Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem 24 vs 27 vs 32. Test LCD monitorov Philips

Toto je presne to, comu sa chcel vyhnut. Debate o vyhodach panelov...a preco? Pretoze je to podobna debata ako pri hifi, ktory zosilovac, ci repro hraju lepsie.
Ktora farba je ta prava zelena? Ta na IPS? A preco? Lebo sa tebe, alebo niekomu inemu zda krajsia?
Vnimanie farieb je taaaaak subjektivna zalezitost, ze tvrdit, ze moj nazor je ten spravny by som si nikdy nedovolil. Co si dovolim tvrdit su veci, ktore som sa naucil v praxi. Tak ako je 98% ludi hluchych a nerozoznaju zvuk z lacnejho pc od zvuku z profi zosika, tak je rovnake percento ludi aj slepych a pokial im pred oci nepostavim dva monitory na porovnanie nebudu vediet urcit, ktory je "lepsi".
Uz som to tu velakrat spominal...moje oci su citlive na blikanie a 60Hz, ci 75Hz na CRT som spoznal hned. Vzdy ma udivovalo preco to ostatni nevidia. 100Hz posobili na mna az hypnoticky ukludnujuco, zakaznici mi tvrdili, ze rozdiel nevidia.
Mal som na stole vedla seba uz rozne monitory a rozdiel tam je...ale hnusny TN panel som videl naposledy pred mnohymi rokmi (mozno preto, ze Aceru sa vyhybam).
Absolvoval som prechod z CRT na LCD a prvy tyzden bol strasny. Boleli ma oci, farby boli hrozne, mal som 100 chuti vratit to spat...ale zabralo to, ze to zaberalo menej miesta na stole a bolo to vacsie. A co sa stalo o tyzden? Zvykol som si. A o tom to presne je, vnimanie farieb je tak subkejtivne, ze po case tu zelenu z TN budete povazovat za tu spravnu.
Btw ja vnimam na kazde oko farby inak, na pravom icch vnimam ovela viac sytejsie (asi kvoli kerakotonu) a zdaju sa mi krajsie...ale smola to oko je slabsie, takze farby vidim matnejsie akoby som ich v skutocnosti vnimal.
Dalsia vec je psychika...ked som tu roil test kamier zo zaciatku sa mi obraz Vivoteku zdal mdly oproti UNV. Ale manzelka mi povedala, ze jej sa zda najkrajsi farebne. Potom prisiel bratranek a tvrdil nezavisle na nej to iste. A co sa stalo potom? Zrazu som aj ja mal pocit, ze ten obraz je najkrajsi a farby su najmenej prepalene zo vsetkych. Den predtym som ten pocit nemal. Takze tolko k farebnemu podaniu.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články