Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Za tyto informace těžce neručím: Osmibitový paralelní port (SPP – Standard Parallel Port) Jde již… poslední
Flash_Gordon 12.07.2006 14:51
Flash_Gordon

Za tyto informace těžce neručím:

Osmibitový paralelní port (SPP – Standard Parallel Port)
Jde již o obousměrný (bi-directional) port, byl vyvinut s počátkem využívání externích zařízení, připojených k PC paralelním portem. SPP již používá osmibitový výstup pro tiskárnu, má pouze omezenou možnost monitorování stavu tiskárny. Rychlost přenosu je pochopitelně vyšší než u čtyřbitového paralelního portu - 100 až 200 kB/s.

Enhanced Parallel Port (EPP) EPP byl vyvinut firmami Intel, Xircom a Zenith Data Systems a poprvé se na trhu objevil v roce 1991. Pracuje s osmibitovým vstupem a osmibitovým výstupem. Byl vyvinut pro zrychlení komunikace a přenosu dat obousměrnou metodou. Proto se používá pro interaktivní komunikaci - například s adaptérem LAN, mechanikou CD-ROM, diskem, páskovou jednotkou. Podporuje více zařízení na jednom portu. Rychlost přenosu dat přes Enhanced Parallel Port je 500kB-2 MB za vteřinu.

Extended Capabilities Port (ECP) ECP byl vyvinut firmami Hewlett-Packard a Microsoft (první tiskárna na trhu, využívající ECP, byla HP LaserJet 4). Také využívá obousměrný osmibitový přenos dat. Extended Capabilities Port je určen pro vysokorychlostní přenos bloků dat, například do tiskárny nebo ze skeneru. Zahrnuje podporu datové komprese RLE (Run Length Encoding), jejíž kompresní poměr 64:1 (128 opakujících se bajtů je nahrazeno dvěma bajty) je dobře využitelný třeba právě k přenosu obrázků s vyšším rozlišením, neboť obsahují velké bloky identických dat. V multitaskovém prostředí pracuje rychleji než Enhanced Parallel Port (EPP), protože využívá přímý přístup do paměti (DMA). Rychlost přenosu Extended Capabilities Portu stoupla až nad 2 MB za vteřinu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru