Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Použití vadných pamětí

Nedávno jsem koupil za 200 kč 512MB RAM v bazaru. Prodávající mi tvrdil, že se hlásí jako 256 MB, ale jinak fungují. Po vložení do PC mi systém Windows 98 SE celkem normálně fungoval, při POSTu mi zobrazoval BIOS 512 MB a nevypisoval žádné chyby. Později jsem chtěl instalovat WinXP a pak linux, ale instalace obou systémů nikdy nedoběhla do konce. Když jsem dal do PC jiné paměti, problémy skončily.
Jde mi o to, jestli lze ty paměti nějak použít tak, že je podtaktuji, dám do jiného slotu a podobně, nebo to nemá cenu zkoušet a paměti vyhodit. Nejde mi o těch 200 kč ( to bylo přijatelné riziko), ale 512 MB by se mi hodilo.

Předmět Autor Datum
Pameti se hlasily jako 256MB, pokud byly vlozeny do zakladni desky, ktera s nimi nebyla kompatibilni…
Jan Fiala 27.07.2006 11:53
Jan Fiala
Díky, tušil jsem, že je to tak, ale neprošlo mi rukama tolik HW, abych měl s tím zkušenosti. Ve Win…
nononot 27.07.2006 13:06
nononot
Pust na to www.memtest86.com a www.goldmemory.cz, kompletny test (par hodin), pravdepodobne to najde…
MM.. 27.07.2006 13:02
MM..
P.S. ocistil by som kontakty (napr. liehom alebo vodka apod.) alebo skusil by som tu RAM niekolkokra… poslední
MM.. 27.07.2006 13:59
MM..

Pameti se hlasily jako 256MB, pokud byly vlozeny do zakladni desky, ktera s nimi nebyla kompatibilni - jednostranne/obustranne pametove moduly.
Pokud jsou pameti vadne, na Win98 pojedou, dokud nedojde k pristupu do chybne casti. Na WinNT (W2k, WinXP) to nerozjedes vubec, protoze jsou to rozumne OS.

Pust na to www.memtest86.com a www.goldmemory.cz, kompletny test (par hodin), pravdepodobne to najde chyby ak s tym mal WinXP problem, samozrejme mozes skusit podtaktovat alebo zvysit CL a ostatne parametre casovania, a opakovat test (oboma testovacimi programami). Ak to bude podtaktovane bez chyb, tak to mozes pouzivat. Ak budu aj po podtaktovani tie iste chyby tak je to tak vadne ze to mozes vyhodit.

Win98 je trochu menej haklivy na problemy s RAM, ale to ze ti nabootoval aj s chybnou RAM neznamena ze by s chybnou RAM aj bez problemov fungoval.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru