Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem phenom x4 9600 max Overclock?

Pozdravuj kámoše, ale můj kámoš piše něco jiného -

Limitace BIOSu v nemožnosti jakkoliv nakládat s latencemi paměťmi by nás příliš limitovat neměla, avšak základní deska odmítala nabíhat s frekvencí překračující 246 MHz FSB. Na této hodnotě bylo vše 100% stabilní, avšak ať jsem se snažil sebevíc, nikdy se mi nepodařilo desku spustit s taktem 247 MHz FSB.

Zajímavé bylo i chování desky při změně napětí do CPU. Deska byla buď 100% stabilní nebo vůbec nenaběhla. Zkrátka se mi nestalo, aby mi naběhl systém a já následně v průběhu testování objevil nestabilitu. Chvíli jsem měl pocit, jakoby testování stability prováděla sama deska ihned po startu a na jeho základě se následně "rozhodovala", zda se spustí či nikoliv :-). Když se podíváte na výše vyobrazený screenshot z CPU-Z, zjistíte, že procesor dostává poměrně vysoké napětí. Stačilo jej však v BIOSu snížit o 0.025 V a deska nenaběhla. Pokud jsem však napětí nechal na této hodnotě a zvýšil násobič, deska bez problému naběhla. Na základě tohoto zjištění se domnívám, že deska má nějakým způsobem pevně stanovené hodnoty napětí v závislosti na frekvenci FSB. Nejspíš s tím souvisí i ona samotná limitace maximální frekvence FSB, jelikož jsem napětí do procesoru dále nenavyšoval.

Tyto skutečnosti, které jsem při testování zjistil, mě nikterak nepotěšily a vzhledem k výše uvedenému bych tuto desku určitě nedoporučil pro taktování. Pouštět totiž do procesoru zbytečně vyšší napětí, díky čemuž má procesor následně i vyšší teplotu, mi přijde jako při nejmenším hloupé.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny