Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak probíha reklamace pevného disku?

zdravím,

před rokem jsem koupil v alze NAS synology ds211j a 2 disky. mám to v RAID 1, dnes mi NAS napsal že "...místo je v omezeném režimu, podívejte se které disky selhávají..." a vidím jen jeden disk. z toho usuzuji že ten druhý je špatný. a mám několik dotazů:

1/ jak poznat že ten disk je opravdu špatný, mám ho připojit do jiného počítače a bádat co se děje - teoreticky je možná chyba v NASu

2/ když to pošlu do ALZY jako reklamaci, jakým způsobem to oni ověřují, jen sjedou SMART nebo připojí do pc a zkoumají to

3/ pokud by byl jen nabořený nějaký zavaděč, a ALZA to vyhodnotí jako reklamaci a pošle nový disk, mám se obávat že se bude někdy někdo přehrabovat v mých datech na tom původním disku co v alze zůstal?

4/ pokud to "opraví" a pošlou zpět, mám se obávat to použít a radši to nepoužívat v ostrém provozu?

díky
ssa

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Stejný disk "po opravě" (+data na něm) se ti nikdy zpět nevrátí. Pak je otázka, co je lepší: - ožele…
L-Core 10.04.2012 14:49
L-Core
Absolútny súhlas. Akokoľvek sú drahé, je vhodné sa na disky pozerať ako na spotrebný materiál. poslední
pilot 10.04.2012 15:41
pilot

Stejný disk "po opravě" (+data na něm) se ti nikdy zpět nevrátí. Pak je otázka, co je lepší:
- oželet těch pár tisíc za disk a nereklamovat
- reklamovat a riskovat, že se v datech někdo hrabat bude (čím více by servis - hlavně nějaký malý/místní - prohlašoval "...nás data vůbec nezajímají, disky opravujeme pořád...", tím více bych jim nevěřil. Na jejich místě bych se asi taky podíval, o co se klient tak bojí)

Nedovedu si představit, že bych reklamoval disk, ani kdyby stál 20 tisíc. Data klientů mají mnohem vyšší hodnotu. Ale pokud by disk klekl ihned po instalaci systému a nebyly by na něm žádná data, pak bych reklamoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru