Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Windows Mixed Reality s Headset Acer AH10

Co je to Windows Mixed Reality ? Brýle pro virtuální realitu díky displeji před zrakem uživatele přenáší danou osobu do umělého světa, se kterým může díky nejrůznějším ovladačům a senzorům interagovat a pohybovat se v něm. Velkou budoucnost ve VR vidí herní průmysl. Lenovo, HP, Dell nebo Samsung, Acer momentálně patří k předním dodavatelům bezdrátového virtuálního systému "Windows Mixed Reality". Spolupracujicí se společností Microsoft, která pomocí Windows 10, které se podařilo navázat na virtualizaci která byla zahájena v rámci aktualizace "Fall Creators Update", bez kterého bohužel Mixed reality nespustíte. Už je to nějaky pátek od prosincového oficialniho vydaní, jak je na tom Mixed Reality dnes ? Co to umí ? Jaké PC je potřeba ? Pojdme se na to společně podívat v nasledujicím článku.

Test Acer AH101 VR

[81429-recenze-acer-ah101-png]

Úvod

• Headset Acer AH101 je doprovázeno dvojicí (Bluetooth) bezdrátových pohybových ovladačů a dvojici integrovaných snímačů přímo v Headsetu (o proti Oculus Rift, kde snímače jsou kablové-zapojené pomocí portu USB).
Ovládaní je možno používat kombinaci joystickem (XBOX ONE), bezdrátovými BT ovladači, debo i pohledem či hlasem.
* Tradičně můžete však používat i tradiční vstupy, jako je myš, klávesnice.

• Dodané ovladače jsou vybaveny tlačítkem "Windows 10", "touchpadem", "tlačítky pro úchop" a "konstelačními světly", které mají vizuální i funkční smysl (a zároveň mají i dobře vypadat), slouží k synchronizaci headsetu s ovladači ve virtuálním prostoru-místnosti.

MENU

I. Obsah balíčku Windows Mixed Reality
II. Acer AH101 Motion Controllers
III. Acer AH 101 Headset
IV. Instalace a první krok ve virtuálním světě.
V. Gaming a tipy na hry
Zaver - Nejvíce kladené otázky

I. Obsah balíčku Windows Mixed Reality

[81418-bryle-gif]

• Headset dostanete v docela pěkné sice kartonové, ale docela hezké a kvalitní krabici.
• Uvnitř naleznete samotný "Headset Acer AH101" a dva bezdratové ovladače "Motions Controllers".
* Dále nějaké brožurky návod na rychlé spuštění, varianty záruka, tak jak v prakticky v každém zařízení které zakoupite. Uvnitř nenaleznete žádné instalační CD, instalace se provede automaticky po zapojení Headsetu do PC.

[81419-share-with-your-friends-png][81397-hygienicke-polstarky-png]

• Po otevření, najdete i obálku s nápisem "Share with your friends" (sdílejte s přáteli), najdete jakési látkové přikrývky s gumičky pro přichyceni za uši. Nejdříve jsem myslel že jde o nějakou "mobilní burku !", ale jde jen o hygienický prvek, který používáte při předávání Headsetu jiné osobě (což se dá pochopit, nikdo asi nechce po nekom nasazovat upocené brýle ;-)=
* Tak 'dekujeme' Aceru ze mysli i na naši hygienu..

• V samotné krabici mimo příručky, najdete váš Headset a bezdrátové Bluetooth ovladače.
* Materiál byl zabalen, chráněn navíc zvlast i plastikovým obalem, ktery byl kvůli fotografii odstraněn.

[81400-obsah-balicku-acer-ah101-png]

II. Acer AH101 Motion Controllers

1) Popis
2) Váha

POPIS

• Mixed reality controllers, jsou napůl cesty mezi Rift a Vive. Ovladače jsou na klasické tužkové AA baterie.
• Co se tyká ovládacích prvků počínaje tlačítkem "Start", tlačítko, které funguje i jako klasicky WIN, pro rychlejší vstup do virtuálního světa, nebo zobrazení nabídky (start panelu) ve virtuální místnosti Microsoft, mate k dispozici (viz obrázek) :

1. Menu Button
2. Trackpad (Analogicky stick)
3. Trackpad. Doteková plocha je i klikací, kde v herním prostředí se vám 'virtuálně' zobrazí [i] (dle hry)[/i] klasické tlačítka [b]"Y-X-B-A"[/b], tak jako na ovladači XBOX ONE nebo PS.
4. Trigger (Čelní tlačítko, tak jako u klasického ovladače, kupříkladu pro střelbu, nebo plyn, brzda  u závodních her).
5. Grip Button

[81427-mcontroller-gif]

• V rukách se drží docela pohodlně, bez ničeho co by bylo nějak výjimečného, kupříkladu oproti Oculus Rift. Ručka se může zdát docela dlouhá, ale ve finale je tak akorát, drží se pohodlné, i při střelbě nebo jiné činosti, nekloužou (na ovladačích naleznete ochranné náramky, aby vám ovladač nevypadl v akci z ruky). Určitě nechcete, aby Vám ovladač vyletěl z balkonových dveří jak sousedovic andulka.
* Tělo je plastikové, ale i přesto v realitě vypadají docela slušně ;-)

 VAHA

• Váha, když jsem ovladač i s baterky (2xAA) hodil na váhu jak řízek, dalo mi to rovných 190g, což není nic, co by šlo v ruce nějak výrazně cítit i po nějaké době uzívaní.
[81395-vaha-ovladacu-mixed-reality-acer-png]

III. Acer AH 101 Headset

• Kamery pro snímání se nachází na headsetu, což je novinka u těchto VR brýlí typu WMReality, díky čemuž nemusí uživatel instalovat snímače do místnosti, jako u Oculus Rift, kde musíte mít po pokoji natáhly káble, což není vždy příjemné a už vůbec né praktické a nemusíte z nich vytahovat zamotaného 'psa' či 'kočku', 'manželku'..
• S vahou 468g, se stávají z jednych nejlehčích VR brýlí na trhu.
* Nechybí i port JACK, pro připojeni sluchátek.

[81421-acer-ah101-headset-gif]

Konstrukce 

• Bohužel se asi shodneme, že Headset od Aceru nevypadá nějak překrásně, nebo díky plastikovému tělu nějak kvalitně, ale v realitě to není až tak nejhorší.
Vnitřek vypadá méně propracovány i oproti "Samsung Gear VR" pro mobilní telefony, ale zase musíme brát v potaz, ze stoji o několik tisíc méně (399-499Euro) jako Oculus a kvalitu dělá spíše displej jak externí vzhled.
Ve vnitřní straně, najedete ochraný materiál typu 'molitan?', ktery drží na suchém zipu, tak je možné ho vyměnit, nebo vyčistit mimo VR brýle.
Samozřejmě máte i možnost nastavení velikosti, takhle lidé s malou nebo velkou hlavou nemusí mit strach, ze jim brýle propadnou nebo naopak na kedlubnu nevlezou.
* Zadní strana je kaučuková a působí po nasazení VR pohodlně, netlačí, měl jsem obavy o průchodu světla do přilby, ale bat se nemusíte, okolní světlo neuvidíte.
• Pro připojení AH101 slouží čtyřmetrový kabel s rozhraními "HDMI 2.0" + "USB 3.0" viz obrázek níže.
• Mit mené zapojených kábalů po místnosti, je opravdu příjemná změna kupříkladu o proti Rift, kde při zkoušce, jsme museli zapojit snímače zvlášť, což jsou kble navíc, které mnohdy zavazí a uzívaní nemusí byt vždy pohodlné. HDMI + 1X USB je opravdu akceptovatelné.

[INFO] : Pro ty co nosí brýle, může byt užívání bohužel složitější, kde vám toho místa moc nezbývá, jinak v Hádesu se nachází i ventilační zdířky, aby se vám nemlžily čočky.

[TiP] ~ Skoro každá moderní základní deska, ma pro toto užití označeny speciální port USB (v realitě jde o USB 3.1) s názvem "Virtual Reality Ready", zda-li mate základní desku, s tímto portem vybaven, doporucil bych ho použít.

[81422-zapojeni-windows-mixed-reality-a-png]

Displej

• To nejhlavnější ! A to co dělá ten největší rozdíl mezi konkurenci ]:) Kvalita zobrazeni, o proti konkurenčním zařízenim jako 'Oculus Rift', nám 'Acer AH101' nabízí dva displeje blízko ke 3K s tekutými krystaly a rozlišením "1440 x 1440" na displeji s diagonální velikosti '2.89' (což je prakticky třípalcový displej) na každé oko, z celkového rozlišeni 2880x1440, bohužel nejde o displej typu OLED, ale kontrast je velmi dobrý, díky vysokému rozlišení, je i lineární vyhlazovaní přesnější a čistčí..
* I ostatní VR Mixed reality brýle jako Lenovo, HP, mají stejné rozlišení jako Acer Ah101 a po HW, nebo po technickém osazením jsou prakticky identické.
• Obnovovací vertikální frekvence : 90 Hz, což může v některých případech přidat na plynulosti.

IV. Instalace a první krok ve virtuálním světě

• Jak jsem již uváděl výše, instalace se provede automaticky, stačí jen zapojit vaše VR brýle (HDMI+USB) do PC.
• Následovně se spustí průvodce 'Windows Mixed Reality', který Vám pomůže spárovat ovladače a podobně, celé to netrvá víc jak 2-5 minut.
Pak už se jen objevíte ve vašem domě Microsoft (tzv Cliff House ), který si můžete upravit dle vašich představ, pohybujete se pomocí 'kroku' nebo ovladače, zkratka ukážete kam chcete jít a budete přesunuti.
* Ovládat Headset, pohyb, jde i pomocí hlasu.

Cliff House :

"Viz obrázek" V domě můžete integrovat i 3D objekty etc, opravdu v personalizaci máte volnou ruku, můžete prohlížet na platne třeba internetový prohlížeč a vaše oblibené stranky jako 'poradna.net', nebo si zahrát hru na "3 metrovém plátně", což vám mohu říct, že zahrát si kupříkladu Forzu 7 (na obrázku je zrovna Kingdom : Deliverance a v rohu 3D tanečnice co mi tam tančí) jako by jste byly v kině, je docela velký zážitek :-p
* Ono se to nezdá, ale ve virtualnim světě je vše hned větší, s obrázkem se to nedá vůbec porovnati, ve VR to má 3 metry, na obrázku to vypada jak 1cm.

[81423-wreality-gif]

V. Gaming a tipy na hry

• Asi to co zajímá nejvíce Gaming ! :-)
• Jaké můžeme hrát hry ?
1) Hry z Microsoft Store
2) Steam
3) Oculus

1) Microsoft Store

• Tak jako klasické aplikace, stačí jen navštívit Microsoft Store, stáhnout spustit, tak jako každá jiná aplikace.
[TiP] ~ Doporučil bych vám "Minecraft", který je ve VR opravdu parádní, ale jedna kostka vám dosahuje pokolena :-D což je jiná o proti 1cm kostce na monitoru. Pohybujete se pomocí "Joypadu", opravdu hra je ve VR výtečně povedena, mohu jen doporucit. Zda-li jste vlastníkem hry Minicraft, na WStor (alespoň předtím) šla akivovat zdarma.

2) Steam

• Windows Mixed Reality, je již kompatibilní i se Steam, stačí Vám jen nainstalovat : "Mixed reality" spustit a hrát, opravdu opět zcela jednoduché a zvladne to každý ;-)
Vice o Mixed Reality for SteamVR : http://store.steampowered.com/app/719950/Windows_Mixed_Reality_for_SteamVR/

[81426-steam-wmreality-png]

3) Jak hrát hry Oculus na Mixed Reality Headset

• Pro hraní her OCULUS byl vydán speciální 'HACK' pod jménem REVIVE, který umožnuje hrát tyto hry pomocí klienta steam bez brýlí Oculus (jde o legalni HACK, nebavíme se o piractví)
"REVIEVE na stáhnuti" : https://github.com/LibreVR/Revive/releases
• Stáhly .exe jen spustíte, proběhne instalace. O vic uz se starat, nebo nastavovat nemusíte, REVIVE se aktivuje automaticky při spuštěni klienta steam, kde ve vašem Steam VR menu, zvolíte jen hrát REVIVE kde vám vyskočí menu s Oculus nainstalovanýmy HRY.
[81425-revive-ukazka-png]
* Na PC musíte mít nainstalovaní samozřejmě Oculus RIFT, instalační soubor naleznete zde : https://www.oculus.com/setup/

VIDEO NÁVOD INSTALACE REVIVE :
* Ve videu je znázorněna ještě verze BETA, Vy použijte poslední dostupnou..

Typy na hry 

1) Minecraft (Windows Store) : https://minecraft.net/fr-fr/vr/
2) Echo Arena (OCULUS) : https://www.oculus.com/experiences/rift/1369078409873402/ (zdarma)
* První hra, ve které jsem opravdu cítil ten první kontakt virtuální reality ! Zde jsem konečně cítil potencionál VR, kdyz jsem se nehte rozjel proti zdi, tak sem před hlavu dával ruce, jako by šlo o reálný dopad (jak pobuch), kde ta hlava opravdu myslí že se v prostředí nachází, hlavně jsem to cítil u žaludku, kdyz jsem letěl a tak[i] (jako když rychle sjedete autem kopeček). Opravdu doporučuji.[/i]
3) VR The Diner (steam) : http://store.steampowered.com/app/530120/VR_The_Diner_Duo
* Rodinné, vhodné i pro děti. Ono někdy ty jednoduché hry jsou chytlavější jak AA tituly, opravdu doporučuji ;-)
4) Homebound (steam) : http://store.steampowered.com/app/497440/HOMEBOUND/
* Mate li rádi vesmír, tato hra vám nesmí chybět, graficky je hra opravdu blízko reality (i kdyz to stale neni ono), jste na palubě vesmírné stanice (nic pro lehké žaludky ;-)

AAA tituly bych vzpomněl i Fallout 4 VR, ke je něco jiného, utíkat před 2 metrovým švábem, jak sedět pohodlně na gauči, ale naposled kdy jsem hru zkoušel, byla ještě plná BUGs, které v mnoha případech zamezil i v postupu dále ve hře.
Na OCULUS https://www.oculus.com/experiences/rift, nebo STEAM máte spoustu her zdarma, nebo DEM, je na Vás je vyzkoušet a zvolit svého favorita ;-)

Nejvíce kladených otázek

Spustím VR brýle na notebooku ?
- Windows Mixed Reality, neni jen využít v herním průmyslu, kde v jistých případech stačí i Notebook, avšak jako minimum bych doporučil i5 + 8Gb RAM + Gchip 128Bit na DDR5
[TiP] ~ Zkuste, zdali vase PC splňuje podmínky pro spuštěni VR s "Windows Mixed Reality PC Check" : Windows Mixed Reality PC Check
Po zapojeni Windows Mixed Reality, mam černý displej v brýlích
- Ověřte, zda-li je vase grafická karta kompatibilní s touto technologii, zda-li ano, v mém případě, na jedné PC sestavě, která měla starší grafickou kartu, bylo zapotřebí zakoupit 'aktivní' převodník z DisplayPort na HDMI 2.0
(existuje i možnost, použiti portu USB-C
)
Nespustí se inicializační instalační program
- Podívejte se, jestli mate povoleny UPdates/aktualizace
Brýle, Headset nejsou ve Windows rozeznány.
- Použijte jiny USB port (nejlépe 3.1)
Jakou sestavu na Windows Mixed Reality
- VR jsem zkoušel na více HW podkladu, pro pohodlnější hraní bych doporučil Intel@i7 4C/8TH nebo Ryzen@1600. U hraní, nebo Steam VR, byla RAM často využita nad 10 Gb !, kde bych silně doporučil PC s 16Gb RAM.
Grafická karta, VR jelo velmi svižně na GTX@1070, ale i GTX@1060 3Gb jela na VR docela slušně, z AMD, osaďte alespoň RX@480 (pro R9 290, 390, Fury, může byt zapotřebí převodník DP -> HDMI 2.0)

DODATEK :

• Jestli jsem pocítil opravdu virtuální svět ? Myslím že mohu říct ano, diky vyššímu rozlišení byl zážitek i o to intenzivnější a docela kvalitní, i když stále když hledáme, najdeme nějaký ten pixel, přirovnal bych to, jako by jste viděli vaši FHD televizi z jednoho metru.
• Neměli by jsme zapomenout i na naše postižené spolu občany, kterým VR může byt v jistém slova smyslu zpříjemnění handicapu a otevřeni světa nových moznosti. :-)

NA KONEC

50 Free her Oculus
Předmět Autor Datum
Ocenil by som skor vlastne pocity a zazitky na ukor obsahu skatul. Je to uz podla teba to prave orec…
fleg-sk 20.02.2018 20:23
fleg-sk
Ono to nejde vse stlacit do jednoho kratkého clánku, o samotném Windows Mixed Reality by sel napsat…
XoXoChanel 21.02.2018 00:01
XoXoChanel
Celkom si ma navnadil, zacinam nad tym silne premyslat.
fleg 22.02.2018 08:04
fleg
- V tom pripade, bych ti doporucil je pred koupenim vyzkouset. Nevim jak ve vasem meste, ale ve vets…
XoXoChanel 22.02.2018 14:41
XoXoChanel
Ten vesmir by ma lakal asi najviac.
fleg 24.02.2018 11:17
fleg
Zajímavý a dobře zpracovaný článek, díky!
host 03.03.2018 19:57
host
Kazda pozitivni vazba potesi, alespon predtim, byl clanek omezen na urcity pocet znaku, tak jsem se…
XoXoChanel 03.03.2018 20:40
XoXoChanel
debo i pohledem či hlasem ...pekné že myslia aj na debilov… poslední
Qet-nereg 12.03.2018 07:56
Qet-nereg

Ono to nejde vse stlacit do jednoho kratkého clánku, o samotném Windows Mixed Reality by sel napsat clánek, o Headsetu i na samotné VR taky.

Pravé otechové ? :D
O proti HTC který jsem testoval minilý rok, mají Headset Windows Mixed Reality snímace prímo v konstrukci a vysí zobrazení, v tomto smeru tam pokrok je. Méne zapojených káblu bylo jen k uvítání.
Prekvapila me reaktivita, kde pri pohybu je odezva takrka imediantní.

Cena
Jak písu vyse, spoustecí cena je 499€, ale stále probíhají nejaké promoce kde není problém Headset získat za nisí cenu, nekde naprahu 399€. (o proti cene HTC Vive, to není vubec spatné), i kdyz HTC ma o chlup vetsí FOV (rozhled) WMR ma vysí rozlisení obrazovky (1440p na oko) a integrované snímace.
V samotných brýlích más vetsí rozhel (nemeril jsem velikost cocek) ale o neco versí jako Samsung VR, není takové, kdyz si nasadís
VR brýle, ze to vypadá, jako bys ses díval pres nejakou trubku.

Celkove jde cítit ze jde jeste o mlady produkt, kde softwérová optimizace by mohla být lepsí, stále muzes potlak bug stráty parovaní s ovladaci, bug polohy, i kdyz jde o ojedinelé chyby, nekdy o sobe nechaváji vedet.

Pocity, jestli myslís, ze si clovek pripadá jak v jiné realite (virtuální) tak ano, pozitek VR je prítomen, víc nez nejaké strílecky me spíse zajimali adventury na vesmirných stanicích, ruku na srde "Nulová" sance, ze bych se na vesmirnou stanici nekdy dostal, tak alespon ve VR ;-)
Ve hre jako Resident Evil rychle zapomenes ze stojís uprostred místnosti, to ti garantuji.
Hrát nemusís jen ve stoje, ale jsou i programy, hry, které muzes i v sede, jako Tomb rider, nebo zavodní simulatory, jako Dirt 4 nebo Project Cars nebo i Bus Simulator.
Pro lepsí intenzivnejsí prozitek bych vsak doporucil i sluchátka

Vytknout?
Opakoval bych se kdybych napsal ze jde jeste o mlady produkt, vytknout se tomu dá jeste hodne, treba i to, ze baterie do ovladacu se musí menit pri trose intenzivnejsím uzití co den, pribalné (made in chine), vydrzí nejaké 2hodinu, zrejme pribalené jen k moznosti vyzkouseni nevo demontrace, kde bych silne dopprucil ze startu zakoupit tuzkové dobijecí.
Stále je to káblové a drív nebo pozdejs narazíme na to, ze kabel zavazet bude, ale nastestí se to nestává casto.
Jinak samotny kabel pri pouzívaní Headsetu nejde cítit, jako ze bu tahal nekam do smeru, nevo dal pocit ze tam vubec je, navíc není nejak vyrazne tezký, tak není obtezující i po delsí dobe uzívání.

Celkove a globalne jde spís o velmi pozitivní positivní a nevsední zazitek, kteey bych pral kazdému alespon jednoi vyzkouset.
* Ono, u nekterých her, jak clovek jednou zkusí VR, není jednoduché se vratit na klasický monitor, ale opravdu jen nekteré, klasika je klasika :-p

- V tom pripade, bych ti doporucil je pred koupenim vyzkouset.
Nevim jak ve vasem meste, ale ve vetsich mestech, hodne ve velkych obchodnich domech, v prodejnach s videohry, se muzes setkat se stanky Oculus, kde mas moznost si bryle pro virtualni realitu vyzkouset. V experienci to vyjde nastejno kde jde o tu samou virtualni realitu, , u zarizeni Mixed Reality s 1440p na jedno oko pocitej jen s ciscim rozlisenim, diky vysimu poctu pixelu.
* Jako minimum (vyzkouseni v obchode, pro predstavu) VR pro Playstatinon, ale to se kvalitou zobrazeni neda vubec porovnat, i u OCULUS nebo HTC Vive jdou pixely hodne videt, takova ta GILL (mrizka), u Mixed je to 'viditelne' lepsi.

- Jinak delat s tim muzes delat hodne, né jen hry, neni problém vyvyjet kuprikladu ve virtualnim prostredi Unity3D, nebo Blender3D, ale prace na PC a klasickém monitoru je presnejsi a rychlesji.
Na mém PC mam momentalne posledni zkusebni "Windows 10 Redstone 5", kde je Mixed Reality malicko upraven pripadne mi o chlup lépe optimizovany, zjedoduseni pohybu ve virtualni dome Microsoft, nejaké nastaveni navic.
* Hodne nastaveni pribide i po aktivaci v zakladnim nastaveni systému "vyvojového prostredi" pro Windows 10, pro REVIVE bych zkusenejsim doporucil doinstalovat i 'OpenVR Advanced Setings' : https://github.com/matzman666/OpenVR-AdvancedSettings/releases

- Jestli je to tvuj prvni krok ve virualni relite, budes urcite hodne okouzlen, ale vse casem omrzi a muze se stat, ze po po jednou mesici, az to mas tak nejak celé prokleplé, neni nic nového co by jsi objevil, po case omrzet, tak aby pak neskoncily nekde v krabici pod posteli :-)
* Jako zazitek to ale zustava opravdu paradni, me hlavne okouzlil vesmir, treba takovy opravdu graficky propracovany HOMEBOUND, kde se musis dostat na zem z vesmirné lodi, hra ma nekolik alternativnich koncu tak smrti, clovek si opravdu pripada jak na kosmické lodi v beztizi, paradni zazitek.

Kazda pozitivni vazba potesi, alespon predtim, byl clanek omezen na urcity pocet znaku, tak jsem se pokusil to vmesit do co nejmensiho, jak sem psal vyse, uz i o samotné virtualni realite by se dal napsat dlouhy clanek, tak jak o rozdilu mezi VR a Mixed VR ..
* Uvazoval jsemi o clanku, testu "Intel Optane|3D XPoint" (jak to funguje, co to je) + mensi benchmark rychlosti dopadu na ruzne uloziste (HDD/SSD), tak bych rad, nechal otiskout i ten.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru