Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zhodnocení testu z ICT - 3 Otázky

Jednoduchá definice souboru a adresáře (složky) jako pojmů je velmi zapeklitá věc. Já bych si dovolil trochu rozvířit místní studnici vědomostí - zkuste definovat co to je soubor a adresář (v běžně používaných operačních systémech od MS-DOS po Windows7), případně aspoň okomentujte moji definici.

Já to definoval opisem jako:

Soubor (File) je základní informační jednotkou operačního systému pro trvalé ukládání informací do vnějších pamětí. Obecně soubor obsahuje posloupnost čísel.
a pak jsem upřesňoval typy souborů:
Typ souboru se rozeznává podle přípony v jeho názvu.
programy spustitelné soubory - obsahují instrukce pro procesor, mají vždy příponu COM nebo EXE, jsou spustitelné, tzn. že po jejich spuštění (zavedení do vnitřní paměti) se postupně provádějí instrukce, které jsou v nich uloženy
data datové soubory - obsahují informace, které jsou zpracovávány prostřednictvím programů, mají libovolnou jinou příponu (tedy i žádnou).
Data jsou obecně soubory obsahující nějaké informace například texty, databázové položky, tabulky hodnot, obrázky apod.
U adresáře je to ještě možná složitější, moje definice:
Adresář (Directory) je název označující skupinu souborů a podadresářů (Subdirectory) a slouží pro rozdělení souborů kvůli přehlednosti. Obecně adresář představuje seznam položek (soubory, podadresáře a speciální položky) s informacemi o jejich velikosti, datu, času poslední změny a jejich vlastnostech (atributech). V jednom adresáři nemohou být dvě položky se stejným názvem.
Jiný autor to popsal následovně:
Soubor (anglicky FILE) je množina příbuzných informací uložená na datovém médiu. V souboru mohou být uloženy instrukce programů (spustitelné soubory), texty, číselné údaje nebo jiná obecná data.
Z hlediska usnadnění orientace v záznamech na discích, je v operačním systému dána uživateli možnost organizovat záznamy do definovaných podskupin – adresářů a podadresářů. Adresáře jsou tedy složky na soubory.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny