Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak otestovat flash disk

Zdravím a prosím o radu.
Jak otestovat flash disk, abych měl v ruce nejaký důkaz pro reklamaci ?
Po cca roce používání se mi z ničeho nic stanou některé soubory nečitelné a jsou názvy nějakou čínštinou. Nejdou otevřít ani smazat.
Chkdsk to opraví, vyhází vadné soubory a všechno je v pohodě, ale třeba jen hodinu. Pak jsou zase nějaké jiné. Pokud se disk připojí, je všechno ok, systém nic nenamítá, číst, i zapisovat se na něj dá a tak nevím jak to reklamovat, protože mi řeknou že je vpořádku.Po přeformátování a novém nakopírování dat je to zase za chvíli stejné. Protože mi tenhle kousek sežral asi 14 dní práce v Eaglu a už si s tím hraju dva dny, nosím z počítače do počítače a na nic nejsem schopen přijít, tak v pondělí koupím jiný a porovnám to.
Jde o Kingston 512 a zkouším to v XPčkách i win98. Všechno stejné, takže asi ani ovladač těch 98ček to nedělá. Díky za rady Mirek

Předmět Autor Datum
Nechť prokáže prodejce/dodavatel, že je bezvadný! Nevím, jak byste to mohl udělat vy. Základem je kv…
anarchist 16.09.2006 15:12
anarchist
NO to nie je bohvieaká odpoveď. Ja som tak zaniesol napaľovačku, čo čítala len Verbatimy a DVD čo pr…
msx. 17.09.2006 18:35
msx.
Odpověď je korektní, bohužel však nezahrnuje nekorektnost prodejců a neprůraznost zákazníků.
anarchist 17.09.2006 18:51
anarchist
nech ten klíček na fat16 zformátovat pod linuxem, bývá to mnohem spolehlivější. ale co bych nikdy ne…
lední brtník 16.09.2006 16:32
lední brtník
Tak na základě první rady jsem zkusil přidat PCI kartu s USB porty a zdálo se to lepší. Proto jsem v…
MirekD 16.09.2006 19:37
MirekD
To co popisuješ možná může způsobovat i zakazaná manipulace. Konkrétně jde o vyjmutí flash disku bez…
Flash_Gordon 16.09.2006 20:14
Flash_Gordon
ano samozřejmě. Tohle se projevilo z ničeho nic, ale zrovna v tom nejlepším okamžiku.
MirekD 16.09.2006 20:18
MirekD
Hmm, tak tohle jsem nikdy nedělal a dělat nebudu, zpožděný zápis nezapínám tak to snad můžu odebrat…
HonzaX 16.09.2006 21:09
HonzaX
Nemyslím. Štandardne sa všetky dáta zapisujú okamžite a bezpečné odpojenie sa využíva iba vtedy, ak…
msx. 17.09.2006 18:39
msx.
Existuje jedno pořekadlo, které respektuji. To pořekadlo zní: "Čert nikdy nespí."
Flash_Gordon 17.09.2006 18:43
Flash_Gordon
Tohle je to nejsprávnější. Než jsem se dopátral nějakého výsledku, tak disk kleknul úplně. Už se obj…
MirekD 17.09.2006 22:11
MirekD
Alespoň si příště při koupi zkontroluješ, jestli to má dveře... :) poslední
anarchist 17.09.2006 23:16
anarchist

Nechť prokáže prodejce/dodavatel, že je bezvadný! Nevím, jak byste to mohl udělat vy. Základem je kvalitní popis závady v reklamačním protokolu (to si ohlídejte). Jen vylučte, že to nedělá USB řadič. Nedávno mi jeden začal fixlovat tak nešťastně, že se zdálo být vše v pořádku, ale víceméně každý přenesený soubor bitově nesouhlasil. Stihl mi pobláznit dvě karty a flashdisk, než jsem přišel na to, odkud vítr fouká (prvotní podezření bylo na čtečku, příp. PDA).

NO to nie je bohvieaká odpoveď. Ja som tak zaniesol napaľovačku, čo čítala len Verbatimy a DVD čo práve napálila. Týždeň mi to odmietali zobrať, že vraj je funkčná a ja kupujem zlé DVD. Nakoniec mi to uznali, lebo to paralelne testoval s novou DVD napalovačkou u seba doma. Nakoniec som ostal v tom obchode ako ten najhorší a ktorý len vymýšla a vyhľadáva problémy. Na druhej strane ani pre nich to nemalo najlepší dopad, lebo som odvtedy nakúpil hardware v cene okolo 5500 a im som sa zdiaľky vyhol. Smutná realita. A prečo? Čakal som len ospravedlnenie od vedúceho predajne, ktorý ma za vyhľadávača problémov označil, ktorého som sa nedočkal. Ešte sa chystám na reklamáciu dosky, ktorá neobsahuje na sieťovke MAC adresu. Pred pár mesiacmi som tam bol a povedali, že ak porovnajú sériové číslo dosky a nebude tam naozaj MAC, tak mi dajú sieťovku zadarmo. Aspoň voľačo. Ale tým žiaľ u nich končím.

nech ten klíček na fat16 zformátovat pod linuxem, bývá to mnohem spolehlivější.
ale co bych nikdy nedělal: nepoužíval ho přímo jako pracovní, s tím že se ti na něm neustále přepisují soubory, vytvářejí a mažou se tempy - to je 100% cesta u flashky k poškození dat.

Tak na základě první rady jsem zkusil přidat PCI kartu s USB porty a zdálo se to lepší. Proto jsem všechny porty odebral, kartu vyndal a nechal všechno najít znova. Skoro se mi zdá, že to opravdu dělaly porty v jednom počítači. Nechci to zakřiknout, ale byl bych rád kdyby to tak bylo.
Jinak k druhé radě. Přesně to se mi na flashdisku líbilo, že jsem mohl stále používat stejné knihovny a stejné soubory a nemusel jsem hlídat jestli opravenou verzi mám tady nebo tam.Rok to fungovalo, tak doufám, že zase bude. Bohužel asi budu muset zálohovat častěji, než když je všechno v definitivním stavu.Dík za rady a držte palce, ať je to fakt jen těmi porty. Mirek

Hmm, tak tohle jsem nikdy nedělal a dělat nebudu, zpožděný zápis nezapínám tak to snad můžu odebrat kdykoli (kromě chvíle kdy na něj kopíruju - ale to zase bliká). Dělám to úspěšně se všemi FD, které mám k dispozici již několik let a problém nebyl ani jednou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru