Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Jde v současné době zaktualizovat nově nainstalovaná poněkud starší verze Ubuntu (8.10)?

Zdravím,

kdyby se tady našel nějakej zkušenej linuxák, potřeboval bych poradit, jestli je v současné době ještě možné zaktualizovat všechny komponenty systému Ubuntu 8.10.

O co mi jde: dostal se mi do rukou jeden poněkud postarší PC, který po odzkoušení Linuxu Mint tento systém opravdu vážně nestíhá. Následoval test s Ubuntu 12.10 - ten se bohužel jednoduše nespustí, protože naběhne chybová hláška o Compizu, který ihned po loginu uživatele přestane pracovat. Mělo by jít o něco, co souvisí s grafickým rozhraním systému, no a bez toho vidím pouze prázdnou plochu (je na ní akorát tapeta).

Tak jsem zkusil sáhnout k osvědčenému release 8.10, ten funguje, co se svižnosti týče, naprosto bezvadně (kdysi jsem jej měl na o hodně slabším PC a běhal jako kamzík), problém ale tkví v tom, že po nainstalování je v češtině pouze základní uživatelské rozhraní systému, pokročilejší funkce již jsou v AJ a po pokusu navázat komunikaci se serverem, ze kterého se stahují dodatečné jazykové balíky pro ostatní aplikace, se nic nestane, protože této verzi systému se prý již nedostává zákaznické podpory. Podobným způsobem selhává správce aplikací, jehož jednotlivé rubriky a podrubriky zejí naprostou prázdnotou.

Čili nejde ani to základní, k čemu by měl být PC využíván - je zde absence novější verze Firefoxu nebo jakéhokoliv jiného prohlížeče a hlavně zde nejede Skype - nejnovější dostupná verze programu pro tento systém je ve stadiu beta a již se nejde její pomocí přihlásit na servery společnosti Skype (kdysi mi to fungovalo rovněž bezvadně).

Takže otázka již byla položena a já znám pravděpodobnou odpověď - oficiální cestou to zřejmě nepůjde. Ale když jsem tak brouzdal netem a zkoušel v systému manuálně doplňovat pár chybějících knihoven, nutných k instalaci požadovaného software, využil jsem spousty webů, na nichž bylo nespočet verzí prakticky čehokoliv od první až po nějnovější verzi té dané komponenty... Napadlo mě tedy, jestli nějaký linuxácký fanda neudržuje v provozu jakousi kopii tehdejšího "Zrcadla" (říká se tak tuším serveru s aktualizacemi pro Ubuntu) - a daly by se na něj kompletně přesměrovat požadavky na aktualizace?

Asi odejdu s prázdnou, ale aspoň jsem to zkusil. Ubunťáci mě velmi zklamali s jejich snahou udělat z user-friendly systému cosi, co se nemálo začíná podobat omalovánkám ála Windows bez možnosti vypnutí tohoto sajrajtu.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny