Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Oplatí sa ultralacný tablet z Číny?

Na poradni sa stretávame pomerne často s otázkami typu, či sa oplatí ten tablet alebo onen. Pomerne veľká skupina ľudí sa zaujíma o rôzne non-name značky, ktoré útočia na kupujúcich hlavne cenou. Oplatí sa teda kúpiť takýto stroj alebo nie?

Ako si správne vybrať tablet

V prvom rade pred kúpou tabletu si treba povedať, čo od tabletu požaduje. Z mojich dlhoročných skúseností viem, že drvivá väčšina zákazníkov si kupuje tablet na zábavu, občasné surfovanie a niekto ako náhradu e-booku (čo je imho blbosť, na Kindle sa to nechytá). Môže toto všetko splniť lacný čínsky tablet? Odpoveď sa dozvieme o pár riadkov nižšie.
Moje požiadavky boli jasné, cena do 50 eur(1250 Czk), Android 4 a čo najlepšia HW výbava. Po chvíľke času strávenom v krčme 4.cenovej skupiny som našiel tento tablet.
http://dx.com/p/a13-7-capacitive-touch-screen-andr oid-4-0-tablet-pc-w-tf-camera-wi-fi-g-sensor-white -148468
Poznámka autora: Áno správne, ten pravý tablet sa vyberá najlepšie práve v krčme
Tablet spĺňa všetky naše požiadavky a papierovo vyzerá, že bude stačiťna bežné používanie.
Tablet mal na portáli Dealextreme dobré hodnotenia od užívateľov, ktorý ho už vlastnili a vyzeralo to, že som natrafil na kráľa ultralowendu. Objednávka na DX ako vždy prebehla bez problémov, poštovné v cene a žiadne colné zdržovačky sú obvyklé. Tablet dorazil za 2,5 týždňa poštov, čo je slušný výkon.

No-name prichádza

Prvé nemilé prekvapenie ma čakalo po rozbalení balíčko-dopisu. Škatuľa vyzerala akoby ju prešiel autobus (viď obr.), ale po vybalení som zistil, že nič nie je viditeľne poškodené.
[http://pc.poradna.net/file/view/14171-obr1-jpg]
Obsah krabice je klasický, tablet (displej dokonca prelepený ochrannou fóliou), usb kábel a zdroj.
[http://pc.poradna.net/file/view/14172-obr2-jpg]
Plast ako je to zvykom u čínskych karciogénnov neznámeho pôvodu smrdel. Ktovie aké granule pri výrobe tých plastov namiešali teraz, ich zdravotná závadnosť je viacmenej istá. Na niečo však umrieť musíme všakáno.
Tablet bol na dotyk pomerne drsný a to napriek tomu, že povrch vyzeral lesklo. Už som držal v rukách pomerne dosť a nemôžem sa ubrániť nepríjemnému dojmu pri výrobkoch noname výrobcov. Možno je to len autosugescia, ale taký Nexus je na dotyk naozaj príjemný.
Ďalším nepríjemným prekvapením bol displej. To, že v tejto cenovej relácii nájdeme len kapacitné displeje je jasné. Ale viditeľné spoje medzi jednotlivými prvkami displeja ma dostali.
[http://pc.poradna.net/file/view/14173-obr3-jpg]
Našťastie pri zapnutom a podsvietenom tablete sa tento defekt stráca a pri správnom uhle neruší pri práci. Po zhliadnutí užívateľských videí na nete som dospel k názoru, že som mal šťastie na vadný kus. Ale skúste niečo posielať na reklamáciu do Honkongu.
[http://pc.poradna.net/file/view/14174-obr4-jpg]
Kapacite batérie je oficiálne 3200 mAh, ale kto obchoduje s rákosníkmi vie, že ich musí brať s rezervou. Tablet vydrží prehrávať DivX film cca 3h, pri práci sa vám vybije za cca 5-6h. Nič moc, ale VŠETKY lacné čínske veci majú problémy s kapacitou batérií. Telefóny detto, a preto by som nikdy nechcel žiaden lacný čínsky mobil.
Ďalšia možná nevýhoda je slabučká kamera/foťák a navyše len predná. Táto nevýhoda je diskutabilná, tablet nie je určený na fotenie a predná kamera má slúžiť ako webové integrované kamery v notebookoch, takže chýbajúcu zadnú môžeme kľudne oželieť. Nakoniec ani mnoho značkových a niekoľkonásobne drahších tabletov nemá zadný fotoaparát vôbec.
Procesor reaguje v rámci svojich možností a svižne, problémy som nezaznamenal ani s pamäťou. Navyše integrovanú pamäť môžeme rozšíriť pridaním microSD karty, čo je dnes bežný štandard. Samozrejme nemôžeme počítať s deklarovanými 4GB, pretože veľkú časť si zoberie OS.
Niekto môže namietať, že tablet ma malé rozlíšenie 800x480, ale...na 7“ je toto rozlíšenie akurát a trošku nerozumiem načo užívatelia prahnú (oni ani tak neprahnú skôr im to nútia výrobcovia) po HD rozlíšeniach na ešte menších uhlopriečkach. Tablet som ukázal niekoľkým náhodne vybraným ľuďom, ktorí nič také nevlastnia a nechal ich chvíľku browsovať, pripadne pozrieť si nejaký klip. Nikto nemal výhrady ku kvalite obrazu, čím sa potvrdila moja teória, že vysoké rozlíšenia sú len marketingovým ťahom zo strany výrobcov. Samozrejme poteší, ale rvať silou-mocou HD rozlíšenie, ktoré je prirodzené pre 24“ do 7“, či nebodaj 4-5“ palcov v mobiloch? Preboha načo?
Tablet samozrejme nemá žiadne integrované 3G pripojenie, čo však ja osobne nepovažujem za nevýhodu.

Zhrnutie

Ostatné nevýhody zhrniem v skratke. Pri prvom zapnutí vás prekvapí čínština ako defaultný jazyk. Ale snáď si nemyslíme, že za tú cenu nám zaplatia pracovníka, čo nám to hodí do nám zrozumiteľného jazyka nie? Chvíľka googlenia a problém bol vyriešený. Plasty som spomínal, displej sa dal vydržať, od baterky som toho moc neočakával a tak milým prekvapením bola odladenosť OS a príslušného softwaru. Za celý čas mi tablet zamrzol len raz a to som bol pripravený na oveľa väčšie martýrium. Reakcie programov boli svižné, tablet hrial prijateľne a hoci reproduktor nevzbudzoval veľkú dôveru tak jackový výstup na sluchátka bol počúvateľný.
Moje pôvodne odporučenie napriek všetkým nedostatkom bolo kladné a chcel som nenáročným užívateľom alebo niekomu kto chce tablet pre deti, čo taký, ktorý keď sa rozbije alebo stratí tak sa nič nestane odporučiť, ale pred pár dňami som zazrel na poradni reklamu od Alzy, kde bol reklamovaný podobný tablet za 70 eur.
Na reklamu som neklikal, ale pokiaľ sa jednalo o koncovú cenu s DPH tak sa tablet z Číny za 50 neoplatí, pretože je nereklamovateľný, takže predsa len si priplatiť 20 éčok za to, že keď sa to pokazí (verte tomu, že sa to časom isto pokazí) je možné to reklamovať za rozumné náklady je pádny dôvod na to zvoliť ten 70 eurový.

Pre hnidopichov, neporovnávajte recenzovaný kúskom s niekoľkonásobne drahšími tabletmi. Tento no-name model, ktorému sú už rákosníci dokonca leniví vybrať nejaké zapamätateľné meno je určený na pozretie filmu vo vlaku, v autobuse, v aute, na skrátenie dlhej chvíle pri čakaní, kde v spolupráci s mobilom, ktorý nám poskytne pripojenie na internet máme oveľa komfortnejšie browsovanie, na hranie hier v štýle Angry birds, proste na nenáročné používanie všade tam, kde sa nehodí ťahať ťažký notebook alebo sa týrať na prťavom telefóne.

Předmět Autor Datum
Oplatí sa ultralacný tablet z Číny? To se uvidí zítra :-p
Flash_Gordon 28.05.2013 12:35
Flash_Gordon
To, že v tejto cenovej relácii nájdeme len kapacitné displeje je jasné. Nelogická věta vzhledem k c…
Potkan007 28.05.2013 16:43
Potkan007
To, že v tejto cenovej relácii nájdeme len kapacitné displeje je jasné. iPad za nekřesťanské peníze…
Filuta 29.05.2013 00:46
Filuta
Co su to u Teba nekrestanske peniaze ? Samsungy z rovnakej kategorie co sa vybavy tyka su skoro o tr…
audax 29.05.2013 11:40
audax
Ale vůbec není averze, naopak. Dokonce mám iPad 2 (měl jsem i jedničku, tu už jsem poslal do světa)…
Filuta 29.05.2013 13:35
Filuta
on je ale kapacitní displej obecně lepší..
touchwood 30.05.2013 07:57
touchwood
No jak na co. Třeba kapacitní v iPadu je příliš citlivý a zabere už na prst půl centimetru nad displ…
Filuta 30.05.2013 13:15
Filuta
První foto jak je to stažené gomou na zavařeniny stojí za to.
Cat 28.05.2013 21:50
Cat
ako náhradu e-booku (čo je imho blbosť, na Kindle sa to nechytá). Podporuje to většinu formátů e-b…
Filuta 29.05.2013 00:51
Filuta
Zřejmě autor myslel jiné vlastnosti - komfort čtení, výdrž na baterie a hmotnost. Ano, aplikace Kind…
JR_Ewing 29.05.2013 05:27
JR_Ewing
Presne tak, mne citanie na podsvietenych displejoch proste nevonia a najblizsie ku knihe ma prave Ki…
fleg 29.05.2013 06:34
fleg
Na tabletu jsem přežil Jobse, to bylo asi 650 "tabletových" stránek. Potom jsem si koupil Kindle a o…
Potkan007 29.05.2013 10:07
Potkan007
Souhlas, mám iPada tam je aplikace Kindle taky ale uvažuju o koupi "pravého" Kindle taky. Na sluníčk…
Filuta 29.05.2013 13:41
Filuta
reklamace není problém, poslání do HK stojí, tedy stálo před třemi lety asi 120 Kč. Reklamoval jsem…
Alf 29.05.2013 17:05
Alf
pre lenivych short version: Nie, neoplati.
wam_Spider007 29.05.2013 20:35
wam_Spider007
otázka je, CO se neoplatí. existují např. celkem povedené (skoro)kopie S3 a S4 (ty skorokopie beru…
touchwood 30.05.2013 08:05
touchwood
Ale to si zasiahol do ineho segmentu. Ja som riesil, ci sa oplati ultralacny tablet, ktory atakuje u…
fleg 30.05.2013 10:52
fleg
nj, ale z ciny za stejne penize dostanes lepsi HW, ne? Kazdopadne dik za clanek, kdyz jsem videl, ze…
Redsnake 30.05.2013 14:41
Redsnake
Za koľko ak sa smiem spýtať? A kde?
Eduard Žanony 11.06.2013 14:01
Eduard Žanony
Nevyplatí. jsem to dostal danajským darem.Sencor element v7 basic po procházení obchodů jsem zjisti…
kamzl 03.06.2013 22:02
kamzl
Problém s koupí elektroniky přímo z Číny, o kterém se tady nepíše (tablety, telefony) a který jsem j…
Craft 15.06.2013 14:10
Craft
Mne osobne staci EN, takze som sa spokojil s nou. poslední
fleg 15.06.2013 16:14
fleg

To, že v tejto cenovej relácii nájdeme len kapacitné displeje je jasné.

Nelogická věta vzhledem k ceně.

Jinak pěkné čtení, potvrdilo se mi to, co jsem si myslel. FullHD (HD je něco jiného) na 5" u Galaxy S4 je skvělé, když člověk prohlíží internet, nebo fotky. Při běžném používání je to proti předchozímu 540*960 jenom trochu ostřejší.

Pri prvom zapnutí vás prekvapí čínština ako defaultný jazyk. Ale snáď si nemyslíme, že za tú cenu nám zaplatia pracovníka, čo nám to hodí do nám zrozumiteľného jazyka nie?

Pár levných tabletů jsem měl v ruce a vždy byla výchozí angličtina. I čistý Android po instalaci komunikuje anglicky.

Ale vůbec není averze, naopak. Dokonce mám iPad 2 (měl jsem i jedničku, tu už jsem poslal do světa) a v práci mám stolní jablíčko, ifouna 5. Jsem s nimi nesmírně spokojený, snad to v životě nespadlo. Však jsem tam dal smajlík. Kvalita Apple určitě odpovídá té ceně. Jen to byla narážka, že kapacitní displej není jen výsadou laciných strojů. Je fakt, že na odporovém se líp šmejdí "ostrým" stylusem, kapacitní reaguje jen na ten špalek - úmělý prst.

No jak na co. Třeba kapacitní v iPadu je příliš citlivý a zabere už na prst půl centimetru nad displejem, takže často zmačknu co nechci. U odporového se dá lépe stylusem kreslit ostré čáry :-) (zkušenost ze stařičkého PDA), zase se hůře ovládá prstem - mám navigaci Garmin s odporovým displejem a když má pořádně a přesně zabrat, musím na to jít nehtem nebo nějakou špejlí. Osobně (z hlediska ovládání) preferuji odporový displej.
BTW moje poznámka jen reagovala na flegův názor, že kapacitní displej se dá čekat jen u nejlevnějších zařízení.

Souhlas, mám iPada tam je aplikace Kindle taky ale uvažuju o koupi "pravého" Kindle taky. Na sluníčku se z žádného tabletu prostě číst nedá, displej e-Ink je čitelný tím lépe, čím víc světla (zase je prd vidět po tmě :-)). Výdrž baterie u e-ink displeje je také někde úplně jinde.

otázka je, CO se neoplatí.

existují např. celkem povedené (skoro)kopie S3 a S4 (ty skorokopie beru tak, že androidí telefony žádný design nemají a všechno jsou to stejné placičky) za třetinovou cenu.

Jeden takový tu mám - s JB 4.2.1 vydrží s jednou SIMkou (je to dualsim) fungovat 2 dny celkem velkého používání, děti na tom hrají celé odpoledne bloons5, Perryho nebo plants vs zombies a baterka i potom ukazuje ještě přes 40% kapacity. A to v tom je HD IPS displej. Jediné, co bych vytknul, je horší kvalita plastů a nekvalitní (plochý) zvukový výstup, ale já jsem zmlsaný hodně kvalitními nokiáckými výstupy.

Ale to si zasiahol do ineho segmentu. Ja som riesil, ci sa oplati ultralacny tablet, ktory atakuje uz pomaly 1000 CZk doviez z Ciny...odpoved znela ano oplati sa, ale potom som zbadal tu reklamy Alzy za 70 eur a myslim, ze z pohladu pravdepodobnej reklamcie sa to neoplati. Konecny verdikt teda znie, nie neoplati.
Na druhej strane najde sa urcite skupina ludi, co to riskne, pretoze tych 20 eur (500 CZk) je pre nich proste vela a kupia si ten cinsky radsej.

nj, ale z ciny za stejne penize dostanes lepsi HW, ne?
Kazdopadne dik za clanek, kdyz jsem videl, ze jsi autor, hned jsem si myslel, ze spokojeny nebudes, ale prijemne me prekvapilo ze na nenarocne vyuziti to stacilo i Tobe.

Tablet neuziju, ale za ty penize uz by se mozna i domu neco hodilo. Treba na zachod misto casopisu:D

Nevyplatí.

jsem to dostal danajským darem.Sencor element v7 basic po procházení obchodů jsem zjistil že tu samou srandu akorát že to má fotoaparát jinde vyrábi i nějakej Goclever a další 3 značky.

cenové relace se dosti lišily 1700 až 4000 kč za jinou krabičku.Design a parametry stejný.

samostatná kapitola je výdrž baterie. velmi nedostačující, ještě navíc s krátkým nabíjecím kabelem.takže na hry a vůbec nějaké delší operace aby sem klečel v rohu nebo tahal prodlužovák od vysavače.

Navíc volat/telefonovat se z toho nedá:-D

Prostě šel tak rychle jak sem ho dostal.

To co umí tablet zvládaj chytrý telefony 100x lépe ovšem nemaj tak velký displej.

Takže asi tak.

je to dobrej výmysl ale čtečka knih nebo fotorámeček za pár stovek má lepší využití.

Problém s koupí elektroniky přímo z Číny, o kterém se tady nepíše (tablety, telefony) a který jsem již zaslechl z více stran je lokalizace do CZ nebo SK. Pokud výrobce nenabízí aktualizaci s lokalizací pro konkrétní výrobek, tak má uživatel holt smůlu. Koukám, že ani ten, co jsi flegu testoval nemá v nabídce CZ ani SK, takže předpokládám, že jsi jej používal a testoval pouze v EN, nebo jsi tam rodný jazyk nějak dostal, nebo tam byl již obsažen? Tohle je si myslím taky dosti důležitá informace pro většinu uživatelů, protože ne každý se spokojí s EN.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru