce) a otáčky jsou až něco málo pod 3000 rpm, v čem je chyba? Chladič valí jak to jde, ale přesto teplota roste, pomaleji ale roste, nesouvisí to s napětím třeba? Ve SpeedFanu mám Vcore na 1,10V a Vcore 2 na 1,89V , zda tato informace pomůže. Dále gk je 9500GT a její teplota je cca kolem 50-54 při hraní. Ještě dodám že pastu jsem nedávno nanesl novou a vede teplo dobře na hliník. Takže si myslím že bude chyba v nastavení CPU, ohledně napětí atd, v tomhle se již nevyznám. CPU nebylo taktováno. Díky za rady

Předmět Autor Datum
A než si pastu měnil problémy byly, nebo jsou až od výměny pasty?
Gazzy 14.08.2011 00:31
Gazzy
Jsem druhý majitel tohodle pc, první neměl s tím problém, poté co jsem dostal pc já, a resetoval jse…
SunfigCZ 14.08.2011 00:33
SunfigCZ
"obyčejný chladič se samolepkou AMD" Asi myslis chladic ktory sa dodava original k CPU. Ten patri do…
blue5 14.08.2011 00:44
blue5
Ano? Ale já nevím čeho si mám konrétně všimnou, popř. co přenastavit aby to CPU tak přehnaně netopil…
SunfigCZ 14.08.2011 00:50
SunfigCZ
to iste co v Speedfane. Over teploty, napajanie, mozno bios ukaze aj nieco dalsie. Bios meria presne…
blue5 14.08.2011 00:59
blue5
Ukazuje taktéž těch 41 stupňů no, ve windowsu to je 39-46 bez zatěžování... Může teplotu ovlivňovat…
SunfigCZ 14.08.2011 01:02
SunfigCZ
Rozhodne, v case treba mat aspon jeden fan v zadu (odvadzanie tepleho vzduchu prec z PC). Rozdiel mu…
blue5 14.08.2011 01:08
blue5
Mám 1x na grafice (prostě chlazení grafiky) , další na cpu, jeden ze zadu ve zdroji a druhý svisle v…
SunfigCZ 14.08.2011 01:11
SunfigCZ
Musis pochopis "zakladny" obeh vzduchu v skrini. GPU je uplne nepodstatny. Nasavanie- vetracik v pre…
blue5 14.08.2011 01:19
blue5
Tak jsem otevřel case (bočnici) dal pc do volného prostoru, při hraní šla teplota odost pomaleji nah…
SunfigCZ 14.08.2011 09:15
SunfigCZ
je to ruzne, nekdy maji vetracky vyvod na zakladni desku, obcas takovy jako disketovka, ale nejcaste…
RedMaX 14.08.2011 09:58
RedMaX
Myslim, ze ti to tu green4 uz vsechno napsal, mozna jsem prehledl, ale pro jistotu, ten obeh vzduchu…
RedMaX 14.08.2011 10:06
RedMaX
No nevím kde to nastavit, díval jsem se do biosu ale nic takového jsem nenašel. Zítra jdu pro dva vě…
SunfigCZ 14.08.2011 10:23
SunfigCZ
"(na casu je náznat místa pro výfuk přímo velikostě pro větráček)" Tie diery si pred kupou odmeraj,… poslední
blue5 14.08.2011 11:25
blue5

Rozhodne, v case treba mat aspon jeden fan v zadu (odvadzanie tepleho vzduchu prec z PC). Rozdiel musis pocitit takmer na vsetkych suciastkach (mozno HDD sa nezmeni)
// edit "Ano?" Urcite, zakladny chladic CPU sluzi skor na okrasu, nie pre nic za nic sa kupuju na CPU nove "profi" chladice. Rozdiel je viditelny uz na 1 pohlad podla konstrukcie pasivu. A potom samozrejme lopatky vetracika su na inej urovni.

Mám 1x na grafice (prostě chlazení grafiky) , další na cpu, jeden ze zadu ve zdroji a druhý svisle ve taktéž ve zdroji, takže mám tam hodit nějakej na proudění vzduchu? Co třeba ze starého pc vzít z procesoru větráček? Je 3 pinový, přesně takový jaký chce sys_fan na mojí desce (3 piny) šlo by to?

Musis pochopis "zakladny" obeh vzduchu v skrini. GPU je uplne nepodstatny. Nasavanie- vetracik v prednej casti case, CPU fan, ktory nasava vzduch cez dierovanie bocnice PC a privadza ho na pasiv. Vyfuk- vetracik v zadnej casti case, vetraciky zdroja. To je idealny stav (BTW casto celkom hlucny, zato ucinny) samozrejme nemusia byt v case vsetky, vacsinou staci jeden kvalitny fan na nasavanie a jeden na vyfukovanie. "Co třeba ze starého pc vzít z procesoru větráček?" Napad dobry, ale prakticky ho asi nedokazes upevnit na case!

Tak jsem otevřel case (bočnici) dal pc do volného prostoru, při hraní šla teplota odost pomaleji nahoru ale šla... Takže zítra koupím nějaký větráček na 3pin systém s delším lankem abych ho mohl upevnit dozadu jako výfuk (na casu je náznat místa pro výfuk přímo velikostě pro větráček), bude to tedy ok když ho zapojim do toho sys_fan 3 pinového? Dále se chci zeptat, asi by se hodil nasávací větráček že? Takové se již zapojují do 4 pinových drátu ze zdroje, podobných co se třeba dávají do mechanik že? Díky za odpověď

Myslim, ze ti to tu green4 uz vsechno napsal, mozna jsem prehledl, ale pro jistotu, ten obeh vzduchu ve skrini, aby ti tam nezavazely treba kabely od zdroje a tak, proste zajistit, aby to cirkulovalo, samozrejme pokud nevadi zvyseny hluk, tak ideal je vepredu nasavaci a vzadu vyfukovaci vetrak, ale nekdy muze stacit jen ten vyfukovaci a pomuze to. Take maji skrine dost casto perforovane bocnice, kterymi vzduch z case unika a pak vetraky nemaji takovy efekt, takze pokud mas, tak zkusmo zadelat, jestli teplota nebude nizsi. Pripadne jestli mas BOX vetrak na procesoru ,tak pokud nepomohou vetraky na case, zkus vymenit za lepsi.

Nejsem expert na AMD procesory, ale kolik ma TDP? Nemas v BIOSu nastaveno, ze pri 70 stupnich na procesoru se ma vypnout PC? Podle me je to malo, ja tam nastavuju 80, ale mam procak od Intelu.

"(na casu je náznat místa pro výfuk přímo velikostě pro větráček)" Tie diery si pred kupou odmeraj, aby si domov nedoniesol 120 fan a diery budu iba 80(mm). "ok když ho zapojim do toho sys_fan 3" nato tam tie sloty su. "Takové se již zapojují do 4 pinových drátu ze zdroje" to je dalsia moznost zapojenia, potrebujes nato redukciu (niektore fany ju uz maju pribalenu) ktoru mozes kupit alebo si ju vyrobit. "Zítra jdu pro dva větráčky nasávací" Ako vyzera tvoja case? Ak vpredu nemas otvory kadial moze prefukovat vzduch (vacsinou shity typu Acutake, Eurocase) tak je tam ten vetracik zbytocny.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru