Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Více než 4 primární oddíly na disku

všechny windows od řady nt mohou být nainstalovány na rozšířený oddíl.
první z nich lze umístit na primární oddíl, tam bude taky ležet jeho zavaděč - který mu budou přidávané verze přepisovat. proto se instalují verze windows od nejstarších k novějším.

windows se neobtěžují vyrovnat s přítomností linuxu, pouze po svém přepíší mbr, do startovní nabídky ho samozřejmě nepřidají. je proto lepší instalovat tučňáky až nakonec, ti snad dokážou windows detekovat.
částečně vyřešit to jde i použitím druhého disku - právě pro odlišný tučňáčí systém, ať si s windows nic nepřepisují - a bootování win/tux by se volilo pořadím disků v biosu. nebo viz níž:

jiným řešením pro instalaci dalších windows je: předchozí oddíly vždy skrýt, po nainstalování posledního systému je zase odkrýt a hned nainstalovat nějaký bootmanager třetí strany (znám acronis os selector, je součástí add).

současná consumer preview win8 je jen "osahávací", nemá ani pořádný instalátor a zřejmě se neumí vypořádat s více os najednou. už kvůli ní je lepší vážně uvažovat nad instalací pouze testovacích os do nějakého "virtualpc".

pokud vidím základní neznalost, když se domníváš že je nutně potřeba mít x-primárních oddílů, rozšířené oddíly neznáš a varování dynamických disků považuješ za objev, nevěřím že si jsi schopen poradit při instalacích a oživení bootloaderu po zásahu každého nového os.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny