Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Čističe, zrychlovače a defragmentátory WindowsOS_efektivita

Na mnoha místech se dá setkat s návody a programy ke zrychlení nebo úklidu systému. Záměrně neuvádím jakého, je to stejné u všech rozšířených (=WinOs). Je to nejspíš věc marketingu a vnucování.
Zajímají mě názory na různé utility stejného druhu, které se zabývají stejnou věcí. Nechápu, proč základní Windows defragmentátor analyzuje 0,5%, jiný vypíše 18%. Stejné to je u čističů registrů, kde po úklidu např. CCleanerem a novým skenem pomocí komerčního TuneUp Utilities tento sw zjistí opět na 2500chyb a neplatných záznamů.
Jsou vůbec potom k něčemu? Nejlepší řešení je samozřejmě prevence, neinstalovat kde-co. Mluvím ale o situaci nutného použití těchto utilit a jejich nakupování.
Jaké jsou zkušenosti a věcný názor uživatelů?
Díky za reakce
Petr

Předmět Autor Datum
Můj názor je ten, že podobné čističe jsou spíš k ničemu a jde o placebo efekt... Osobně to nepoužívá…
Dale Cooper 07.03.2011 10:19
Dale Cooper
K ničemu. Prakticky vše potřebné pro vyladění systému je integrováno do Windows (ostatní OS neznám).…
Boeing 07.03.2011 10:49
Boeing
Agent Cooper má recht. Pouze placebo efekt. Defragmentaci je sice občas (jednou za rok) dobré použít…
mif 07.03.2011 10:58
mif
Ako uz pisali predrecnici, tuniace utility su nezmysly. Tunenim to mozes dotunit az k ciastocnej nef…
MM.. 07.03.2011 19:53
MM..
Nic nečistím a mám klid. Jak psali výše - placebo efekt, hlavně v úklidu registrů. Defragmentace mož…
Prasak 07.03.2011 20:26
Prasak
este k tomu Mluvím ale o situaci nutného použití těchto utilit a jejich nakupování. Nikdy neni sit…
MM.. 07.03.2011 20:33
MM..
Používám CodeStuff Starter, Ccleaner, SuperantiSpyware, AVG, Comodo Firewall. Defragmentaci doporuču…
Stefran 07.03.2011 22:54
Stefran
moja instalacia zije tiez od 2007 (otvtedy mam novy MB) a namiesto spustania zbytocnych nezmyslov ch…
MM.. 07.03.2011 23:55
MM..
Defragmentaci disku si dokážu představit v případě, kdy je disk plný na doraz a ty ho vycistis. V ta…
Jan Fiala 08.03.2011 07:41
Jan Fiala
Nečistím, nezrychluju, nedefragmentuju. Počítač je tu pro mě, né já pro něj... poslední
MaSo 08.03.2011 08:07
MaSo

Můj názor je ten, že podobné čističe jsou spíš k ničemu a jde o placebo efekt... Osobně to nepoužívám a 3/4 roku stará instalace běží pořád jak z praku, žádný problém.
Defragmentaci ano, tam používám Diskeeper ve verzi 10 a ten myslím přínos celkem má. Ale čistit registry a podobně? Maximálně jednou za čas použiji program Vyčištění disku, který je v každých Windows.

K ničemu. Prakticky vše potřebné pro vyladění systému je integrováno do Windows (ostatní OS neznám). A jak jsi naznačil, tvůrci a prodejci zmíněného SW vyložené matou zákazníky marketingem a imho samotný SW simuluje svojí "vynikající" práci. Samozřejmě, některý SW (starter,ccleaner) nabízí sofistikovanější práci se systémem, na druhou stranu je užitečnější se seznámit blíže s OS, než si na všechno stahovat sw. Zázračný SW neexistuje.

fleg o tom napsal celkem vyčerpávající článek:
http://pc.poradna.net/a/view/551109-je-tune-up-201 0-uzitocny-alebo-zbytocny

Agent Cooper má recht. Pouze placebo efekt. Defragmentaci je sice občas (jednou za rok) dobré použít, není to ovšem věc, která by ti akcelerovala výkon systému do závratných výšin. Čističe registrů jsou pak přímo nebezpečné.

edit: Vlastně ani defragmentovat nemusíš. Dělám to tak, že si čas od času udělám kompletní obraz partišny (Ghostem), který následně "naklepu" zpět. Celá procedura zabere čtvrt hodiny (narozdíl od několikahodinového defragu) a rozsekané chlívečky se krásně zcelí.

Ako uz pisali predrecnici, tuniace utility su nezmysly. Tunenim to mozes dotunit az k ciastocnej nefunkcnosti a naslednej reinstalacii Win.
Rucna defragmentacia neni vobec dolezita, ptz WinXP(a vyssie) aj tak neustale (po 10minutach necinnosti) defragmentuje oblast kde ukada subory nutne pre boot (viz google napr. hladat: MSDN BootOptimizeFunction) a to je to najdolezitejsie, ostatne subory vpodstate ani neni tak nutne defragmentovat, ptz sa nepouzivaju casto a teda efekt ich defragmentacie je nic. Navyse XP a vyssie maju dost povedal by som agresivny prefetcher ktory minimalizuje negativne efekty fragmentacie disku.
Cistenie registrov podla mna nema sancu nieco priniest ptz registry ak sa nemylim su nacitane komplet do RAM t.j. pristup na ne je extremne ryhcly a nejake 3 zaznamy navyse nicomu nevadia. A je silne riskantna zalezitost nieco tam mazat (aj z toho pohladu ze nemusis zistit hned ze mas problem, ale napr. az o pol roka ked nainstalujes nieco nova albeo zistis ze vec ktoru si pol roka nepouzival nejde a nebudes vediet preco).

Existuju urcite specialne sposoby ako "zrychlit" fungovanie napr. na SSD alebo compactflash, (napr. pouzitim EWF), ale to ti neurobi ziadna BFU utilita, ptz je to zalezitost len pre expertov ptz vzdy z toho vyplyvaju dost silne obmedzenia a riziko problemu (napr. EWF kedze presmerovava vsetky zapisy do RAM, tak a) ked to user necommitne tak vsetky zmeny sa pri restarte stratia, a b) ak zapises niekolko GB bez toho aby si to predtym rucne prikazom z kommandlajny vypol, tak sa zaplni cela RAM a Win padnu atd). T.j. neni to ziaden zrychlovac ale len vec pre specialne pouzitie (napr. v automatoch apod).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru