Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Zvýšení diskového výkonu na NAS QNAP - SSD cache

V případě kopírování (zálohování, přehrávání filmů apod.) je souborový výkon NASu obvykle dostatečný. Ale co třeba v případě, kdy používáte NAS jako webserver nebo virtualizujete?

Navazuji na článek:
https://pc.poradna.net/articles/2701357-virtualizace-na-nas-serveru-qnap

Zmínil jsem se, že NAS QNAP (i novější Synology) podporují SSD jako cache. některé NASy umožňují vložit M2 SSD disky, takže vám nezabírají diskový slot. Vzhledem k tomu, že jsem měl jeden slot na disk volný, vypůjčil jsem si na test starší 120GB SSD Kingstone.

Po vložení disku NAS detekuje SSD disk a umožní vytvořit cache. Při tom dojde k likvidaci dat na disku.

[80157-jf03bm-001175-png]

Co můžeme nastavit:

1. Algoritmus cache - LRU (odstraňují se nejméně používaná data) nebo FiFo (odstraňují se data podle toho, jak do cache přišla). První způsob je dle výrobce náročnější na výkon procesoru.
2. Typ cache - pouze pro čtení nebo pro čtení i pro zápis.
3. Režim - volíte, zda chcete akcelerovat náhodné čtení (zde pak volíte max. velikost bloku, která se má v cache držet) nebo sekvenční čtení. Druhý režim je vhodnější pro přístup k velkým souborům nebo vysílání videa.

V posledním kroku pak určujete, které svazky se mají akcelerovat pomocí cache. Pokud máte v NAS více svazků, pak např. filmy přes cache prohánět nemusíte.

Režim cache pak již nejde měnit. Musíte cache odebrat a vytvořit znovu.

Zkoušel jsem oba režimy, pro zrychlení virtualizace se mi jevila lepší akcelerace náhodného čtení. Velikost si můžete odladit podle velikosti SSD disku.

Cache se projevila jednak na rychlejších reakcích webového rozhraní, ale projevila se i na práci s virtuálními stroji. V případě, že máte volný SSD disk a ve svém NAS volnou pozici, pak je to jedno z možného využití.
Změna předmětu, původně: Zvýšení diskového výkonu na NAS QNAP (JaFi)

Předmět Autor Datum
Nenašly se žádné komentáře.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru