Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zmena nastavení v BIOSe bez môjho vedomia - zdieľaná RAM

Mám takú dosť komplikovanú otázku. V počítači mám 512 MB RAM, ale 32 MB zdielam pre grafiku na doske. Mám teda 480 MB na použitie. Nastavil by som aj menej keby to šlo, ale pod 32 MB mi to nejde. No a problém spočíva v tom, že raz za čas zistím, že bežím len na 448 MB a zdielaná pamäť je 64 MB. Už som to raz alebo dva razy nastavoval späť na 32 MB, ale ono sa to vždy po čase vráti. Vie mi niekto povedať čím to je? V setupe som nikdy nedal obnoviť pôvodné nastavenia, iba raz za čas mám cudzí HDD, ktorý občas deteknem cez setup, aby som mal istotu, že mi nabehne počítač. Zmeny nikdy vlastne neukladám. Na disky mám totiž autodetekciu. Čím to môže byť, prípadne stalo sa niečo podobné niekomu?

Předmět Autor Datum
Mohol si napisat aky chipset, a ako je presne nazvana ta polozka. Ale to je fuk. Bud sa ti obcas na…
MM.. 20.09.2006 22:14
MM..
ASRock K7S41 (AMD). 64 MB je default, ale nespozoroval som, že by sa mi menilo niečo iné. Má to len…
msx. 20.09.2006 22:32
msx.
A co si este v BIOSe menil z defaultov? Lebo ak nevies co si mas vsimat, tak si to samozrejme nevsim… poslední
MM.. 21.09.2006 13:06
MM..

Mohol si napisat aky chipset, a ako je presne nazvana ta polozka. Ale to je fuk.

Bud sa ti obcas nastavia defaulty (tych 64MB je default? menil si aj nejake ine nastavenie BIOSu, zmeni sa aj to nazad?), napr. blby kontakt od knoflik.baterky alebo slaba baterka alebo nejaky SW posahava CMOS (neviem co tam spustas)
Alebo niektore ovladace na integrovane grafiky (napr. intel) maju interface z Win na BIOS (u intel grafik "MBI") a prestavenim niecoho vo Win (alebo proste ked ovladac "chce" :-)) moze zmenit aj nastavenie v BIOSe. Bezna (a hodne debilna) fcia je napr. ze ak si zmenim vo Win primarny alebo proste zvolim monitor tak to vie zmenit nastavenie "boot display" v BIOSe (u notebookov, napr. nastavi LCD+CRT boot display).

ASRock K7S41 (AMD).

64 MB je default, ale nespozoroval som, že by sa mi menilo niečo iné. Má to len jeden výstup na monitor. No ale zrejme to bude robiť asi Win, lebo doňho sa ovladač musí nainštalovať. Len nerozumiem prečo a presnejšie povedané, kedy sa to vlastne mení pri akej príležitosti. Vo vlastnostiach grafiky sa nehrám alebo je to tak zriedka, že sa nepamätám. No a naposledy som to nastavoval asi pred dvoma mesiacmi. Neviem, čo som mohol dorobiť (teda ak som to nejako spôsobil ja). Nenájde sa tu nikto s podobným problémom? Mne to síce nevadí, nakoľko to spozorujem úplnou náhodou, ale tak vadí vlastne fakt, že niečo si nastavím a systém to ignoruje (ale až po čase, lebo to tam zvykne dlho vydržať).

A co si este v BIOSe menil z defaultov? Lebo ak nevies co si mas vsimat, tak si to samozrejme nevsimnes :-) Ja osobne tipujem ze ti to tam drbe defaulty. Ved si skus prestavit v BIOSe aj nieco ine (nieco nepodstatne), a az sa ti to zas zmeni na 64MB tak si pozri aj to dalsie nastavenie ci sa zmenilo na default.
Na vyprovokovanie defaultov ak je slaba baterka, vypni PC z 230V, a potom zapni a kukni do Setupu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru