Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem DOS v 64-bitových Windows opravdu jednoduše

Nejsem pravděpodobně jediný, kdo z různých důvodů potřebuje provozovat 16-bitové aplikace. V novějších operačních systémech, zpravidla 64-bitových, je to problém. Microsoft podporu MS DOSu dávno zařízl a takové aplikace nedovolí nativně spustit. Zda je to úmysl či ne, dávno neřeším. Zůstává jen úkol, jak se s tím vypořádat.

1. Trocha historie

1.1. Po vydání Windows 7 bylo možno ve vyšších verzích (od Pro) zdarma nainstalovat tzv. XP-mode (varianta Virtual PC) a stáhnout si hotový virtuální stroj s nainstalovaným XP Pro, 32 bit. Bylo to proto, aby se hlavně firmám usnadnil přechod z tehdy velice oblíbených Windows XP na Windows 7. Nad veřejností nevalně přijatými Vistami asi zlomili hůl.

Tuhle variantu jsem využíval i já, protože jako známý starý konzervativec stále používám to, co funguje, co mi vyhovuje - tedy aplikace, ve kterých jsem si před čtvrt stoletím vytvořil systémy na podvojné a jednoduché účetnictví (nově účetnictví a daňovou evidenci) a které fungují dodnes. Dělají přesně to co chci, neobsahují nic, co nepotřebují, práce s nimi je rychlá, ergonomická, prostě pro mé potřeby samé plusy.

Jenže jednou se mi stalo, že jsem uspaný virtualizovaný systém neprobudil. Nevím proč - a je to jedno. Data mám samozřejmě zálohovaná vícenásobně, mimo XP-mode, na jiných PC, na externích discích. Problém ale byl, že bez přeinstalace celých Windows 7 jsem nebyl schopen XP-mode jakkoliv opravit, snaha o reinstalaci hlásila, že mám nejnovější verzi. Do operace, trvající (s následným nastavením všeho) snad desítky hodin se mi nechtělo (jasně, mohl jsem natáhnout pár týdnů starou acronisáckou zálohu W7, ale to není řešení..

Tak jsem přešel na

1.2. Virtualbox. Nemám problém s licencemi XP, protože jsem pořizoval vždy neOEM verze OS. Sice 2x dražší, ale bez problémů přenositelné. Instalace Windows XP v pohodě, instalace (= nakopírování) oněch aplikací taktéž, jen jsem trochu více bojoval s podporou sítí (všechny systémy jsou zdvojeny, 2x PC, 2x virtuální OS) a s tím, že v původních XP-mode jsem ve Win XP provozoval OS na C a data na D, ve Vitrualboxu jsem vše narval na céčko - a musel jsem překopávat spoustu spouštěcích baťáků těch svých aplikací. Nakonec ale vše funguje, navzájem "se vidíme" ze všech OS (2x W7, 1x W10, 1x XP-mode, 2x Virtualbox).

A tak si tedy pracuji ve starých aplikacích, neustále (křížově i jinam, mimo virtuální OS) zálohuji.

A pak se tu na poradně objeví Redmarxova aktualita o dírách ve Windows 7, https://pc.poradna.net/flashes/2753651-windows-7-je-huste-deravy-hadejte a tam najdu nenápadný odkaz našeho francouzského kolegy CoCoChanela (či XoXoChanela ;-)) na aplikaci vDos. Proč bych se na ni nepodíval, že…

Podíval, vyzkoušel - a spadla mi brada.

2. vDos

vDos je aplikace, která umožňuje běh 16-bitových aplikací v 64-bitových Windows. Tedy to, co chci.

Odkaz: https://www.vdos.info/
Stažení: https://www.vdos.info/download.html

Po stažení a instalaci (ta - tedy její adresář - se dá následně kamkoliv přesunout) máte k dispozici i několik testovacích DOSovských programů. Jen jsem proletěl první z nich, zjistil, že "to funguje" a ony aplikace smazal.

V adresáři programu jsou důležité prakticky jen tři soubory (plus pár *pdf s nápovědou). Vlastní aplikace vDos.exe (necelé mega) a soubory autoexec.txt a config.txt, dobře známě varianty autoexec.bat a config.sys z MS DOSu. V nápovědě k programu jsou vysvětleny odlišnosti a všechny volby/nastavení, které je možno zadat.

Vzal jsem tedy archaickou aplikaci, klon Norton Commanderu, M602 od Software 602, a kompletně celou (její "instalaci") ji nakopíroval do adresáře vDos.

[81915-m602-png]

Nastavil jsem (viz nápověda) akorát podporu myši a automatické spuštění M602. Klik na vDos.exe, a okamžitě (zlomek sekundy) tu máme plně funkční:

[81918-prog1-png]

Po zavření M602 se vDos zavře.

..chvíli jsem rozdýchával nadšení, než jsem si uvědomil, že ty mé aplikace budou poněkud složitější. Hlavně s ohledem na to, že jedna z nich je psána v kódu Kamenických (diakritika, se kterou si "běžný" DOS neporadil). Vlastně s tím kódováním jsem bojoval už v XP-mode i Virtualboxu, bylo nutno do virtualizovaných XP nainstalovat speciální font pro podporu kódu Kamenických, lucon_k6.ttf. Zkoušel jsem rozchodit danou aplikaci, ta fungovala obdobně jako M602, ale problém byl s tiskem. Za prvé se netiskly celé stránky a za druhé diakritika na obrazovce i tiskárně byla zmršená. Problémy se daly očekávat, v roce 1992 drivery tiskáren neodpovídaly těm dnešním modelům, podpora dávno neexistuje.. ale mám vyzkoušeno, že v XP-mode, Virtualboxu (a předtím i v XP či W98) mi fungovaly upravené ovladače pro jehličkovku tiskárnu LQ-800.

..zápasil jsem s tím, ale nedařilo se mi aplikaci rozchodit tak, jak bych si představoval. Naštěstí, kromě vDos existuje i vyšší varianta,

3. vDosPlus

Odkaz: http://www.vdosplus.org/
Stažení: www.columbia.edu/~em36/wpdos/vDosPlus.zip

Instalace je opět jednoduchá, stačí rozbalit adresář a je hotovo. Rozdíl oproti vDos je výrazně větší možnosti nastavení prostředí. Vše je dobře zdokumentováno v nápovědě či na stránkách. Tu svou aplikaci jsem (její adresář) opět jen nakopíroval:

[81917-k-png]

Já musel pro vyřešení svých problémů s tiskem nastavit použitý font. Stačilo jej nakopírovat do adresáře programu a odkázat na něm v config.txt

FONT = lucon_k6

Aby tiskárna tiskla vše co má (jako "obrázek"), stačí zadat

LPT1 = RAW

Nastavení je spousta, například i průhlednost okna aplikace.

Aplikace je plně funkční

[81919-prog2-png]

Tisk z aplikace využívá nastavení z Windows, výběr z nainstalovaných tiskáren

[81920-tisk-png]

4. Zhodnocení

Jelikož vše funguje jak má (dost jsem testoval), končím s XP-mode i Virtualboxem. Tohle je pro mě mnohem pohodlnější. Navíc, data nemám v nějakých virtuálních systémech, ale přímo ve Windows 7/10, jsou tedy pohodlněji zálohovatelná. Samozřejmě, XP-mode ani Virtualbox nemažu, jeden nikdy neví.

Pokud bych nemusel řešit kódování Kamenických, je to z mého hlediska jednodušší. S Latin-2 kódováním odpadá fontové martýrium.

Uživatelům, používající staré 16-bitové aplikace, každopádně doporučuji minimálně k vyzkoušení.

Jsou zobrazeny jen nové komentáře. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ahoj, zkouším to ve W10, ale nefunguje mi české psaní pokud použiju font "lucon_k6" (kameníci) - pí…
vladat 25.09.2018 18:30
vladat
Pokud ta tvoje apka není v kódu Kamenických, vynucení takového fontu bude některá písmenka s diakrit…
L-Core 25.10.2018 13:49
L-Core
Ahoj, normálně jsem zatuhnul, vDosPlus 2015.11.01 branch (build 2017.03.15): font = lucon_k6, je v r… poslední
Turcza 13.11.2023 20:19
Turcza
L-Core, ještě jednou díky za skvělý článek. Přišel mi teď vhod, protože můj stávající pc s 32-bit wi… nový
Eva_M 18.01.2021 21:39
Eva_M

Ahoj, normálně jsem zatuhnul, vDosPlus 2015.11.01 branch (build 2017.03.15): font = lucon_k6, je v rootfolderu a je používán, funguje změna když v config.txt přehodím na jiný font.. a MOUSE = ON...
No a výsledek je zmatlaná diakritika a žádná myš.. zkusím to znou přeinstalovat ale už nevímm.....

L-Core, ještě jednou díky za skvělý článek. Přišel mi teď vhod, protože můj stávající pc s 32-bit windows mi během svátků bez rozloučení odešel do křemíkového nebe. Narychlo jsem si zprovoznila notebook s Win 10 / 64 bit. Už mi na něm běhají nejen naše 16-bitové účetní SW (zlatý PC-Fand :-D ) a dnes jsem rozchodila i svůj oblíbený 16-bitový carcassonne z roku 1992 . Při jeho hraní jsem celé roky moc ráda relaxovala a za ty dva týdny bez carcassonne jsem už měla absťák ;-)
Fascinovalo mě, že stačí programy nakopírovat do adresáře - kliknout - a hraju :))

Díky L-Core, že jsi to sem napsal ... a díky i všem, kde se o poradnu starají a umožňují přístup k dříve řešeným záležitostem :beer::beer::beer:

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru