Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Veľký test kamier 2xUNV vs Vivotek 2.časť

Podarilo sa mi vďaka láskavosti distribútora týchto značiek spoločnosti Koukaam distribution dostať na test 2 kamery značky UNV a aby bolo s čím porovnávať dodal som môj obľúbený Vivotek. Za UNV šlo o lowend UNV IPC3612ER3-PF28-B, čo je entry model, ale 2Mpix, druhý zástupca bola 4Mpix IPC2324EBR-DPZ28 a za Vivotek som nasadil 4Mpix 8377-H. A ako to celé dopadlo?

UNV IPC2324EBR-DPZ28 optika 2.8~12mm @F1.4

Tento 4Mpix model mal byť čiernym koňom celého testu a zo začiatku to tak naozaj vyzeralo.
Kamera je v klasickom bullet prevedení a hoci nedosahuje ladnosti a krásy oblých Vivotekov podstatné je, čo skrýva vo svojom vnútri. 4Mpix senzor znel viac ako sľubne, motorický zoom úplne báječne. Fakt, že kamera zvláda na 4Mpix "len" 25sn/s a požadovaných 30sn/z až pri 3Mpix mi vôbec neprekážal. Cena bola viac ako lákavá a na test toho modelu som sa vyslovene tešil.
Po zapojení a porovnaní s ostatnými kamerami som bol vo vytržení, pretože obraz sa mi zdal úplne super a hrať sa s motorickým zoomom za tieto prachy...proste paráda. Boužiaľ práva pri zoome nastal prvý problém. Kamera nechcela zobrazovať výsledky zoomu v hlavnom streame a obraz som musel upravovat v ďaľších dvoch a následne sa prepínať, čo bolo celkom otravné. Zoom fungoval aj v hlavnom streame, ale obraz sa nemenil a fakt, že som zoomoval sa ukázal až po prepnutí na iný stream. Pomerne otravné, aj keď evidentne ide o sw problém a myslím, že ďalší firmware to vyrieši. Je možné, že šlo o vadný kus aj, ale skôr sa domnievam, že ide o chybu fw.
Neskôr som si uvedomil, že problém s zoomom suvisí so zamrzaním obrazu v hlavnom streame a obrovským packetlossom a je jeho dôsledkom (fleg) (fleg)
http://pc.poradna.net/file/view/29117-unvs625-jpg
Na obrázku vidiť výrazne viac detailov ako pri 3612 (fleg)
Kamera si na rozdiel od svojho slabšieho 2Mpix brata poradila s tmavými miestami výrazne lepsie už v továrenskom nastavení, nehovoriac o možnosti korekcie cez WDR.
Po sklamaní s zoomom prišlo ešte jedno väčšie. Obraz v hlavnom streame začal po cca 15s vykazovať packetloss, ktorý si vie samotná kamera zobrazovat ako OSD, až do úrovne 90 percent a obraz zatuhol. Ostatné dva streamy bežali bez problémov.
Pôvodne som si myslel, že problém može byť, že som na wifi, ale keď som sa prepol na kábel problém nezmizol. Bohužiaľ nepomohla ani podpora distribútora a dokonca ani priamo podpora výrobcu, pretože sa snažili hľadať problémy na sieti, ktoré ja vylučujem, kamera aj notebook boli v jednom subnete a pripojený cez RB941. Veľmi zaujímavé bolo, že packetloss po prepnutí streamov zase na 15s zmizol a že hoci obraz bol zamrznutý RB941 mi ukazovala, že kamera ku mne stále posiela konštantný dátový tok 5-6Mb/s, takže osobne sa domnievam, že problém je medzi prehliadačom a kamerou. Keďže kamery spoľahlivo pracujú len s iE nebolo možné otestovať iný prehliadač. Bohužiaľ výrobca zvolil opäť pomerne neortodoxný prístup pri inštalácii plug-inu do prehliadača. Inštaluje sa ako program, nie ako plugin, keď som testoval kameru vo FF, musel som plugin znovu inštalovať a potom mi zase kamery nešli v IE. Bombónikom bolo, že obe kamery obsahovali inú verziu pluginu a na tej staršej nechcela táto fungovať...no celkom kovbojka a zabil som s tým pár hodín. U iného výrobcu som sa ešte s takto problematickou inštaláciou doplnku nestretol. Beriem to tak, že UNV má v sw vybavení ešte veľké medzery.
http://pc.poradna.net/file/view/29118-unvs1730-jpg
Obraz jasný a ostrý, len tie farby sa mi zdajú trošku mdlé (fleg)
Obraz kamery je výrazne odstrejší ako pri 2Mpix modele s početnými detailami, takže mu nie je, čo vytknúť. Dokonca sa mi obraz zdal na začiatku lepší ako pri konkurenčnom Vivoteku. Neskôr som si uvedomil, že UNV ho len podáva inak a pri slepých testoch na veľkej LCD TV mi dvaja nezávislí pozorovatelia potvrdili, že obraz Vivoteku sa im zdá krajší a lepší. Momentálne mám pocit, že UNV upravuje nejako sw obraz pri tomto modeli, aby bol "ostrejší" bohužiaľ na úkor vernosti farebného podania.

Ach ten software

Po hw stránke je tento model nadpriemerne obdarený a v pomerne cena/výkon ide o špičku. Ale...akoby problémovnebolo málo po chybnom zoome a packetlosse sa zjavil ďalší. Už starší 2Mpix brat mi trošku vzdoroval pri prechode NATom, takže fakt, že som mal pri NATe problém aj s 2324 ma neprekvapil. Horšie bolo, že súboj s kamerou som nevyhral a cez NAT mi kamera proste odmietala ukázať obraz. A teraz príde to najhoršie....kamera mi odmietala poslušnosť aj pri routovanej sieti bez NATu. Inými slovami akonáhle som presunul klienta na iný subnet ako ten, v ktorom bola kamera prestal mi fungovať obraz, či už na notebooku alebo na mobilnej aplikácií. Kamera sa chovala zaujímavo, napríklad mobilná aplikácia kameru na sieti našla podľa IP adresy, priradila si ju do zoznamu, ale namiesto obrazu ukázala čierne okno. Cez IE sa kamera normálne hlásila, dala sa ovládať cez menu, ale pri pokuse zobraziť video som neustále dostával hlášky, že video sa nedá zobraziť.
Keď som po niekoľkých dňoch boj vzdal a nepomohla ani podpora z Číny (inak veľmi ochotná a promptne reagujúca) test sa pre mňa defacto skončil.
http://pc.poradna.net/file/view/29119-unvs2204-jpg
Nočný prísvit za hranicou deklarovaných 30m, viditeľnosť na hranici 50m je nadpriemerná (fleg)

Záver

Čo dodať na záver. Po počiatočnom nadšení sa začala kopiť jedna chyba za druhou a ja sa len utešujem, že som mal buď vadný model, alebo UNV vydá už čoskoro opravný fw a mnou zistené chyba opraví. Kamera nie je použiteľná ani na záznam na NVR, pretože po pripojení na sw od UNV kamera po čase vytuhla ako pri prehrávaní cez IE. Všetko to totálne dovršuje problém nemožnosti stabilného live view, či už cez mobil alebo z PC. AK by UNV vyriešil mnou vymenované problémy šlo by o špičku vo svojej cenovej kategórii.
Apropo sw...UNV ma príjemne prekvapil svojim All-in-one sw, ktorý som používal pri testoch kamier. Sw je prehľadný, nemusel som čumieť do návodu a ak by sa potvrdila jeho stabilita pri nejakom väčšom záťažovom teste smelo by mohol konkurovať VASTu od Vivoteku, ktorý je u mna zatiaľ kraľom zvládajúci bezpŕoblémovo aj takmer 70 kamier súčasne.
Na záver chcem poďakovať spoločnosti Koukaam za zapožičanie kamier UNV.
http://pc.poradna.net/file/view/28993-koukaam-jpg
www.koukaam.se

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články