Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Odhad ceny vytvoření a provozu náročnějších www.stránek

Zdravím,

prosím profesionály, ale i melouchaře, o pomoc při stanovení odhadu finančních nákladů na vytvoření a provoz webu vč. hardware. Omluvte prosím popis, protože nevím jak se které funknce nazývají a co vše je k tomu potřeba, tak to popíšu na podobnosti z jiných webů. Samotné vytvoření webu bude zadáno buď profi firmě, která se o něj bude pak i starat, případně pár šikovným nadšencům (pokud nebude stačit jeden). Z HW absolutně netuším co je potřeba, zřejmě nějaké servery - bude potřeba dost místa pro pár fotek níže zmíněného počtu users.
Prostě veškeré náklady spojené s vytvořením, zprovozněním nového webu.

- jednalo by se o web, kde by se mělo pohybovat několik desítek až sto tisíc lidí denně (v budoucnu i víc).
- grafická stránka není prozatím tak pdostatná (moc s cenou asi nezahejbe) ale měl by kombinovat funkce známé např. aukra (seznam jistých položek v desítkách tisíc v asi 20ti kategoriích - budou přidávat uživatelé),
- dále rattting každého uživatele
- aktivní část okna (znám třeba z FB), kdy nebude nutný refresh stránky a obsah se bude aktualizovat sám
- celkově asi 40 podstránek (na různá témata, přičemž část obrazovky bude stále stejná a zůstane i aktivní okno)
- úpravu pro android a jiné mobilní OS (nevím, do jaké míry je nutné stránky tomu přispůsobovat)
- součástí bude i fórum (s množstvím podstránek jako např. má poradna.net vč. podobné struktury [ty všudepřítomný hnusy ve stylu např. viry.cz jsou odporný]) a chat (jednoduchý, pár místností)
- možnost online plateb
- prozatím bez reklam, ale v budoucnu bude.

Pokud máte zhruba představu, kolik by to asi stálo 10, 50, 100 tisíc či víc, tak budu rád.
Cenu potřebného HW vůbec netuším a bude to rovněž na bedrech firmy, každopádně to bude chtít odpovídající kvalitu, a né žádný čínský nonejmy.
A roční náklady na provoz takového webu?
A ještě, jak dlouho bude vytvoření takového webu trvat? (počítá se s dobou max. 3-4 měsíce).

Jakékoliv doplňující dotazy rád zodpovím, ovšem přesné podrobnosti a zaměření webu zmínit nemohu.

Díky za konstruktivní reakce a prosím, no flame.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Jestli to bude něco ve formě aukro/aBay - zprostředkovatelský server, pak největší část peněz padne…
Jan Fiala 02.06.2012 18:36
Jan Fiala
aukro a další jsem zmínil jen pro představu, není stěmi weby žádná souvislost co se týče mého záměru…
Boeing 02.06.2012 18:49
Boeing
Takze konecne uzrie svetlo sveta to perpetum mobile na prachy? Ja sa uz tesim a dufam, ze ked to uz… poslední
fleg 04.06.2012 12:56
fleg

Jestli to bude něco ve formě aukro/aBay - zprostředkovatelský server, pak největší část peněz padne na vývoj.
Zkus ze začátku mít co nejpodrobnější analýzu a zmapované chování uživatelů, včetně těch nejméně pravděpodobných. Řekneš si, že tohle by normální člověk udělat nemohl a bude se to dít několikrát denně.

Důležitá bude bezpečnost, budoucí napojení na platební systém(y), nástroje pro support - při takovém počtu lidí denně musíš počítat se spoustou žádostí o podporu - zapomenutá hesla, chybně vyplněné údaje, které bude uživatel chtít opravit, ... Tohle bude zaměstnání na fulltime job určitě pro víc jak jednoho člověka. Lidé z podpory budou potřebovat řešit problémy co nejrychleji, nemohou se ručně hrabat v databázi a něco tam přímo přepisovat.

Už od začátku musíš mít dopředu rozmyšlený další vývoj, funkčnost, která se bude/mohla by se přidávat a s tím musíš seznámit lidi, kteří to budou tvořit. Aby se nestalo, že udělají systém sice přesně dle tvých představ, ale protože nebudou počítat s tím, co máš ještě v hlavě, tak si uzavřou cestu. A při budoucím rozšiřování funkčnosti pak budeš muset polovinu přepsat.

aukro a další jsem zmínil jen pro představu, není stěmi weby žádná souvislost co se týče mého záměru. web bude svým zaměřením naprosto nový (složen z novinek, ale i již používaných služeb v jiném sektoru)a návštěvnost bude odraz nasmlouvaných klientů - pro radka.
ale neřešme web.
Za ostatní rady děkuji, určitě bude vytvořen tým, složen i z profíků, který se bude zabývat veškerými technickými otázkma na profi úrovni a budou plně seznámeny s projektem. Mě šlo o hrubou kalkulaci pro investniční plán, kde je nutné to rozepsat.

Díky všem za rady. Dotaz vyřešen

(a ano, loňské vlákno s tím souvisí).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru