Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Chyba Explorer.exe -> nenaběhne plocha

Zdravím vespolek,
známý má problém s počítačem a je to docela akutní (je to počítač v soukromé firmě)...
Konfigurace Athlon XP 2600+, 512MB Ram, GeForce MX400, Windows XP

Počítač normálně fungoval, ve čtvrtek se automaticky stáhnuly nějaké win aktualizace a při příštím zapnutí počítače už nenajel. Hodí chybu "Explorer.exe generoval chyby a bude systémem Widnows ukončen" a po odkliknutí se zobrazí jen prázdná plocha. Jde se ale trojhmatem přepnout do správce úloh. To je vše.

Podle mě to ale nesouvisí s aktualizacemi win, ale natáhl se asi zároveň nějaký spyware. Nouzový režim se chová stejně, taky hodí chybu a nenaběhne plocha. :-( Zkoušel jsem vrátit bod obnovení, ale opět bez úspěchu.

Zkoušel jsem HijackThis, Ad-Aware, Spybot, ... ale bez výsledku. On ten počítač byl asi dříve něčím zaneřáděný, našel jsem nějaké zbytky spywaru. Další záhadou pro mě bylo to, že se po startu spouští dávka spustit.bat ve kterém je právě cesta k souboru Explorer.exe. Takže to vypadá, jako kdyby s tím někdy měli problémy a někdo to vyřešil takto...? Když tu dávku zakomentuju, tak se sice chybová hláška o Explorer.exe neobjeví, ale plocha stejně nenaběhne.

Už nevím, co zkusit. Pomohlo by nabootovat z instalačního CD WinXP a zvolit opravit instalaci? Nebude to mít vliv na uložená data a programy? Nebo nemáte někdo tip na odstraňovač spywaru bootovatelný z CD?

Díky moc za každou radu, která by mohla pomoct.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tak teď jsem se vrátil, oprava se snad povedla. Zrušil jsem tu pochybnou dávku, nahrál explorer.exe…
host 24.07.2006 22:27
host
Jo. Redakce upozorněna, problém vyřešen. :-D:-D poslední
Remca 24.07.2006 23:09
Remca

Tak teď jsem se vrátil, oprava se snad povedla. Zrušil jsem tu pochybnou dávku, nahrál explorer.exe do C:\Windows (tam by zřejmě měl být a nebyl tam), pak už fungoval nouzový režim, projel jsem PC Ad-Awarem, Spybotem, antivirem, odstranil nalezené potvory a zdá se, že to zabralo.

Díky všem zúčastněným rádcům za podporu! Označuju jako vyřešené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru