Předmět Autor Datum
SSD na OS+programy, OK. Ale HDD pořád vedou pro případ ukládání dat a lokálních záloh v PC. Tím nemy…
L-Core 29.03.2019 10:37
L-Core
Pořád mám z SSD obavu kvůli malému počtu přepisů a následnému náhlému kolapsu bez možnosti záchrany…
fleg 29.03.2019 12:44
fleg
To není 6TB záloh, psal jsem že mám 6TB HDD. 4TB je na hry, 2TB na dokumenty a zálohy. A také neuvád…
L-Core 29.03.2019 15:55
L-Core
Spis jen jako zajimavost - ja tenhle tyden vymenil a poslal na reklamaci poprve SSD - zajimave ze "s…
lucifer 31.03.2019 00:05
lucifer
Skúšobné idem nasadiť u zákazníka klasicke ssd do serverov. Problémom poli od Dellu, ci FS je, že do…
fleg-sk 31.03.2019 09:46
fleg-sk
- V poho video, ale cekal jsem jsem spis nejaké blizi informace jako "Benchmark" na zpusob "HDD" vs…
XoXoChanel 29.03.2019 15:07
XoXoChanel
K Benchmarkom...nechcem, aby videa posobili moc profesorsky a myslim, ze kazdemu BFU je u prdele ake…
fleg 29.03.2019 17:11
fleg
Me je doba nabihani OS celkem u zadku, ale na SSD jsem musel prejit kvuli tem prisernym zvukum, co W…
kubik 29.03.2019 20:11
kubik
Přežitek HDD na data ještě dlouho nebude i když šla cena dolů pořád není nízská aby SSD nahradil kom…
sambilionk 31.03.2019 17:59
sambilionk
to "jeste dlouho" znamena nekolik let - postupuje to fakt rychle. ;-) Jako, pokud uz ti jednou bezi…
lucifer 01.04.2019 08:24
lucifer
Poznámka: Pokud si uložím "plotnu" do šuplíku, třeba dlouhodobá záloha, tak za x roků tam je pořád,…
M-Pol 01.04.2019 10:39
M-Pol
Do supliku (teda, do trezoru) se neukladaji disky s plotnami, ale LTO pasky ;-)
lucifer 01.04.2019 12:12
lucifer
Máš pásky a mechaniku i doma? Jako "občan"? ;-)
L-Core 03.04.2019 07:22
L-Core
Ale tady nejde jen o nějaké zálohy, ale třeba o noťas či záložní PC s SSD, pokud ho delší čas (asi d…
M-Pol 03.04.2019 12:52
M-Pol
Za poslednich 20 let jsem mel potrebu pripojit disk ktery lezel v supliku dele nez rok a stahovat z…
lucifer 03.04.2019 13:54
lucifer
Ale tady nejde o to jak to máš ty nebo já, ale o upozornění, že tato "vlastnost" SSD prostě je.
M-Pol 03.04.2019 14:12
M-Pol
Neblazni :-) - Pravdy na tom neco je (to nepopiram) , ale treba po 4 skoro 5 letech (domaci prostred… poslední
XoXoChanel 03.04.2019 16:43
XoXoChanel

SSD na OS+programy, OK. Ale HDD pořád vedou pro případ ukládání dat a lokálních záloh v PC. Tím nemyslím příklad, kdy "data" pro někoho znamená životopis, dva dopisy, pár tabulek v Excelu a několik stažených empétrojek.

Já mám kromě SSD (W10/Pro + pracovní programy) 256GB na pevných discích dalších 6 TB. Kdybych tohle chtěl nahradit SSD, musel bych pořádně hrábnout do peněženky. Na HDD instaluji i hry (opravdu hodně her!); zda se spustí za 5 vteřin nebo 15 vteřin, je mi úplně jedno. Na vlastní hraní už SSD/HDD vliv nemá (respektive u těch stovek a stovek her nepozoruji nějaké zdržování kvůli disku).

Na SSD nemám ani dokumenty. V otevření dokumentu (word, excel, obrázek, pdf atd.) z SSD nebo HDD nepozoruji rozdíl, zlomek vteřiny pro mě opravdu nehraje roli. Samozřejmě, že aplikace jsou nainstalovány na SSD a PC není žádná šunka.

-------
Pořád mám z SSD obavu kvůli malému počtu přepisů a následnému náhlému kolapsu bez možnosti záchrany dat. Proto třeba v prohlížeči (FF) mám zakázáno ukládání session (nepotřebuji to), viz https://www.root.cz/clanky/firefox-pozira-vase-ssd-zapisuje-desitky-gb-denne/

Pořád mám z SSD obavu kvůli malému počtu přepisů a následnému náhlému kolapsu bez možnosti záchrany dat. Proto třeba v prohlížeči (FF) mám zakázáno ukládání session (nepotřebuji to), viz https://www.root.cz/clanky/firefox-pozira-vase-ssd-zapisuje-desitky-gb-denne/

Toto je blbost...SSD predavam cez 3 roky, zatial ziadna reklamacia a nikdy som ich nijako neupravoval. Dokonca ako som spominal vo videu robim klony stavajucich hdd instalacii co by sa nemalo kvoli swapu a pod a tiez s tym nie je ziaden problem.
Co sa tyka 6TB zaloh...sorry, ale toto urcite nie su poziadavky bezneho zakaznika. Take zalohy mavam u vyrazne vacsich firiem. Nakoniec ja bezne predavam nb s 240GB SSD a ludom to proste staci, hoci dnes je default skor 1TB disk.
Pointa videa je v tom, ze pri novom pc sa nic ine ako SSD neoplati a stare pc netreba vyhadzovat hned...skor porozmyslat co by spravila vymena HDD za SSD.

To není 6TB záloh, psal jsem že mám 6TB HDD. 4TB je na hry, 2TB na dokumenty a zálohy.
A také neuvádím, že je to běžná potřeba, píšu jak to mám já ;-)

Za 3/4 roku plného provozu mám na "256GB" SSD (tedy správně 232GB) při zaplnění 1/3 disku zapsáno přes 2TB dat. Takže mohu počítat, že každé místo na SSD už bylo přepsáno 8x. A jak píšu, veškeré dokumenty jsou na HDD. Na SSD je ale C:\Users o velikosti 20GB (zapisují si tam svoje spousty her a programů, mj. MS Outlook.. Raději nepátrám, kolikanásobný přepis SSD (M.2) snese…

---
Jsem skoro přesvědčen, že v dalším PC za 3-4(?) roky budu chtít v PC minimálně 10TB. Uživil bych je tam i dnes, pokud bych chtěl mít po ruce veškeré homevideo..

Spis jen jako zajimavost - ja tenhle tyden vymenil a poslal na reklamaci poprve SSD - zajimave ze "server grade" Intel po necelem roku provozu. Pritom spousta (desitky, mozna stovky) levnych desktopovych WD, Samsungu, Crucialu mi maka roky nonstop, a pohoda. Pouzivam prakticky "to nejlevnejsi", akorat se snazim trochu rozumne znacky (primo od vyrobcu chipu, ne od lepičů ze zbytku) na archivy TV, videa, je to v nonstop prepisu - co par dni komplet cely disk. Takze za mne - SSD bez vyhrad, spolehlivost porad lepsi nez klasicke rotujici plotny (na procenta provoz vs. mrtvoly obrovske + po SSD).

(fakt je ze pokud umre SSD, tak konec - slus. Z nakopnuteho tvrdokolu se kolikrat povede i neco vydolovat.)

Skúšobné idem nasadiť u zákazníka klasicke ssd do serverov. Problémom poli od Dellu, ci FS je, že dodávatelia trvajú na dodaní speci edícii ssd, kde je cena 4-7x vyššia ako u bežného ssd. V poli, ktoré bude v rade a zálohované ďalším poľom by som takto vedel ušetriť desaťtisíce eur.
Sám som zvedavý ako to dopadne.

- V poho video, ale cekal jsem jsem spis nejaké blizi informace jako "Benchmark" na zpusob "HDD" vs "SSD", nejakou vyslednout tabulku vysledku a konecného porovnani..
* Porovnani zapisu, cteni "Write" / "Read", pristupova doba, rychlost a stabilita prenosu dat na disk a podobne (CristalDisk, Atto) :-)

Ano osobne souhlasim, SSD nema cenu vubec resit, tak jak jeho nejaké prepisovani (zde bych jen doporucil prenést "TEMP" z SSD na pevny disk HDD) .
Na konci videa mohlo byt, jak by se mel disk SSD pouzivat a zakladni optareni jak se k nemu chovat aby byl co nejlépe optimizovany a zlepsit i samotnou zivotnost jako : :

- Vypnout defragmataci 
- Aktivace TRIM
- Nastavit : Disablelastaccess 
- Vypnout indexovani na C:/ 
- Dezaktivace : Prefetch 
- Dezaktivace : SuperFetch 
- Dezaktivace : pagefile, nastaveny zapis virtualni pameti pro disk  C:/
- Nechat vzdy alespon 10% volného mista
 a podobne ..

* Staci sem tam zalohovat dulezité data nebo slozky ale s problémem, stratou dat jsem se u disku SSD potkal snad jen u jeho zacatcich.
PS: Slysim ze jsi zapracoval na tom zvuku, ted tomu jde rozumet mnohem lépe ;-)

K Benchmarkom...nechcem, aby videa posobili moc profesorsky a myslim, ze kazdemu BFU je u prdele ake vysledky ma SSD v benchamarku, alebo kolko ukaze nejaky program. Ale ked ukazem na videu, ze OS po zapnuti mam do 15s na ploche to pochopi kazdy lebo pc si startuju kazdy den a vedia ako dlho im nabieha, takze maju s cim porovnavat. Je to skor osveta, ze je to uz doba SSD
Ako som povedal k SSD nedavam userom ziadne pokyny, robim veci co by sa robit nemali (klonujem OS z HDD) a napriek tomu som s nimi nemal zatial ziadne problemy.

Přežitek HDD na data ještě dlouho nebude i když šla cena dolů pořád není nízská aby SSD nahradil komplet velký HDD.Na OS už asi HDD dneska ne když malý SSD jsou levný...Osobně mám na OS a progrmy 500GB SSD a data na několika HDD (6TB celkem to bych se u SSD nedoplatil.:-) )

to "jeste dlouho" znamena nekolik let - postupuje to fakt rychle. ;-) Jako, pokud uz ti jednou bezi linka na flash chipy, naplacat je na plosny spoj je sranda, v srovnani s titernou presnou mechanikou u disku. Umim si predstavit ze v dohledne dobe uz i pomer $/GB klasicke mechanicke disky odsune nekam do muzea...

Za poslednich 20 let jsem mel potrebu pripojit disk ktery lezel v supliku dele nez rok a stahovat z nej nejake data asi tak presne ... nula krat, toz asi tak. ;-) Na tahani po nejakych prdelich sveta mam stary Acer notasu ktereho nezamrzi az se rozbije nebo mi ho ukradnou, vytahnu ho jednou -dvakrat rocne na dovolenou, je v nem SSD samozrejme.

Neblazni :-)
- Pravdy na tom neco je (to nepopiram) , ale treba po 4 skoro 5 letech (domaci prostredi) nastartované SSD (stary KingStone z prvni rady ) zadny problém data i OS je bez problému, kompletni test : "zadné nalezené chyby, poskozené soubory".
* Tak jako repasy co na pracovisti mame v prumeru odstaveny nekolik let (3-5) a zadny problém, ztrata dat.

- Ono jde spis o to, jak jsou ty disky skladovany (jako teplota, vlhkost, vibrace, elektrické napeti /poskozeni zapisovací hlavy / magnetické a slunecni zareni etc), kdyz uzivatel "nedodrzuje" zakladni skladovaci podminky dané vyrobcem, tak o data muze dojit tak ci tak bez ohledu jestli jde o "HDD" nebo "SSD".
* Beru to na lidsky zivot, 100 let nikdo HDD urcite skladovat nepotrebuje. (kdyz nam tu lezi nekteré zakladni desky nekolik let, tak jsem jeste nevidel ze by treba BIOS z EPROM nekam zmizel a to polovina desek nema CMOS nebo jiz nemaji zadné napeti ;).
PS: Ti co se boji prepisovani cyklu, maji zvolit SLC (popripade eMLC ) a vyvarovat se TLC.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru