Přidat aktualitu mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Pozor na mobily z Číny - mohou mít stejné IMEI

Policisté z Brna přijali začátkem listopadu oznámení o odcizení mobilního telefonu. Dvacetiletá žena o něj přišla pravděpodobně v prostoru hlavního nádraží. A protože policistům řádně prokázala původní vlastnictví věci, nechali telefon zablokovat.
Druhý den se dostavil na obvodní oddělení v Mladé Boleslavi muž, kterému byl takto mobil zablokován. Až potud by se jednalo o tuctový případ. Policistům jej dobrovolně vydal, uvedl, že jej pořídil přes čínský internetový portál a že jde o kopii originálního výrobku. V dalších dnech vyšlo najevo, že přístrojů se zablokovalo hned několik. Zákazníci totiž koupili telefony, u nichž bylo shodné výrobní číslo (takzvané IMEI). Nižší cena repliky tak sebou nese i toto úskalí, stačí, aby kdokoliv z majitelů klonovaných mobilů nechal v budoucnu svůj přístroj zablokovat. Znemožní užívání zloději, ovšem nechtěně způsobí problémy dalším lidem. I když jen na přechodnou dobu, vzhledem k situaci budou telefony odblokovány a vráceny majitelům.

Včera (tj. 14.11.) jsem to ještě zaslechl ve večerních TV zprávách, bohužel nevím, na jaké stanici, slyšel jsem to do jiné místnosti.

Předmět Autor Datum
pokial sú to repliky originálov,tak sa nieje čomu diviť.....
audax 15.11.2014 09:48
audax
Nejhorší je, že v současném stavu stačí, aby ukradl někomu repliku, poškozený to nahlásí a přestanou…
Flash_Gordon 15.11.2014 10:57
Flash_Gordon
Problém bude v systému pridelováni IMEI, jak si výrobci vzájemne dohodli proceduru pridelováni čísel…
Joseph 15.11.2014 12:48
Joseph
Proto si přímo z Číny nikdy nic nekoupím..
Niko Bellic 15.11.2014 15:43
Niko Bellic
Coz je naprostej logickej nesmysl, protoze pokud nejaky cinsky mensi vyrobce pouziva na IMEI generat…
RedMaX 15.11.2014 17:23
RedMaX
Myslím to tak, že takové výrobce nebudu podporovat. Je mi jedno, jestli porušují např. nějaké design…
Niko Bellic 15.11.2014 18:22
Niko Bellic
No nedocetl jsem se o jake mobily slo, ale v Cine operuji tri typy vyrobcu, velke firmy srovnatelne…
RedMaX 15.11.2014 20:09
RedMaX
Bulvár a my máme věřit ?
pedros 18.11.2014 15:16
pedros
Mobil z Číny ≠ kopie, nadpis je dost matoucí... poslední
Usermator 19.11.2014 19:40
Usermator

Nejhorší je, že v současném stavu stačí, aby ukradl někomu repliku,
poškozený to nahlásí a přestanou fungovat i originály.

Jinak shrnuto, mobil vám může kdykoliv přestat fungovat a vy se můžete jenom divit.

A to i přesto, když každý rozumný člověk se replice vyhne automaticky velkým obloukem.

Problém bude v systému pridelováni IMEI, jak si výrobci vzájemne dohodli proceduru pridelováni čísel, pravdepodobne se tak bude dít u nejaké organizace spravujíci standardy mobilní komunikace, dá se očekávat členství za nejaký poplatek od výrobcu.
Pokud " stínový " výrobci nejsou členy, oficiálne neexistují, pak nejsou zapojení do tohoto procesu, potom není div že na jedinečnost IMEI dlabou nebo IMEI vytvárejí generátorem náhodních čísel.

Do toho vstupují navíc požadavky vlád, aby IMEI nebylo možné menit a nejnoveji další požadavky na možnost jednoduše dálkove ovladat telefon pro potreby bezpečnostních a spravodajských složek. Je pak jasné že výrobci z Číny spolupracovat chuť nemají a ani mít nebudou.

... :puff:

Coz je naprostej logickej nesmysl, protoze pokud nejaky cinsky mensi vyrobce pouziva na IMEI generator nahodnych cisel, tak je jen otazka casu nez natrefi na original IMEI vydane pro mobil, ktery sel do originalni distribuce v CR.
Treba ja si koupil z Ciny Huawei Honor 2 a kdyz pominu (ne)kvalitu toho telefonu, tak je uplne jedno jestli si ho koupis v Cine nebo z oficialni distribuce v CR, rozdil je akorat v zaruce 1leta a 2leta a potom taky v cene samozrejme.

Myslím to tak, že takové výrobce nebudu podporovat. Je mi jedno, jestli porušují např. nějaké designové patenty, ale porušovat i mezinárodní standardy a způsobovat tím problémy i úplně někomu jinému, to je trochu moc. Promiň, ale tady jde cena stranou. Raději si pořídím něco dražšího, ale od solidního výrobce.

No nedocetl jsem se o jake mobily slo, ale v Cine operuji tri typy vyrobcu, velke firmy srovnatelne se Samsungem, Sony, ... to jest Xiaomi, Huawei, ZTE, Meizu, TCL, OPPO, mozna i ZOPO jeste muzeme zaradit, u tech bych se opravdu neobaval, ze by neco porusovali, uz proto, ze se snazi se dostat i do EU distribuce, potom mensi az stredni firmy typy UMI, THL, iNew, Doogee, Jiayu apod., u nich je kvalite telefonu promenliva, ale rekl bych, ze spis taky budou mit to IMEI v poradku a potom jsou spis male dilny nez firmy vyrabejici hlavne klony iPhonu a Samsungu a tech si myslim, ze se to IMEI tyka.
Ja osobne po zkusenostech, ktere mam uz bych si koupil mobil z Ciny jen od prvni skupiny, teda velke firmy, ktere si neco jako duplikaci IMEI rozhodne nerisknou.

Zpět na aktuality Přidat komentář k aktualitě Nahoru