Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Co to znamená v popisu sluchátek Citlivost [dBA], Frekvenční rozsah max., -,,- min. a Impedance [Ohm

u aktivních zdrojů, kde neřešíme odrazy signálu na vedení (nf a ss zdroje), se na impedance zdrojů nehraje, nebývá to ani možné nebo to nemá význam. ty zařízení mají skutečně minimální výstupní odpor, nanejvýš je u sluchátkových zesilovačů uměle zvětšen jako součást ochrany proti zkratu na výstupu, tam se dá naopak výstupní impedancí plýtvat.
ohled na zátěž se bere u výkonových zesilovačů kvůli návrhu pro rozkmit výstupního napětí, dále kvůli velikosti výstupního vazebního kondenzátoru. (u sluchátkových zesáků se předpokládá nejnižší používaná impedance - jak malý ten výstupní smd kond může být)

teorii o impendančním přizpůsobení jednotlivých částí napájecího zdroje jsem dokonce kdysi viděl v nějaké učebnici o elektronice nebo v modrém amaru o návrhu zdrojů, samozřejmě to není pravda.

jestliže dává můj stabilizovaný zdroj nebo výkonový zesilovač výstupní napětí/amplitudu 15V, a má skutečně vnitřní odpor 0.1ohm, dostanu z něj proud do zátěže 150A? případně ideálně impedančně přizpůsoben: 75A?
jistě že ne, zdroje / zesilovače se na to nenavrhují (kromě třídy a), aby jely v režimu, kdy polovinu výkonu ztratí na sobě.

vrátím se ke sluchátkám: v dobách kdy se všechno napájelo 2-3 tužkovými baterkami byl relativně přebytek rozkmitu výstupního napětí na výstupu. pokud mám dnes mptrojku napájenou jedinou 1.5V baterkou, velkou amplitudu na výstupu nedostanu - vysokoohmová sluchátka (třeba 300ohm) mi nebudou hrát tak hlasitě.
edit: naopak vyšší citlivost (akustická účinnost) mi k troše kraválu navíc může pomoct. tady jsou na tom předpokládám lépe i různé pecky a špunty, než klasická lehká otevřená sluchátka.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny