Předmět Autor Datum
Jeste aby se naslo dost politicke sily, aby bylo mozne takove (nebo jakekoliv jine rozumne navrhy) p…
Jan Fiala 29.09.2006 18:22
Jan Fiala
Výkřik do tmy, bohužel.
Fuente 29.09.2006 18:24
Fuente
zakon 3x a dost u nas prijala minula vlada. terajsia vlada meni skoro vsetko, co ta minula urobila a…
IgorK 29.09.2006 19:47
IgorK
Vidíš, ja som to zobral inak. Niektorí to možno odsúdia, ale ja som voliť nebol. Aspoň nemusím nadáv…
msx. 29.09.2006 21:16
msx.
Tak to zkus promyslet jinak. Co takhle jít volit nějakou menší, nenápadnou straničku? Přiznám se, mi…
Václav Semerád 30.09.2006 01:14
Václav Semerád
--střih--reklama-- Jsi mi tím připomněl breviář správného voliče. volit.html --střih--
Kráťa 30.09.2006 04:12
Kráťa
Bohužel na to, aby rostl počet hlasů u těch maličkých stran by byla potřeba pořádná propagace. Spust…
Jan Fiala 30.09.2006 09:32
Jan Fiala
Co se týče propagace, internet je silnější než doufáš. Tudy by se to dalo mezi lidi šířit. Blbé je,…
Václav Semerád 30.09.2006 10:45
Václav Semerád
dnešní stav je (celosvětově) paskvil na demokracii Ano, bohuzel. Stare recke ideje "demos kratein"…
mif 30.09.2006 10:59
mif
jen tak na okraj, demokracie byla ve starém Řecku příkladem "špatné" vlády (Aristoteles). To, co je…
Vladimir 30.09.2006 12:23
Vladimir
demos kratein se zvrhlo na stupiditas kratein
Jan Fiala 30.09.2006 12:47
Jan Fiala
kteri maji akorat velkou hubu a v palici vakuum To také. Ale hlavně mají tu hubu dokonale přizpůsob… poslední
Rce 30.09.2006 23:51
Rce
S tím se dá jen souhlasit. Jen si to v dnešní době opravdu nedovedu představit. Zradou nebo minimáln…
Jan Fiala 30.09.2006 12:08
Jan Fiala

zakon 3x a dost u nas prijala minula vlada. terajsia vlada meni skoro vsetko, co ta minula urobila a robi si zalusk aj na zmenu tohto zakona. Mr. Harabin by najradsej zmenil vsetko, co prospieva slusnym ludom. :-/ dost som bol po volbach sklamany a aj preto som dlho nebol na poradni, lebo som sa aspon trochu musel odreagovavat nadavanim v politickych diskusiach. bohuzial moj hlas nebol vo volbach rozhodujuci. :-/

Vidíš, ja som to zobral inak. Niektorí to možno odsúdia, ale ja som voliť nebol. Aspoň nemusím nadávať na to, čo sa deje. To akým spôsobom nás naši politici berú u mňa vyvolalo nezáujem o politiku a preto sa ani nerozčulujem a nenadávam. Radšej behám po poradni a dvíham adrenalín ostatným ja. Nebrať osobne (platí hlavne pre "host" a "anarchist").;-)

Tak to zkus promyslet jinak. Co takhle jít volit nějakou menší, nenápadnou straničku? Přiznám se, minule jsem volil KDU, ale Kalouskova zrada (jinak to nenazvu, spolupráci s komunisty přece předtím vylučoval) mi odebrala zbytek chuti. Zelené nemusím, když vidím, jak se hrnou do noční můry nás energetiků (větrníků), dobrá, budu volit Stranu Zdravého Rozumu. Podívejte se na její program! Strana, která má v programu demokracii zdola a ne přes partajní grémia, nevypadá vůbec špatně. :-) Pokud časem o zdravý rozum nepřijde a nevrhne se do bitvy o koryta, byla by docela rozumná (nejen podle názvu, nebezpečí ztráty rozumu hrozí u všech, ale to je riziko hry) :-(. Vím, když nedosáhne 5%, rozeberou si její hlasy ty velké etablované strany, máme zkrátka pitomý volební zákon, ale není úplně jedno, jestli naše hlasy rozkradou ODS, ČSSD nebo komunisti? (KDU a Zelení ostrouhají, jsou menší než aby je ty velké partpotvory pustily ke korytu). Co se ale stane, když počet příznivců poroste? Zejména když si víc lidí jako já řekne: hlasy vem čert, je mi to fuk, ale aspoň něco zkusit! Zelení zrovna nedávno dokázali, že to jde. No a jakmile taková strana prorazí a nezradí své voliče bojem o koryta (jak jinak?), může to jít jako lavina. Nejít k volbám je totéž jako dát hlas rovnou těm velkým, ale bez možnosti aspoň něco zkusit. (Česky se tomu říká flinta v žitě). To si říkám: lepší něco než nic.

Bohužel na to, aby rostl počet hlasů u těch maličkých stran by byla potřeba pořádná propagace. Spusta lidí o nich vůbec neví. A strana, která se s odřenýma ušima dostane do parlamentu se sice stane známější, ale to je tak vše. Nemá sílu, aby s něčím pohnula.

Teď si představme, že by skutečně získala SZR nadpoloviční většinu hlasů. Jak dlouho jim jejich ideály vydrží, než je politika "změní" ? V politice je to tak, že slušný člověk tam vstoupí se svými ideály. Pak se seznámí s realitou a obvykle nastanou 2 případy:
1. zhnuseně politiku opouští, buď sám, nebo vyštván přizpůsobenými
2. přizpůsobí se

Co se týče propagace, internet je silnější než doufáš. Tudy by se to dalo mezi lidi šířit.

Blbé je, že náš volební řád dovoluje pouze strany a dnešní stav je (celosvětově) paskvil na demokracii. Takzvaně nezávislí jsou u nás jen příštipkem u velkých stran a jsou na nich krutě závislí. Ale strana, která nemá žádná "úzká grémia" a sama plánuje zrušit všechny strany včetně sebe, pokud se podaří zavést skutečnou demokracii zdola, opravdu vypadá trochu jinak. Ani řízení společnosti odspodu nevypadá nereálně, potřebuje to jen rozjezd. Kdysi za komunistů (1968) jsem pomáhal zakládat Společnost pro lidská práva. Husák nás brzo zakázal, ale nelituju toho, aspoň jsme se snažili. Určitě to bylo lepší než sedět za pecí a nadávat :-). Podívej se, o co komu jde. Straně pana Železného jde nejspíš o prachy, ale SZR? Je tu riziko, že moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně. Kdyby se ale tihle lidé otočili naopak, dala by se tomu opravdu říkat zrada. Opakuji ale, to je riziko v každém případě. Podívej se, co kdo chce. Změna volebního řádu, aby lidi konečně volili lidi a ne partajní sekretariáty, podle mě stojí aspoň za pokus. Když to nevyjde, aspoň bychom se snažili.

jen tak na okraj, demokracie byla ve starém Řecku příkladem "špatné" vlády (Aristoteles).

To, co je v dnešní době běžné - zastupitelská demokracie na základě velkých stranických organizací vzniklých začátkem 20. stol. - by byla blíže asi oligarchii (vládě několika), dalšímu příkladu špatné vlády.

"Dobré" vlády jsou pro Aristotela aristokracie, monarchie a tzv. politeia, což byl v podstatě vymyšlený systém který by fungoval tím způsobem, že by šlo o demokracii kde by si každý přečetl Aristotelovy knihy o etice ;-)

S tím se dá jen souhlasit. Jen si to v dnešní době opravdu nedovedu představit.
Zradou nebo minimálně podvodem se dá nazvat i současné otáčení stran tyu "kam vítr tam plášť", manipulování s rogramem podle toho, jak se to zrovna hodí a jak je vidět, zřejmě to lidem nevadí.

SZR to bude mít hodně těžké. I kdyby se dostala do parlamentu s nějakými 10% (a to je hodně optimistický odhad), s takovým poměrem nebude mít dostatek sil, aby prosadila cokoliv :-(

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru