Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem místní síť

Zdravím, moje pc se nezobrazuje v "mojí" pracovní skupině... teda zobrazuje, ale jen příležitostně, např. při změnách různých síťových nastavení (když jsem to zkoušela vyřešít), ještšě před restartem se tam objeví, po restartu sem tam taky ale když se podívám třeba za hodinu, už v pracovní skupině nejsem a nemůžu přijít na to proč! Má někdo nějaký nápad?

Předmět Autor Datum
je na to nějaký klíč v registrech, ale je pátek večer a fak se mi nechce googlit zkontroluj zda tobě…
lední brtník 07.12.2007 23:24
lední brtník
1) tak computer browser běží, a stále se ztrácím :-| přehrabala jsem registry a chybu sem nenašla, n…
Doddly 08.12.2007 09:59
Doddly
potřebuješ jen nějaký adresář třeba s filmy povolit ke sdílení (nikdy ne celý disk). nastavíš to v j…
lední brtník 08.12.2007 11:30
lední brtník
to jak se sdílí soubory, a práva na zápis a čtení je mi jasný, xp home (to snad neni ani os) tady ni…
Doddly 08.12.2007 20:16
Doddly
kdybych prostě nebyla vidět vůbec, tak bych to ještě brala jako "chybu", ale vidět sem po startu kom…
Doddly 08.12.2007 20:23
Doddly
píšeš že ti služba mizí až časem. teď jen tipuju: vypnout ve vlastnostech složky "automaticky vyhled…
lední brtník 08.12.2007 22:34
lední brtník
jestliže je v síti 40 PC a žádný server, s největší pravděpodobností je problém v tom, že dochází k…
touchwood 09.12.2007 10:02
touchwood
No tak zatim sem to vyřešila jednoduše - stačí adresní řádek + "\\jmeno_pc"... Ale i tak díky za rad… poslední
Doddly 21.12.2007 17:02
Doddly

je na to nějaký klíč v registrech, ale je pátek večer a fak se mi nechce googlit
zkontroluj zda tobě i okolním pc běží služba computer browser. službu najdeš spuštěním services.exe

a že je ten pátek, mám pro tebe malé lední tajemství: viditelnost počítače v nějaké workgroup ti může být úplně ukradená - nikdy v životě jsem to nepotřeboval.
požadovaný síťový disk si u xp pro (xp home je odpad který nemá v síti co dělat) připojíš příkazem/batkou:

net use x: \\server\síťový_disk /user:jméno heslo

obšírněji viz start - spustit - cmd [enter] net help use

1) tak computer browser běží, a stále se ztrácím :-| přehrabala jsem registry a chybu sem nenašla, nebo jí najít nemim..
2) taky jsem si myslela, že workgroupy nebud nikdy potřebovat - až do teď. Tady na intru potřebujem mezi sebou sdílet, a kámen úrazu je v tom, že někteří "uživatelé" jsou rádi, když to PC umí zapnout. A vysvětlovat až desítkám lidem co je to příkaz a jak to používat je trochu nerealný :-( ale ta primitivní klikačka přes místní síť a skupiny by pro ně byla ideální..

potřebuješ jen nějaký adresář třeba s filmy povolit ke sdílení (nikdy ne celý disk). nastavíš to v jeho vlastnostech, přiřadíš mu jmeno_disku pod kterým bude v síti vidět.
windows tuším default přiřazují návštěvníkům ve sdíleném adresáři právo jen pro čtení. je to dobře, nechal bych to tak, jen někomu rozumnému bych k tomu adresáři přidal přístup s právy pro zápis.
pokud jsou v síti xp home, je malý problém. umí jen zjednodušené sdílení, kdy ani nejdou pro různé uživatele v síti nastavovat různá práva, všichni jsou pro něj guest. naštěstí jsem 'home' v síti nikdy nepotkal.
dále to chce zkontrolovat v nastavení firewallu, že je povoleno sdílení souborů a tiskáren, a že běží i služba server - to může být důvod proč nefunguje computer browser.
možné chyby se dají najít i v prohlížeči událostí - eventvwr.exe
na disky kam se připojuju často, mám hotovou batku (viz výš net help use) - a klikám na ni. procházením okolních pc se nikdy nezabývám.

@echo off
REM odpojeni/pripojeni vzdaleneho disku jako F:
:TEST
 if exist f:\*.* goto ODPOJ
 ping -n 1 ip_adresa_vzdaleneho_pc
 if errorlevel 1 goto VYPNUTY
:PRIPOJ
 net use f: \\ip_adresa_vzdaleneho_pc\jmeno_disku /user:jmeno_vzdaleneho_uzivatele heslo_vzdaleneho_uzivatele /persistent:no
 goto END
:ODPOJ
 net use f: /delete
 goto END
:VYPNUTY
 echo Ten vzdaleny kram neni zapnuty
 pause
:END

to jak se sdílí soubory, a práva na zápis a čtení je mi jasný, xp home (to snad neni ani os) tady nikdo nepoužívá, ve firewallu mam sdílení povolený, server běží, nicméně batka pro tuhle introvskou síť kde je přes 40 (počítačově minimálně gramotných) lidí neni řešení :-/, už sem to tu převrátila naruby a nevim, jediný co sem ještě neudělala je svatá reinstalace systému, ale nevěřim, že to pomůže, myslim, že tu mam jen jednu chybu, a to "windows" ]:(, já sem snad nacpu tučňáka, na tohle nemam nervy :x:

kdybych prostě nebyla vidět vůbec, tak bych to ještě brala jako "chybu", ale vidět sem po startu kompu, zmizim až po čase.. nechápu následující: příklad - 3 lidi se domluví že budou patřit do workgroupu "xyz" tahle pracovní skupina se bude zobrazovat jen tehdy, budeli připojen alespoň jeden člověk, který jí má nastavenou, poté co se odpojí všichni daná skupina xyz zmizí.. mam pracovní skupinu ve který sem byla momentálně sama, ale i když se "vypařim" pracovní skupina zustává, takže úplně odříznutá nejsem...

píšeš že ti služba mizí až časem. teď jen tipuju: vypnout ve vlastnostech složky "automaticky vyhledat síťové složky a tiskárny" - pak je dokonce možné že službu computer browser nebudeš vůbec potřebovat.
zkontroluj nastavení registrů - u tebe tam budou "0":
Hide Workgroup Content from Network Neighborhood a Hide Computer from the Browser List

a pro tvé internátníky odkazy:
jnp: Nastavení sdílení ve Windows XP a ms: Jak konfigurovat sdílení souborů v systému Windows XP
probíralo se to tu hafokrát, možná je tu i článek, ale nechce se mi hledat

jestliže je v síti 40 PC a žádný server, s největší pravděpodobností je problém v tom, že dochází k válkám o tzv. Browse Mastera. BrowseMaster (dále BM) je počítač, který drží pro danou pracovní skupinu seznam všech připojených počítačů. Problém nastavá v případě, kdy se PC s aktivním BM vypne, NEBO v případě, kdy dojde k tzv. BM election. To je stav, kdy se jednotlivá PC "poperou" o to, kdo bude BM. K tomu dochází tehdy, když se do sítě připojí PC, a "sezná" že by mohl být BM (to se ohodnocuje na základě parametrů, mezi něž se zařazuje zejména výkon PC, verze OS (čím vyšší, tím vyšší hodnota) a uptime stroje.

Řešením bývá povypínat na většině PC volbu BM (ale pak je potřeba ponechat alespoň jedno PC s BM a musí být trvale dostupné), NEBO zřídit na síti nějaký "server" který bude BM udržovat (k tomu se hodí Linux se Sambou) NEBO zřídit na síti WINS server (opět umí zařídit Linux se Sambou)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru