Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Je Tune Up 2010 uzitocny alebo zbytocny?

Uz ma nasr...dilo neustale riesenie problemov uzivatelov po pouziti programov typu Tune Up 20xx, CCleaner a spol a hlavne nekonecne debaty o tom ake su tieto programy uzitocne a neocenitelne a kto ich nepouziva je pocitacovy kacir. Nechapal som to fanaticke obhajovanie sw na fore hlavne od beznych uzivatelov pubertalneho veku a tak... Rozhodol som sa pozriet jednemu z nich na zubok a vsetky ich tvrdenie vyvratit v praxi jednoduchym testom.

Pouzity system a software:
Windows XP Prof CZ SP2, Tune UP 2010 najnovsi update

Udrzba systemu

Instalacia prebehala rychlo, pri downloade chceli za to len email adresu tak som im podhodil moju z yahoo, ktoru nepouzivam. Program po spusteni mi ponukol, ze mi spravi udrzbu systemu kazde 3 dni a to:
Optimalizaciou startu a vypnutia system
Cela optimalizacia je odstranenie niektorich procesov z run vetiev v registroch a toho by som sa celkom bal a hlavne by ma zaujimalo ako to chce optimalizovat, on vie, co chcem a co nechcem, aby sa mi spustalo po starte? Alebo to rozhodne za mna? Nie dakujem nechcem.

Defragmentaciou disku
Preboha fragmentacia disku nastava pri usilovnom pouzivani az v priebehu niekolkych mesiacov a on mi to chce urobit kazde 3 dni? Krasne plytvanie systemovymi prostriedkami a uplne zbytocna cinnost.

Odstranenie nefunkcnych odkazov
Toto vie predsa aj samotny OS a dokonca ma po case upozorni na malo pouzivane odkazy. Opat zbytocna funkcia

Defragmentacia registrov
Preboha to je co? Registre maju pevnu strukturu a nie je mozne menit poradie jednotlivych vetiev, ktore su pevne dane operacnym systemom a v ziadnom pripade tam nenastava nieco ako fragmentacia, pretoze to z principu nie je mozne. Puzitie akejsi defragmentacie je najistejsia cesta ako si znefunkcnit OS.

Vycistenie registrov
Na prvy pohlad uzitocna funkcia. Z principu sa registre hlavne pri castych instalaciach roznych sw inych stran a naslednych uninstaloch trosku nafukuju a zostavaju tam casto naozaj mrtve odkazy (co je chyba odinstalatorov danych sw). Lenze otazka znie na zaklade akeho algoritmu urcuje Tune up, ktora vetva je zbytocna a ktora je "poskodena" a ma ju opravit? Ako sa opravuje poskodena vetva v registroch? Verdikt je jasny, pri pouziti tohoto nastroja je obrovske riziko, ze nastroj odstrani nieco co nas system znefunkcni natolko, ze uz sa nabuduce nenastartuje. Navyse treba sa spytat...je naozaj nutne "cistit registre"? Odpoved znie ano aj nie. Ano, hlavne vetvy run, run once, je treba obcas prezriet a vypnut rozne neuzitocne sw, ktore sa spustaju po starte, mozme spravit zmenu napriklad vypnutim autorunu pri min pri usb klucoch, ale odstranovat nejake mrtve vetvy, ktore system uplne ignoruje? Preboha preco? Takze odpoved znie nie, bezny uzivatel nema co do registrov zasahovat a uz vobec ich nema co "cistit" sw tretej strany, nad ktoreho cinnostou nema takmer ziadnu kontrolu.

Zvysenie vykonu

Tejto sekcii som sa velmi nevenoval, pretoze nie je ani comu. Vyzera to, ze Tune Up opat ponuka to co zvlada system samotny + nieco co vlastne neexistuje. Napriklad ide o iste rychlejsie spustanie programov, ich procesom zvysi system prioritu a tak rezervuje viacej procesoroveho casu, ale toto predsa zvlada Windows uz od verzie 2k v spolupraci s task manazerom. Tajomny turbo mode podla popisu potlaci vsetky nezelane (to budu ktore?) procesy na nizsiu prioritu a zvysi prioritu napr hram (ako Tune Up vie, ze sme spustili hru???). Funkciu Gain disk space som nepochopil, pretoze popis k nej absolutne nesedel a slubovana uspora sa nekona. Dalej je to uz opakovanie, zvysenie vykonu po starte a na zaver zobrazenie instalovanych programov...tak toto ma rozosmialo. Nema nahodou XP takuto funkciu implementovanu v systeme? Co mi to vlastne Tune Up ponuka? To iste len v inom kabatiku?

Najdene chyby...tak podme sa pozriet ake "chyby" to mam v systeme

1. Nemam zapnuty firewall. Hm okej uhol pohladu. Integrovany firewall je z dovodu minimalneho ovladanie velmi nevhodny. Navyse naco fw ked som za routrom, ktory natuje a chrani ma pred utokmi zvonku? Ze neviem co posielam do netu ja? A naco? Ak mam podozrenie a potrebujem si overit spojenia pouzivam zasadne Tcpview od Sysinternals.
2. Nemam antivirus. Hm okej opat uhol pohladu. Nemam, ale to, ze ho nemam mi tvrdi aj moj XP, takisto, ze nemam zapnuty fw tak aka nova funkcia? Navyse obmedzeny ucet + zodpovedne spravanie = nepotrebujem antivir.
3. Administrative sharing enabled - vytvorene kazdym systemom od 2k a neviditelne beznym sposobom. Ich znepristupnenie (dostupne domain adminom a administratorom) sa odporuca pri budovani siete s vysokou urovnou rizika! Urcite sa to netyka domacich a beznych firemnych sieti. Navyse znepristupnenim napr ADMINS$ si znefunkcnime dialkovu zpravu pc! Dovod vypinat administrator shares? Ziaden. Naopak jeho vypnutim si znepristupnime niektore sluzby (napr remote admin) a ani o tom nebudeme vediet.
4. Unlimited access to shared folder - jasne som napisal, ze disk D je public, pretoze to tak chcem. Preco ma Tune Up presvedcuje, ze je to "problem"? Nastavenie everyone som spravil umyselne. Bodka.
5. Vulnerability point (syn attacks) - Pomoc, pomoc a este raz pomoc. To snad nie. Pokusim sa vysvetlit velmi jednoducho princip fungovania komunikacie na sieti. Vase pc posle na server syn packet, server odpoveda syn+ack a vy posielate ack (potvrdenie o prijati). Utok na vas pc by vyzeral asi tak, ze utocnik posiela packety s priznakom syn, server odpoveda syn+ack, utocnik by za normalnych odpovedi mal odpovedat ack, ale neodpovie. Server je "zmateny", nechava otvorene spojenie a caka na ack odpoved. Ked toto vsetko spravite niekolkotisickrat za sekundu zahltite server, ktoreho systemove prostriedky sa zaoberaju len vasimi poziadavkami. Server je tym padom "v lagu" a moze dojst az k jeho padu resp vypadku spojenia. Ano syn attacks nie je vymysel, bezne sa pouzivaju, ale vsimli ste si slovko server? Ako moze utocnik nadviazat s vami spojenie, ked ste schovany za natom routra, za jeho firewalom a v ziadnom pripade sa nemozete hrat na "server"? Cize cela zranitelnost vaseho pc je jeden obrovsky fake a falosny poplach zo strany Tune Up. Spojenie zvonku a tym padom syn attack nie je mozne vyvolat.
6. Sietovy pristup k registrom - nechapem o com tocia. Sietovy pristup k registrom maju uzivatelia zo skupiny Administrators (v prof verzii aj clenovia Backup operators groups) tak, kde je problem? Fakt netusim, navyse jeden zasah do registru a je po pristupe. Bezpecnostne riziko? Ake? Jedine bezpecnostne riziko je samotny uzivatel. Opat ziadna chyba. Adnministrator ma pristup vsade, pretoze....ano spravne pretoze je administrator.
7. Automatic update is turned off - snad jediny bod, s ktorym suhlasim. Ano mam to vypnute lebo som to tak chcel.
8. A device is not working properly - hlaska znama z okien. Ano mam jedno zariadenie v spravcovi, ktore sa tvari, ze nefunguje. Viem preco, a pretoze nechcem instalovat sw, ktory by ho "spojazdnil" tak dany "problem" neriesim. Mne funguje vsetko tak ako ma. Otazka znie preco mi Tune up hlasi to iste co device manager?
9. Your system drive has never been checked for errors - a to maju odkial? To usudil z toho, ze som spustil Tune Up 1x? Dalsi fake.

Zaver:
Co dodat, moj rychly test tohoto uzasneho prostriedku, ktory mi zrychli pocitac pridanim turba, vycisti registre a navyse odstrani 858 chyb, ktore neexistuju ma ohromil. Fakt, zeby som mal zaplatit 49.95$ za nieco co davno viem mi pride ako nepodareny vtip. Uznavam, ze nie kazdy je profesional ako ja, ale keby moj pc bol pc bezneho usera mozem s kludnym svedomim povedat, ze Tune Up 2010 nasiel prd. Bud si dany problem vymyslel, alebo ho prekrutil, ci len zopakoval systemove hlasenia bezne pristupne kazdemu uzivatelovi. Moje odporucanie? Jednoznacne nekupovat, neskusat, je to cisto obrazkovy sw, bez pozitivneho vplyvu na system, naopak jeho nekontrolovatelne zasahy hlavne do registrov mozu narusit stabilitu systemu a tym padom ohrozit vas pocitac.

Předmět Autor Datum
Díky, skvělý článek.Mimochodem toto je příklad nezbytnosti relativně nezávislého média, jako poradna…
Vladimir 28.08.2010 20:44
Vladimir
Flegův lapidární průvodce megačističem, co nečistí. Bavil jsem se od začátku do konce, díky! :-DJen…
touchwood 28.08.2010 21:31
touchwood
dobrá práce :beer:
marekdrtic 29.08.2010 07:59
marekdrtic
Hezký a pravdivý rozbor toho krámu, leč asi marný! ("chytrý" si říci nedají a nedají)
Pol 29.08.2010 12:31
Pol
Díky za rozbor, cením si Tvé odvahy něco takového vůbec nainstalovat na vlastní počítač. :beer:
vlk56 29.08.2010 13:14
vlk56
Plnej souhlas, tyhle zázračný programy co ti slibují alespoň 250% performance boost taky z hlouby du…
v.ovcacik 29.08.2010 18:27
v.ovcacik
1) stejná kategorie jako zmiňovaný shit v článku. tyto m.j. odinstalátory z registrů slouží zároveň…
lední brtník 29.08.2010 20:54
lední brtník
4) Na Procmon jsem narazil, když jsem hledal kam se poděli Regmon a Filemon. Filemon and Regmon Ret…
Tomix 29.08.2010 23:33
Tomix
CCleaner používám taky, i pro "čištění" registrů, zatím jsem žádné znefunkčnění nezaznamenal. CClean…
mia 30.08.2010 11:13
mia
ad SpaceSniffer: Nepochopil jsi účel programu. Není to o tom najít a zničit velké soubory, ale ty ve…
v.ovcacik 30.08.2010 12:21
v.ovcacik
To mi připadne, jako bys byl otrokem svýho počítače. Já tyto věcičky nepoužívám a furt mi to šlape j…
Prasak 31.08.2010 04:56
Prasak
Otrokem? Nechápu jak to myslíš. To co jsem tu psal se buď nastavuje jednou hned po instalaci OS, neb…
v.ovcacik 31.08.2010 10:27
v.ovcacik
Ehm, tak si nejprve precti nektere rady od Prasaka, kdybys cetl, jiste bys nepoustel do eteru takove…
JR_Ewing 31.08.2010 10:46
JR_Ewing
Přečti si můj příspěvek pozorněji. Nikde netvrdím, že je to jeho případ a pokud dám za větu otázník,…
v.ovcacik 31.08.2010 10:58
v.ovcacik
Suhlasim s prasakom, nb mi bezi 24h denne, pracujem na nom cely den a casto aj v noci a zdaleka nie…
fleg 31.08.2010 10:58
fleg
Jasně v pohodě. Já se to tu nesnažím prodat, i když už to tak skoro vypadá. Jen jsem chtěl mezi ty s…
v.ovcacik 31.08.2010 11:11
v.ovcacik
Ti se ale většinou jen přihlásí, spustí firefox, word nebo excel a tím to končí. Víš, kolik takovýc…
Prasak 31.08.2010 22:46
Prasak
""" Win XP mi vydržely tři roky bez potíží a jelo by to dál, kdyby mi ten PC nechcípnul. Bez antivir…
v.ovcacik 01.09.2010 17:03
v.ovcacik
Ten prográmek je rezident a má jen informační hodnotu. Nahrazuje mi rezidentní antivir a antispyware…
Prasak 01.09.2010 22:01
Prasak
A ještě něco - vypichuješ si z textu jen to, co se ti hodí a nevidíš obsah. Tvůj případ, čti dál.…
v.ovcacik 02.09.2010 13:25
v.ovcacik
to 5) - tady je smysl tý funkce asi jinej - máš tak možnost se ujistit, že jsi v pc nezapomněl omyle…
Jirka K. 12.09.2010 19:20
Jirka K.
mám TU 2010 nejnovější v češtině zdarma,to ,co píšeš,CC,MyDefrag a pod.,má tento dohromady a píšeš,ž…
nonono 02.09.2010 22:04
nonono
opravdu musí být všichni zde vystupující obhájci těchto placebosoftů takto postižení? to se mezi nim…
lední brtník 02.09.2010 23:10
lední brtník
SQL Server? Nikdo ti nic podobnýho neradil, trochu to tlačíš do absurdity. Radši si z klávesnice vyp…
v.ovcacik 03.09.2010 11:32
v.ovcacik
Teorie: oblibování registry cleanerů je vrchol a okázalá manifestace tohoto vrcholného samoadminství…
Vladimir 03.09.2010 11:47
Vladimir
So it seems that Registry junk is a Windows fact of life and that Registry cleaners will continue to…
v.ovcacik 03.09.2010 12:31
v.ovcacik
reigstry není třeba čistit Russinovich tvrdí, že registry někdy vadí správné funkčnosti systému. Do…
v.ovcacik 03.09.2010 12:40
v.ovcacik
Nečetl jsem to tu úplně celé, takže prosim Tě, co celkově je Tvůj point? Že ccleaner dělá spoustu vě…
Vladimir 03.09.2010 12:53
Vladimir
Že ccleaner dělá spoustu věcí, které jsou pro někoho zbytečných nebo dokonce škodlivých, ALE protože…
v.ovcacik 03.09.2010 13:06
v.ovcacik
Pokud někoho cituješ, používej ikonku na citaci (pátá zleva), protože nejde poznat, co jsi psal ty a…
Kráťa 04.09.2010 09:19
Kráťa
Pátá zleva, nebo-li [http://pc.poradna.net/images/format/quote.gif].
vlk56 04.09.2010 10:01
vlk56
Já hlavně neberu CCleaner jako nějakou modlu, co mi udělá z počítače raketu. Nepoužívám ho kvůli něj…
Kráťa 03.09.2010 12:58
Kráťa
Zásah do černýho.
v.ovcacik 03.09.2010 13:11
v.ovcacik
5) Na to používám SequoiaView. http://w3.win.tue.nl/nl/onderzoek/onderzoek_inform atica/visualizatio…
Tomix 05.09.2010 23:39
Tomix
To dělá asi to samý. Jen z těch screenshotů mi přijde, že je ta metalická grafika s odlesky docela o…
v.ovcacik 07.09.2010 18:13
v.ovcacik
Defragmentacia registrov Preboha to je co? Registre maju pevnu strukturu a nie je mozne menit poradi…
kmochna 30.08.2010 10:34
kmochna
Takze to mam chapat tak, ze od defragmentuje samotny subor a nie databazovu strukturu (ktora z princ…
fleg 30.08.2010 11:00
fleg
obecně ano, tune up pravděpodobně ano - je to jako použití zastaralého pagedefrag ze sysinternals. N…
kmochna 30.08.2010 11:23
kmochna
Se zájmem sleduji tuto i další dizkuze zde probíhající.Vaše poradna mi hodně dala a doufám,že ještě…
miroslav 02.09.2010 22:50
miroslav
erunt je záloha registry- nic co by nezvládl systém - obdobně se chová i poslední známá konfigurace…
kmochna 05.09.2010 15:59
kmochna
Bohuzial musim povedat, ze nie vsetci co sa IT zivia IT aj naozaj rozumeju. Dost tragicke je to napr…
fleg 05.09.2010 18:31
fleg
Přesný, od začátku do konce.:-)
FixExa 30.08.2010 10:42
FixExa
Díky za článek.Popis časopisu Chip: TuneUp Utilities již dlouhá léta patří mezi superstar tuningu W…
host 31.08.2010 21:03
host
To je podobné, jako bych četl agitku politické straby... Tam se taky nabízejí řešení.
Dale Cooper 31.08.2010 22:26
Dale Cooper
ještě lepší Windows 7 manager který je však anglicky ale to není problém,zadají se správné hodnoty p…
agentik-x 31.08.2010 23:35
agentik-x
Nechceš jít někam do přírody? Mohlo by ti to pročistit hlavu.
vlk56 01.09.2010 16:55
vlk56
Jen technicka - to, ze je clovek za NATem, jeste neznamena, ze na nej z venku nemuze nikdo zautocit…
tat_tulen 01.09.2010 09:20
tat_tulen
Jistě, máš pravdu, jenže útoky za NAT, to je už poněkud zásadnější problém, ale proč se tak pinožit,…
touchwood 02.09.2010 18:52
touchwood
Já nic netůním , ale víceméně z lenosti, abych nedělal vše ručně používám tak jednou za 3 měsíce CCl…
Kráťa 01.09.2010 12:21
Kráťa
Jsem "sledoval" co dělám a přišel jsem na to, že CCleaner nepoužívám ani tak u sebe (jen při nějakém…
Kráťa 03.10.2010 15:28
Kráťa
To dává smysl. Já už známým nabízím jen jednu možnost odsvinění - přeinstalaci. A to nezávisle na si…
Vladimir 03.10.2010 15:33
Vladimir
U mě je to většinou odvšivení, vyprázdnění těch cache etc. a povypínání kravin po spuštění. Minulý t…
Kráťa 03.10.2010 15:43
Kráťa
To jo. Obzvlášť na malých nebo pomalých discích je to hodně znát. Ale já na to už nemám nervy - nika…
Vladimir 03.10.2010 15:52
Vladimir
Toto hovorí za všetko: (zobrazuje sa ako Reklamy GOOGLE - hneď nad otázkami) Vyčistite svoj počítač…
pme 02.09.2010 13:29
pme
ten uninstaler je pěknej shit než něco odinstaluje tak má kupu problému.A ten cleaner ti tak něco na…
agentik-x 03.09.2010 09:09
agentik-x
nah.... čteš,ten program nedělá defrag každé tři dny,ale až při x%ním fragmentu,je vidět,že tě to na…
nonono 02.09.2010 22:40
nonono
defrag registru-přeskupí centr.registr W a odstraní chyby a díry v registrech mazem starých záloh,kt…
karel 02.09.2010 22:51
karel
Ale jo, když tomu věříš, klidně si to všechno používej. Jen by mě zajímalo, proč dosud neudělal něja…
Prasak 03.09.2010 01:18
Prasak
tady jo tady jo a dneska jsem se i bál že mám windows vymazanej celej.Při opravě startup to neopravi…
agentik-x 03.09.2010 09:19
agentik-x
On ms takovy nastroj vydal. dokonce byl jako soucast v konzolove verzi ve starsich systemech. pekne…
kmochna-mobil 03.09.2010 17:52
kmochna-mobil
Mmchdm registry krom obecnych schemat a konvenci nenarizuji aplikaci jak ma pouzivat zapis do regist…
kmochna-mobil 03.09.2010 17:59
kmochna-mobil
K obsahu sa vyjadrovat nebude, ale zaujala ma forma. Mne to pripada ako mozgova disfunkcia. Chcem ni…
fleg 03.09.2010 08:11
fleg
http://www.messaggiamo.com/cz/spyware/13510-why-yo u-need-clean-your-windows.html ať není nuda.
agentik-x 03.09.2010 09:46
agentik-x
klasické marcom žblechty o tom, že "počítač může spadnout" bez sebemenšího technického zdůvodnění. O…
touchwood 13.09.2010 08:57
touchwood
Koukám, že jste z tohoto článku udělali pěkné flame. Místo abyste psali věcné komentáře k programu,…
Kráťa 03.09.2010 12:47
Kráťa
Tohle je prostě kontroverzní téma. Nemůžeš čekat, že k článku o Hitlerovi budou lidi psát věcné kome…
Vladimir 03.09.2010 12:55
Vladimir
:-)
Kráťa 03.09.2010 12:59
Kráťa
Zdravy flame ma celkom bavi. Obecnym problemom flamu vsak je, ze takmer vzdy skzne do opakovania blb…
fleg 03.09.2010 16:24
fleg
Já mám nejraději hospodské flejmy typu: "...co je lepší? Wyndouz nebo Pentijum?" Při sdělení svého n…
L-Core 03.09.2010 17:10
L-Core
Mezi slepými jednooký králem ;-)
Prasak 03.09.2010 17:13
Prasak
Přesne tohle jsem měl na mysli :-)
L-Core 04.09.2010 10:47
L-Core
Pokud tam ovšem není právě Franta, co tě trumfne prohlášením, že nejlepší je AMD., že má doma AMD za…
Kráťa 04.09.2010 11:14
Kráťa
Další leštič :-): www.zive.cz
Tomix 10.09.2010 23:39
Tomix
zrovna jsem na to narazil - diskuse je trochu střízlivější než jejich takyredaktor.
lední brtník 11.09.2010 23:54
lední brtník
S tímhle článkem vůbec nesouhlasím. Určitě mě nebude přesvědčovat někdo, kdo nemá na woknech antivir…
Mára007 14.09.2010 17:57
Mára007
Mozem sa predstavit. Mam 36 rokov, profesionalne sa venujem IT, sietam, predaju a servisu pc a kance…
fleg 14.09.2010 19:41
fleg
Preboha fragmentacia disku nastava pri usilovnom pouzivani az v priebehu niekolkych mesiacov---- Sta…
jayko 03.10.2010 21:41
jayko
Co k tomu povedat, proste dalsi "profik" co tu bude sirit bludy a nezmysli. V prvom rade si nastuduj…
fleg 04.10.2010 03:21
fleg
To neni blud. Byl by to blud pokud by lhaly programy o&o defrag a diskeeper. POkud lzou, tak je to b…
Jayko 06.10.2010 20:50
Jayko
Ako som povedal zisti si najprv vyznam slova (de)fragmentacia, potom porozmyslaj chvilku a potom sku…
fleg 10.10.2010 00:51
fleg
to fleg : Mozem sa predstavit. Mam 36 rokov, profesionalne sa venujem IT, sietam, predaju a servisu…
Adamada 11.10.2010 14:41
Adamada
Vies co je probem internetu? Informacie. Kopec informacii. Bohuzial mnoho z nich su famy, polopravdy…
fleg 15.10.2010 08:26
fleg
Zdravím, jsme stejně staří. Asi 15 let dělám admina Novell a MS Windows sítě. To co jste vypsal, že…
decerme 03.11.2010 17:09
decerme
K tomu stihaniu, som online 16-20h/denne, mam znicene oci a po nociach sa mi sniva namiesto o krasny…
fleg 10.11.2010 10:17
fleg
Bla bla .. snůšky narcistických keců, nevěřím ani z 50%
123 15.05.2011 00:04
123
neblábol.. ;-)
touchwood 15.11.2011 17:17
touchwood
A co by jsi tedy poradil na údržbu PC. Můj IT mi Tune up utilitie - teď nevím který rok, ale doporuč…
444 04.10.2011 20:29
444
Nejlepší je mozek. Ideálně s dostatečným počtem závitů. :i: Údržba PC se dělá průběžně, a to tak, ž…
touchwood 15.11.2011 17:17
touchwood
Já mám na to takový zvláštní názor. Používal jsem Advanced System Care, TuneUp, CCleaner (dodnes pou…
taxik (nereg) 23.06.2012 22:35
taxik (nereg)
Díky za perfektní článek, doslova mi to OTEVŘELO oči. Dobrá práce. poslední
VojtaCZ 19.06.2013 19:36
VojtaCZ

Díky, skvělý článek.Mimochodem toto je příklad nezbytnosti relativně nezávislého média, jako poradna.net. Zkus něco takového publikovat ve velkých periodikách, které jsou živeny softwarovými firmami a přímo závislé na prodejních maškarádách typu "antivirové testy" a "recenze čistícího software".

Flegův lapidární průvodce megačističem, co nečistí. Bavil jsem se od začátku do konce, díky! :-DJen bych dodal zásadní argument týkající se registrů a jejich čištění: Registry jsou databáze. Databáze je stavěna na to, aby obsahovala velké množství dat a byla schopna velmi rychle odbavovat dotazy na tato data. Registry jsou po nastartování OS kompletně přítomny v RAM, a tedy práce s nimi je bleskurychlá. A ještě jedna, ta nejzásadnější, věc. Teď jsem se díval, kolik mají mé registry (PC je staré 4 roky, prošlo několikrát upgradem HW, je v něm nainstalováno několik desítek softwarů (free i komerčních, velkých i malých) a několik desítek her (Steam + klasická distribuce). V součtu mají všechny větve registru v tomto počítači velikost 46MB. To je na dnešní paměťové poměry měřené v gigabajtech TAK ZANEDBATELNÉ, že naprosto nemá smysl "optimalizovat" velikost registru (to mělo smysl v dobách Win95/98 a počítačů se 32/64/128MB RAM).

Plnej souhlas, tyhle zázračný programy co ti slibují alespoň 250% performance boost taky z hlouby duše nenávidím. Ale trochu bych se zastal CCleaneru, který je zmiňován hned na začátku. Podle mě odvádí dobrou práci v mazání různých temp a cache souborů. Pak také při odstraňování mrtvolek z registrů (při nedokonalém odinstalování programů).Jinak ruční optimalizace vám může výkon opravdu zvýšit. Pro mě jsou ověřený programy/postupy tyto:1) CCleaner (mazání temp, cache a čistka po uninstallu)
2) MyDefrag - jednou za čas neuškodí (jednou za kvartál)
3) AutoRuns (SysInternals) - pročištění start up aplikací
4) Process Monitor (SysInternals) - sledování výkonu aplikací při bootu (aneb kvůli jakýmu programu to startuje tak pomalu)
5) SpaceSniffer - umožní vám snadno najít složky/soubory, které zabírají hodně místa na HDD
6) MalwareBytes - jednou za týden kontrola disku. Rezidentní štít a firewall nahradíme vlastním mozkem.
7) Cluster size 64 nebo 128 sektorů - když máte flashku nebo partition jen na filmy (nebo jiné velké soubory; moje flashka zvedla rychlost na 170% u velkých souborů)To v podstatě stačí.

1) stejná kategorie jako zmiňovaný shit v článku. tyto m.j. odinstalátory z registrů slouží zároveň jako znefunkčňovače, když se nepovede. příkladů postižených je tu v poradně dost.
2) defragmentace je součástí win. nějak funguje průběžně, je možné (jednou za kvartál) spustit ručně.
3) je pravda že informace které o tom samém dodává msconfig.exe jsou zcela nedostatečné. takže jo. já používám starter (má v sobě dohromady jakýsi správce úloh a lepší náhradu services.msc)
4) neznám, někdy zkusím.
5) proto zabírají hodně místa, protože mají. systém kvůli tomu mazat nebudu, a data tam mám úmyslně. naprostá blbost.
6) to mě vlastně přinutilo k odpovědi:
a) firewall nijak vlastním mozkem nenahradíš, nebo netušíš jak funguje. jak chceš vlastním mozkem hlídat síťový provoz? si něco pleteš s antivirem a podobnými zbytečnostmi.
b) rezidentní nejspíš antispywarový štít opravdu nepotřebuješ: buď sleduješ hlášky prohlížeče a nepoužíváš activex, nebo používáš pro přístup ven na síť zásadně omezený účet.
7) vyjímečná zkušenost. zažil jsem u kolegy, co drbal do default velikosti clusteru, pravý opak.
8) zapoměl jsi zajistit zákaz autoruns z flashky - pokud bys neměl příslušnou aktualizaci, conficker (a jiný rootkit) automaticky chytíš a jen tak neodstraníš.

ad SpaceSniffer:
Nepochopil jsi účel programu. Není to o tom najít a zničit velké soubory, ale ty velké a nepotřebné. Use case: Známá ti řekne: "Ta moje krabice nějak pomalu běží, nešlo by to nějak vyčistit?". Sedneš ke svýmu VNC, napíchneš se, pročistíš programy z mého minulého příspěvku. Pak zjistíš že má na disku 1,5 GB volnýho místa a dáš se do hledání. Ty to budeš dělat asi ručně, já na to ale vezmu CCleaner a dočistím SpaceSnifferem - nabobtnalé log soubory, nepotřebné instalační soubory, různé cache, temp apod. V reálu to bylo tak, že CCleaner našel 6 GB sražek a SpaceSnifferem jsem dočistil další 3.5 GB. (po roce a půl od instalace os). Realita.ad firewall:
- inbound mi chytá firewall na routeru
- outbound si hlídám pomocí TCPview (jo jen nárazově a nepokryje to všechnu komunikaci, mně to stačí a je to funkční, ostatním bych doporučil zapnout)ad cluster size:
- asi záleží na velikosti souborů které na tu partition ukládá (?)ad 8) - není to kompletní seznam...ještě bych dal tip na opendns - proti malware, adware a jiné (omezení na dns je asi všem jasné)

To mi připadne, jako bys byl otrokem svýho počítače. Já tyto věcičky nepoužívám a furt mi to šlape jak hodinky. Win XP mi vydržely tři roky bez potíží a jelo by to dál, kdyby mi ten PC nechcípnul. Bez antiviru, bez dalších fičur, jen firewall a omezenej účet, případně využití nástrojů přímo ve Windows.

Otrokem? Nechápu jak to myslíš. To co jsem tu psal se buď nastavuje jednou hned po instalaci OS, nebo se to dá automatizovat a zbytek uděláš ručně (v případě potřeby). Časová náročnost se pohybuje od 5 - 10 minut."""
Win XP mi vydržely tři roky bez potíží a jelo by to dál, kdyby mi ten PC nechcípnul. Bez antiviru, bez dalších fičur, jen firewall a omezenej účet, případně využití nástrojů přímo ve Windows.
"""Jasně, to ti přeju. Znám plno takhle spokojených uživatelů. Ti se ale většinou jen přihlásí, spustí firefox, word nebo excel a tím to končí. Já s pc pracuju trochu intenzivněji.
Bez antiviru a firewallu ale jen těžko poznáš jestli máš z pc zombie, nebo jestli je fit. Teď je otázka jestli jsi je nevypnul jen z neznalosti?Možná ses sám stal otrokem v botnetu.

Přečti si můj příspěvek pozorněji. Nikde netvrdím, že je to jeho případ a pokud dám za větu otázník, tak ho tam dám protože je otázka a ne tvrzení. Sorry žádná senzace se nekoná.Po historii diskutujících nepátrám, píšu jen z vlastních zkušeností a netvrdím něco co vědět nemůžu. Jestli to někdo čte nepozorně, nemůžu zaručit že ho to nepobaví, nezmate nebo dokonce urazí.

Jasně v pohodě. Já se to tu nesnažím prodat, i když už to tak skoro vypadá. Jen jsem chtěl mezi ty sračky jako tuneup a registry defrag dát nástroje co se mi osvědčily a které mají reálný dopad na zlepšení práce s pc (rychlejší boot, rychlejší flashka, víc volného místa na hdd apod.)

Ti se ale většinou jen přihlásí, spustí firefox, word nebo excel a tím to končí.

Víš, kolik takových bývá zavirovaných? Mraky.

Bez antiviru a firewallu ale jen těžko poznáš jestli máš z pc zombie, nebo jestli je fit. Teď je otázka jestli jsi je nevypnul jen z neznalosti?

Čti pořádně, já mám firewall. Antivir nepotřebuju, sám si dokážu určit, jaký procesy mi mají běžet v paměti.
A k tomu mám trafficu - mám prográmek, kterej sleduje provoz na síti, má malý grafický okýnko, kde vidím stav komunikace, tedy jestli něco odesílá, či přijímá data a kolik, takže pokud bych měl z PC zombii, snadno bych to poznal.

"""
Win XP mi vydržely tři roky bez potíží a jelo by to dál, kdyby mi ten PC nechcípnul. Bez antiviru, bez dalších fičur, jen firewall a omezenej účet, případně využití nástrojů přímo ve Windows.
"""

Jasně, to ti přeju. Znám plno takhle spokojených uživatelů. Ti se ale většinou jen přihlásí, spustí firefox, word nebo excel a tím to končí. Já s pc pracuju trochu intenzivněji.

Víš, kolik takových bývá zavirovaných? Mraky.

Blbost. Firewall a omezený účet jsou dost dobrou ochranou. Vypnutej antivir nahradí selským rozumem. Uživatelů s omezeným účtem je ale dost málo, natož abych tvrdil, že jich jsou mraky zavirovaných.

mám prográmek, kterej sleduje provoz na síti, má malý grafický okýnko, kde vidím stav komunikace, tedy jestli něco odesílá, či přijímá data a kolik

A já tu prej jsem otrokem svýho počítače.

Ten prográmek je rezident a má jen informační hodnotu. Nahrazuje mi rezidentní antivir a antispyware. Žádná utilita, skrze kterou něco musím dělat. Prostě mrknu a vidím. Má to taky výhodu v tom, že vidím, jestli data opravdu proudí, nebo ne, třeba při sledování streamovanýho videa, kdy přehrávač píše loading a přitom komunikace stojí.
Někdo má na ploše měřič vytížení CPU, já mám okýnko s trafficem.

A ještě něco - vypichuješ si z textu jen to, co se ti hodí a nevidíš obsah. Ty zavirovaný počítače, o kterých jsem psal, tak to jsou těch uživatelů, co "pouští jen excel, nebo word a firefox". O tom, jestli oni mají omezený účet, jsem vůbec nepsal, ten mám já.
Diskze s tebou vede do temné jeskyně mezi dva oblé kopce, když si vytrháváš věty z kontextu a skládáš je s jiným tématem. Končím.

A ještě něco - vypichuješ si z textu jen to, co se ti hodí a nevidíš obsah.

Tvůj případ, čti dál.

"""
Win XP mi vydržely tři roky bez potíží a jelo by to dál, kdyby mi ten PC nechcípnul. Bez antiviru, bez dalších fičur, jen firewall a omezenej účet, případně využití nástrojů přímo ve Windows.
"""

Jasně, to ti přeju. Znám plno takhle spokojených uživatelů. Ti se ale většinou jen přihlásí, spustí firefox, word nebo excel a tím to končí. Já s pc pracuju trochu intenzivněji.

Teď už to musí být jasný všem. No dobře tak jen pro jistotu. Tys napsal "Bez antiviru, bez dalších fičur, jen firewall a omezenej účet", já na to zas, že tito uživatelé "se ale většinou jen přihlásí, spustí firefox, word nebo excel", protože pracují v omezeným účtu. Pak jsi tady zase mlel, že jsou všichni nakažení, bla bla bla

Diskze s tebou vede do temné jeskyně mezi dva oblé kopce, když si vytrháváš věty z kontextu a skládáš je s jiným tématem. Končím.

Stává se ti to často? Protože jestli ve větách přeskakuješ zájmena (jako zde), tak ne jen diskuze se mnou, ale i snaha tvého češtináře na škole vedla do temné jeskyně mezi dva oblé kopce.

klid (LaKr) (Kráťa)

to 5) - tady je smysl tý funkce asi jinej - máš tak možnost se ujistit, že jsi v pc nezapomněl omylem někde nějakej zbytečnej maxisoubor. Jasně ež tak nebudeš mazat systémový věci, ale zapomenout někde třeba temp soubory po grabování videa už ti kus místa sebere :-). Nicméně, já to nepoužívám.
A jinak - část těch funkcí má výbornej smysl pro uživatele staršího hardware, který si třeba kvůli výkonu opravdu rádi povypínají zbytečný rezidenty a pak by ale mohli občas ručně defragmentovat např., nebo jim není fuk velikost regostrů v paměti atd. Tedy zbytečné, možná, jak pro koho.

mám TU 2010 nejnovější v češtině zdarma,to ,co píšeš,CC,MyDefrag a pod.,má tento dohromady a píšeš,že čistíš registry,tohle má plno fcí,které nepoužívám,př.turbo(hry nehraju),ale ty shora uvedené jsou v jednom a fungují,jak mají,ten kritik ze slovenska psal,jak je na h....,že to defragmentuje každé tři dny,to není žádná pravda,optimalizace jedním klikem provede nejnut.provozní údržbu a např.defrag až při určitém %ním zahnojení systému,vidím,že ten machr nemá ani antivir,jako mnoho mistrů,jednou za čas přeinstalovat a fertig,to my obyč nemusíme,my středněznalí občas i když dáme instal vlastní,tak nás to ochč... a nastaví se autostart,vy musíte do nastavení,nás na to upozorní ten klump,je vidět,že někoho to štve,tak si to nestahujte(koupit:-)) ),ale bludařit tu,to co ten jak to zkoušel a osolil je svým incognito mailem na yahů,pořádně to ani neprověřil a plácá,kdyby to byl takovej klump,tak to bude grátis jako CC,kterej umí 1/20tinu,howg!

opravdu musí být všichni zde vystupující obhájci těchto placebosoftů takto postižení? to se mezi nimi nenajde jediný normální uživatel?
ale jo, kráťa se zmínil - a ten se právě vymyká. nikoho nenapadá a neuráží, nepřekrucuje text a nemíchá cizí tvrzení k sobě, nemá zapotřebí mít pravopis na úrovni pomocné školy ani se s nikým hádat. ale to co tu předvádí samoadmini - zastánci čističů, to je materiál.

i já pak musím být taky nějak postižený, když nezačínám každý problém řešit čističem, když si myslím že velké soubory na disk patří protože tam jsou úmyslně (ledaže bych nevěděl o náhodně se vyskytujícím sql serveru který se asi "samo" vyskytl), když nejsem tak dobrý abych firewall nahradil vlastním mozkem - jen mistr to zjevně stíhá online zpracovávat.
a když už sem někdo motá antivir - proč mě doma tito samoadmini baví svými trojany, spywary, nefunkčními síťovými připojeními, když jsou tak dobří a mají ty jejich antiviry a čističe?

profesionál nejsem - neplatí mě za správu it. samoadmin taky nejsem, na to mám nainstalováno málo registry cleanerů, antispywarů, antivirů, defragů. viz předchozí bych ani středněznalým nechtěl být, jaknapočítač nečtu. co tedy jsem? budu asi sociálně vyloučený ... chválabohu.

SQL Server? Nikdo ti nic podobnýho neradil, trochu to tlačíš do absurdity. Radši si z klávesnice vypíchni delete klávesu, než si s ní ublížíš. Nebuď smutnej, že neumíš nahradit firewall vlastním mozkem, někde jsem to tu už vysvětloval, ale stejně se toho budeš držet jak pes starý kosti. Ale jestli zkoušíš online zpracování, tak to bereš za špatný konec. :-(

Teorie: oblibování registry cleanerů je vrchol a okázalá manifestace tohoto vrcholného samoadminství, tedy jakýsi konečný vývojový stupeň. Je to stupeň kdy už víš, že existují registry ale ještě nevíš, že reigstry není třeba čistit, to bys přestal být samoadinem a přečetl si Russinoviche.

Teorie myslím odpovídá i na Tvoji otázku, brtníku. :)

So it seems that Registry junk is a Windows fact of life and that Registry cleaners will continue to have a place in the anal-sysadmin’s tool chest, at least until we’re all running .NET applications that store their per-user settings in XML files – and then of course we’ll need XML cleaners.

- Mark Russinovich [via blogs.technet.com]

Celý článek shrnuje William Jones:

To summarize his post: Mark details some of the problems that the Windows Registry has, especially with lingering keys from software uninstalls. Mark points out that sometimes a lingering key can get in the way with proper function of some software. This can be diagnosed with Mark's RegMon tool, to see exactly what registry entries are in play when a problem occurs. Then, one can use whatever tool they prefer to clean out that problem entry.

So, if we take Mark's guidance, we're back at the point where registry editor's and cleaners can be appropriate for solving specific problems, but the offer little benefit for speed increases.

It's worth noting here that tools like CCleaner offer to clean up things like temp and cache directories and pre-fetch files as well as the registry. Those options should have more effect than their registry cleaning tools.

- William Jones [techrepublic.com.com]

---
anal or anal-retentive = giving too much attention to details in a way that annoys people

reigstry není třeba čistit

Russinovich tvrdí, že registry někdy vadí správné funkčnosti systému. Doporučuje najít problémy s pomocí RegMon a odstranit je.
Z předchozího taky můžeš vidět, že CCleaner se nedá doporučit na registry, ale mazání cache, tempu a dalších může mít pozitivní efekt.

Kdyby se Russinovich účastnil týhle diskuze, nemyslím že by se dal na mojí stranu, ale ani na tvojí (i přesto že se s ním ve svém příspěvku zaštiťuješ).

Nečetl jsem to tu úplně celé, takže prosim Tě, co celkově je Tvůj point? Že ccleaner dělá spoustu věcí, zbytečných nebo škodlivých, ALE protože umí taky smazat nějaké cache (IE?) a tempy, což neškodí a prospívá a proto ho vezmeme na milost? To nechápu. (Mimo to, že tempy jdou smazat asi tisícem způsobů).

Že ccleaner dělá spoustu věcí, které jsou pro někoho zbytečných nebo dokonce škodlivých, ALE protože umí taky smazat nějaké cache (IE mimojiné) a tempy, což neškodí a prospívá a proto ho vezmeme na milost? Přesně tak. (Mimo to, že tempy jdou smazat asi tisícem způsobů, ale proč si nevybrat ten nejrychlejší?).

Defragmentacia registrov
Preboha to je co? Registre maju pevnu strukturu a nie je mozne menit poradie jednotlivych vetiev, ktore su pevne dane operacnym systemom a v ziadnom pripade tam nenastava nieco ako fragmentacia, pretoze to z principu nie je mozne. Puzitie akejsi defragmentacie je najistejsia cesta ako si znefunkcnit OS.

Ta defragmentace probíhá podle systému souborů- vždyť registry jsou také jen soubory. Efekt to má nulový, zato si výrobce tunidla může přidat další hezkou ikonku.Daleko větší prda je tzv. optimalizace velikosti registry - prázdé místo databáze je vyplněno vatou (myslím, že nulama) a hyper tunidlo vatu promaže - úspora pár kilo a další hezká ikonka.

obecně ano, tune up pravděpodobně ano - je to jako použití zastaralého pagedefrag ze sysinternals. Nehledě nato, že to je, jak píšeš hromská blbost. Hlavní prací s registry je čtení, málokdy zápis,krom speciálních hodnot nativeAPI, se kterými pracuje natvrdo pouze systém, potřebné hives se načítají do ramky, odkud se s nimi pracuje - s tímhle vším fragmentace místa moc nesouvisí.Možná bych to přirovnal k defrag. nástroji, co na pozadí defragmentují online soubory a spuštěnému IE co do kešky ukládá dočasné způsobem "na rychlost, ne uspořádaně"- což dělá logicky.

Se zájmem sleduji tuto i další dizkuze zde probíhající.Vaše poradna mi hodně dala a doufám,že ještě dá.Současně občas také přijdu fyzicky do styku s lidmi,kteří se výpočetní technikou živí.Jejich názory někdy bývají diametrálně odlišné,což se projevilo i v tomto vlákně.Tak se nakonec stejně spolehnu na vlastní hlavu,někdy je to na hození mincí.Občas použiji na registry tuto utilitu.
http://www.larshederer.homepage.t-online.de/erunt/
Zajímal by mě názor ostatních na ni.

erunt je záloha registry- nic co by nezvládl systém - obdobně se chová i poslední známá konfigurace systému (last good), zálohy registry systém strká do system32/repair popřípadě obnovení systému složka System Volume Information\...\Snapshot - prostě záloh, kam se podíváš.

Erunt má význam před akcí, kdy se můžou posrat registry - neaktuální záloha je na houbelec - výhodnější je použití obnovení systému.

Současně občas také přijdu fyzicky do styku s lidmi,kteří se výpočetní technikou živí.

Jsem docela rád, že s nimi nepřijdu do styku. Zkazil bych si asi iluze.

Bohuzial musim povedat, ze nie vsetci co sa IT zivia IT aj naozaj rozumeju. Dost tragicke je to napr u nas v meste v pc predajniach. Je ich tu asi 15 a keby si mam u niekoho z nich kupit pocitac tak fakt neviem kam zajdem. Vacsinou personal, ktory vie o IT menej ako kupujuci, pripadne majitel sklzol na obycajneho "posunovaca krabic" bez nejakej motivacie sa dalej vzdelavat. A takto sa dalej siria famy, ktore niekde pocul, on to posunie zakaznikovi, zakaznik to posunie dalej a zrazu tu mame spatnu vazbu o tom ako je napr Intel fajn a AMD nie.
Na internete a na poradni je to samozrejme este o kusok horsie, Tu je IT profik kazdy kto videl pocitac zdnuka, ma kamaratov co ho tiez videli a chodi na rozne stranky a zrazu ma pocit, ze o pocitacoch vsetko vie. Blbe na nete je to, ze na prvy pohald slovo cloveka, co ma svoj prvy HP notebook ma rovnaku vahu ako slovo cloveka, ktory preda rocne 50-100ks nb HP. Prvy povie, ze HP je zly lebo on ho ma zly, druhy povie, ze HP je dobry lebo mu preslo rukami 100ks a ty nevies komu mas verit lebo na prvy pohlad vyzeraju ich tvrdenia rovnako doveryhodne.
Na nete sa pise kopec blbosti a je len na ludoch, aby selektovali a nasli si spolahlivy zdroj.

Díky za článek.Popis časopisu Chip:

TuneUp Utilities již dlouhá léta patří mezi superstar tuningu Windows. A nejde jen o tuning vzhledový, který je jen třešničkou na dortu, ale především o tuning výkonu. TuneUp Utilities opravují Windows na všech frontách: defragmentují a čistí disk, opravují registry, odstraňují neplatné záznamy, zrychlují start Windows. Verze 2009 navíc přináší nové funkce, které řeší problémy s pevným diskem a jedním kliknutím opraví nejčastější chyby systému. Nejlepší na tom všem je, že zvýšení výkonu vašich Windows probíhá pravidelně a automaticky. Jednou vše nastavíte a o zbytek se nestaráte.

To asi testovali jiný program. ]:)

ještě lepší Windows 7 manager který je však anglicky ale to není problém,zadají se správné hodnoty pc a o vše se stará sám tento program automaticky.Nejvhodněji to vidím u začátečníků pro který to může znamenat vyloženě umělou inteligenci i u méně vytuněných PC:!:

Jen technicka - to, ze je clovek za NATem, jeste neznamena, ze na nej z venku nemuze nikdo zautocit (jde to ztuha, ale jde to) a syn attack muze samozrejme prijit i z lokalni site, ne jen z venku.Taky me docela rozesmal ten spoleh na to, ze nikdo neuhodne heslo admina - ano, Administrators maji pristup vsude, ale kdyz utocnik uhodne heslo admina, tak se stane asi co? Nejvetsi bezpecnostni riziko je opravdu uzivatel, proto mu ten program rika, ze tu jsou nejaky sluzby, ktery zpristupnujou pocitac zvenku - pokud uzivatel netusi proc, tak je samozrejme lepsi to vypnout, ostatne zrovna Remote Registry v domaci siti nikdo nepotrebuje :-)Ale jinak obecne souhlas - tuhle "tuzer Luda" utilitky jsou zlo!!!

Jistě, máš pravdu, jenže útoky za NAT, to je už poněkud zásadnější problém, ale proč se tak pinožit, když ti každé BFU rádo pomůže horlivým spouštěním čehokoliv co má jen trochu poutavý název a ikonku.. Pak do toho stačí přidat nějaký downloader/dropper a je hotovo.

Co se týká složitosti hesel, platí stále totéž - bezpečnost je přímo úměrná kvalitě hesla. A hádat heslo bez fyzického přístupu ke stroji, kde to heslo není slovníkové a ani triviální je i dnes celkem problém.

Já nic netůním , ale víceméně z lenosti, abych nedělal vše ručně používám tak jednou za 3 měsíce CCleaner. Nemám v něm však žádné nastavení, pouze default. Na odinstalaci programů používám Absolute Uninstaler, který sice nemonitoruje instalaci, ale při odebírání programů "omrkne", jestli po sobě probram nenechá adresáře na pevném disku a pokud ano, nabídne jejich smazání (či procházení).
Spousta lidí se nechá ovlivnit bombardováním placenými pochvalnými články (viz host) a v představě, že zrychlí svůj přetížený stroj, tuní a čistí, až to vyčistí, že ani nenastartuje operační systém. Udělají tedy formát c:, nainstalují Windows a mají vše dokonale vyčištěné. Jen si asi nemysleli, že to bude touto cestou, když zvolili v čistícím programu "dočista-dočista". Přitom by jim stačilo vypnout blbosti zatěžující systém a spouštějící se při startu (zejména hlídače a update čehosi - hlavně od Adobe) a odstranili z počítače spyware.

Jsem "sledoval" co dělám a přišel jsem na to, že CCleaner nepoužívám ani tak u sebe (jen při nějakém větším úklidu), ale hlavně na cizích PC, protože než z lidí páčit, který prohlížeč používají etc. Vymažu CCleanerem všechno (ty cache a tempy) naráz, nechám jim pouze koš a u toho se zeptám, jestli ho vysypeme.

nah.... čteš,ten program nedělá defrag každé tři dny,ale až při x%ním fragmentu,je vidět,že tě to nas ralo,defrag registru-přeskupí centr.registr W a odstraní chyby a díry v registrech,systém je rychlejší a stabilnější,čistič-najde chybné položky a opraví je nebo vymaže,jednoduchým rychlým uvolněním místa na disku,např.mazem starých záloh,které se objeví,se vše zrychlí,pro opravení běžných problémů nebo obnovu smazaných věcí(vím,profíci používají své recuvy apod.,)tady opět pod jednou střechou,dál nabízí kromě grafických a jiných úprav i konfig pro individuální spuštěnou aplikaci zvýhodnění a již zmíněný optim jedním klikem,který jde samo na auto nastavit,nechápu,proč se tu někdo zmiňuje tak hanlivě o něčem,co funguje naprosto spolehlivě a je to vyvíjeno v x variacích(win optimizer,Registry Optimizer,accelerator aj.)je jasné,že sw trh potřebuje pořád něco new,ale jsou tací,kteří si (pokud někde nesosali)jedou své osvědčené např.TU 2007 či jinak,nevyzdvihuju to tu z nějaké náklonnosti propagovat všelijaký us brak,ale tohle je myslím zdařilé,kdo to nepotřebuje,ať neinstaluje,ale neblekotá,když ani pořádně neumí číst!

Ale jo, když tomu věříš, klidně si to všechno používej. Jen by mě zajímalo, proč dosud neudělal nějakej super čistič registrů samotnej Microsoft, ti přece musí nejlíp vědět, jak čistit registry, který oni sami navrhli?

Mimochodem - na tvorbu supersouvětí seš opravdu machr, jak dlouho jsi tuto dovednost trénoval?
A máš pravdu, bušit do mezerníku za interpunkčními znaménky je zbytečná ztráta času. Taky to někdy zkusím.

K obsahu sa vyjadrovat nebude, ale zaujala ma forma. Mne to pripada ako mozgova disfunkcia. Chcem nieco povedat, ale uprostred vety zabudnem, resp ma napadne nova myslienka, dam ciarku, cim ukoncim predchadzajucu myslienku bez nejakeho logickeho zaveru a zacnem hned druhu.
Akoby povedal klasik urciti ludia trpia 2 komplementarnymi vadami. Neschopnost udrzat myslienku a neschopnost myslienku opustit. J.C.

Koukám, že jste z tohoto článku udělali pěkné flame. Místo abyste psali věcné komentáře k programu, píšete tady o schopnostech druhých v jazyce či v mozku. Jiní zase pochybujete o schopnostech ovládání počítače u lidí, kterým v tom nesaháte ani po kotníky
Docela mě překvapuje, že se k tomu nechali strhnout i rozumní a dlouholetí kolegové v této poradně, místo aby ty výpady ignorovali.

Zdravy flame ma celkom bavi. Obecnym problemom flamu vsak je, ze takmer vzdy skzne do opakovania blbosti, vzajomenho osocovania a offtopic prispevkom. Vytraca sa z neho zdrava diskusia a vacsinou sa to vsetko mota v spirale okolo par veci donekonecna. Ja flamujem dovtedy pokedy ma to bavi. Mat posledne slovo totizto neznamena mat automaticky pravdu.

S tímhle článkem vůbec nesouhlasím.
Určitě mě nebude přesvědčovat někdo, kdo nemá na woknech antivir a firewall o tom, co je dobré a co špatně.

To, že ti zobrazuje hlášení typu - máš sdílenou tu a tu složku - on to dělá proto, že se může stát, že ti to nějaký virus zveřejní a ty o tom nebudeš vědět. Jak má vědět jestli sis to zveřejnil ty nebo vir? No nahlásí ti to ať to zkontroluješ.

Co se týče defragmentace, 3dny? Tos vzal kde? Si to můžeš úplně vypnout a defragmentovat ručně... Ale nepočítej s tím že když dáš ruční plnou defragmentaci, že ti to nebude v tu dobu žrát CPU... On ti to defragmentuje průběžně tak, aby nezahltil CPU.

Sice Tune Up utilities sám nepoužívám, ale hodně lidí jo a vím proč...
Napsal jsem tenhle koment jen kvůli tomu, že jak jsem ho četl tak už v půlce jsem se chytil za hlavu a řekl "co to je za vola".

Mozem sa predstavit.
Mam 36 rokov, profesionalne sa venujem IT, sietam, predaju a servisu pc a kancelarskych strojov, montazi bezpecnostnych systemov a kamier uz skoro 10 rokov, mam 2 firmy, mam mensiu internetovu siet so stovkami zakaznikov a robim servis pre desiatky firiem, skol, zdravotnickych zariadeni a verejnych isntitucii. Rocne predam cca 80-100PC a servisujem dalsie stovky. Drvivu vacsinu pc skladam, takze vlastne stojim pri ich zrodea nie som len "posunovacom krabic" ako casto volam predajcov pc. Nie som specialista, ale spravujem niekolko desiatok windows a linux serverov a routrov a zaroven sa zameriavam na servis desktopov, takze myslim, ze sa danej problematike rozumiem, ale...
A teraz by som rad vedel cim sa zivis ty aka je tvoja odbornost, hlavne ta profesionalna co sa tyka IT, pripadne tvoja specializacia a na zaklade toho uvidime, ci bude dalsie debata na urovni alebo to budu len invektivy typu "co to je za vola".

Co k tomu povedat, proste dalsi "profik" co tu bude sirit bludy a nezmysli.
V prvom rade si nastuduj co to je fragmentacia a ako vznika. Tak ako si to popisal ty bohuzial nevznika nic.
V druhom rade si zisti na zaklade coho sa vypocitava fragmentacia a mozno potom nebudes hadzat cisla ako na sportke z brucha.

to fleg : Mozem sa predstavit.
Mam 36 rokov, profesionalne sa venujem IT, sietam, predaju a servisu pc a kancelarskych strojov, montazi bezpecnostnych systemov a kamier uz skoro 10 rokov, mam 2 firmy, mam mensiu internetovu siet so stovkami zakaznikov a robim servis pre desiatky firiem, skol, zdravotnickych zariadeni a verejnych isntitucii. Rocne predam cca 80-100PC a servisujem dalsie stovky. Drvivu vacsinu pc skladam, takze vlastne stojim pri ich zrodea nie som len "posunovacom krabic" ako casto volam predajcov pc. Nie som specialista, ale spravujem niekolko desiatok windows a linux serverov a routrov a zaroven sa zameriavam na servis desktopov, takze myslim, ze sa danej problematike rozumiem, ale...
A teraz by som rad vedel cim sa zivis ty aka je tvoja odbornost, hlavne ta profesionalna co sa tyka IT, pripadne tvoja specializacia a na zaklade toho uvidime, ci bude dalsie debata na urovni alebo to budu len invektivy typu "co to je za vola".........

co je tohle za chlubila jsem jakživ neviděl místo toho aby tady na poradně pomohl tak ze sebe dělá hvězdu IT profíků. "např.v prvom rade si nastuduj co to je fragmentacia a ako vznika" je to poradna tak když jsi IT profík tak to vysvětli, třeba tady hledají informace úplní nováčci a ty jako profík a obchodník bys je měl brát jako např. potencionální zákazníky, umět poradit vyřešit a ne nastuduj si to jestli se tak chová i k zákazníkům potěš koště

Vies co je probem internetu? Informacie. Kopec informacii. Bohuzial mnoho z nich su famy, polopravdy a lzi.
Typicka informacia je, ze sem pride niekto a povie, ze uz si nikdy nekupi vyrobok XY lebo jemu sa pokazil = ten vyrobok/znacka je zly. Ja poviem nie, ten vyrobok je dobry (pretoze predam rocne stovky ks a viem, ze sa nekazi). Co si z toho vyberies ty? On tvrdi, ze je zly, ja tvrdim, ze je dobry. Kedze nas nepoznas pre teba maju obe informacie rovnaku vahu. Uz ti dochadza preco som sa predstavil a aky to malo vyznam? Ak nie tak to dalej neries.
Ak mi niekto tvrdi, ze fragmentacia vznikne po instalacii par programov tak mi vacsinou nestoji ani za odpoved, pretoze viem, ze sa pocitacom nerozumie. Bohuzial som toto pravidlo porusil a tu je vysledok, on je fajn chalan hoci nepodal ziadne argumenty, ja som chvalenkar a egoista lebo som si dovolil preukazat svoju profesionalitu.
Btw stale cakam na jeho predstavenie, specializaciu a predvedenie know-how a stale by ma zaujimalo ako asi ta fragmentacia vznika, takze cakam na vysvetlenie.
A este k tvojej poznamke, ten clovek nepotrebuje poradit, on ma svoju pravdu, ktoru nevie ani zargumentovat, ale bude mi tu dalej tvrdit, ze blbec som ja, on nechce vysvetlit princip, pretoze on to "vie". K zakaznikom sa chovam profesionalne, k ludom na poradni objektivne, po 6 rokoch viem, ze vdacnosti sa tu cloveku dostane minimalne hoci sa vam tu denne venuju desiatky ludi vo svojom volnom case, ktory by teda mohli travit aj uzitocnejsie.

Zdravím, jsme stejně staří. Asi 15 let dělám admina Novell a MS Windows sítě. To co jste vypsal, že děláte, snad nemůže jeden člověk ani stihnout (tedy současně) :-) a všemu z toho rozumět. Pokud to myslíte v průběhu těch 10 let, tak to už si dovedu představit. To jen na okraj, hlavně se chci podělit o svoji zkušenost s Tune Upem. Zkoušela jsem TuneUp ve firmě na několika PC, která byla tak zaneřáděná, že se na nich skoro nedalo dělat a chystala jsem se je přeinstalovat. Moje zkušenost je, že u většiny po použití TuneUpu bylo znát citelné zrychlení, dokonce se na rychlosti projevila i defragmentace registrů. Můžete tvrdit, že to není možné, protože to nemůže fungovat, ale to je moje zkušenost z testování tohoto programu. Můj názor na něj je, že ty peníze bych za něj nedala, ale pokud ho někdo může získat zadarmo (např. na chipu je k dispozici plná starší verze) a není až takový odborník, aby si vyčistění provedl manuálně, může mu dobře posloužit.

K tomu stihaniu, som online 16-20h/denne, mam znicene oci a po nociach sa mi sniva namiesto o krasnych zenach o tahani kablov a nastavovani wifin, takze mi uz z toho riadne sibe. Stihat sa to da.
Moje prakticke skusenosti hovoria o opaku, pridem k userovi a nejde mu pc, na velke naliehanie sa vymackne, ze pouzil nejaky "zrychlovac" lebo mu to poradil kamarat. Takychto pripadov mam desiatky.
Poradna je plna nestastnikov co pisu, ze im nejde pocitac po pouziti takychto zazracnych nastrojov co dava tiez za pravdu mne.
Ja nevravim, ze vycistit pocitac nejde (hlavne vycistenie run vetiev), ale takyto nastroj rozhodne nepatri do ruk samoadminom. Dnesna doba trpi na uchylku, ked ma kazdy pocit, ze pc su tak jednoduche, ze si to opravia sami, pripadne pride kamarat od susedov a ten to spravi. Mohol by som ti rozpravat pribehy ako som bol hasit problemy a zakaznik hovoril...ale ved tu uz bol jeden odbornik co sa rozumie pocitacom a odvtedy to nejde...a to je ta pointa, ze tam bol "odbornik" a nie profesional.
Takze zaverom, ak si davame opravovat auta do servisov a nerobime to sami vonku na parkovisku, takisto by sme mali svoje pc s drahocennymi datami zverit do ruk ozajstnym profesionalov a nehrat sa na samoadminov a nevolat si na to ludi, co maju s pc maximalne uzivatelske skusenosti. Ja verim, ze raz k tomu vsetci dospejeme.

Nejlepší je mozek. Ideálně s dostatečným počtem závitů. :i:

Údržba PC se dělá průběžně, a to tak, že admin počítače VÍ, CO do té plečky nainstaloval, JAK to nainstaloval a PROČ to nainstaloval.

Víra, že nějaký amatérský SW s blikacím rozhraním a hezkými obrázky něco vyřeší za samoadmina, který si zaprasil PC svinstvem z netu je zcela iluzorní.

Já mám na to takový zvláštní názor. Používal jsem Advanced System Care, TuneUp, CCleaner (dodnes používám) a moje zkušenosti: TuneUp mi vůbec nepomohl-naopak se mi zpomalil PC. Jeho výhodu považuji za upravování vzhledu Windowsů (boot obrazovka, logon obrazovka, ikony, packy atd.). Dále trošku rozšířenější editor registru než je "regedit". Bohužel zkušenosti s ASC si již nepamatuji a tudíž nemohu posoudit :) CCleaner-užitečný tool, dokáže upravit start aplikací, výmaz záloh, vymazávání historie/dočasných souborů, výmaz čistého místa, funkce registry-pozor ! toto považuji za jeho černou stránku. Pokuď nevíte co "opravujete" tak to nechte být ! Je to to samé jako s TuneUpem.

Můj názor :)

Nejlepší je jednou za čas defragmentovat, zákaz spouštění nepotřeb programů, výmaz "kravinek" (např. Apple software na Windows=balast) a mít "volnější plochu"-nevím jak vy, ale u mých XP docela laguje plocha protože ji mám plnou a PC mám průměrný-v Win7 se to asi nevyskytuje .)

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru