Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem TN vs IPS v slepom teste

Nazdar.

Edit: Koko, "#" ..som zvedavy hlavne na vas 2, ci sa vam podarilo spravne urcit vsetky monitory v teste.

- Popravde, zhledl jsem to jen letmo a na dvou ruznych monitorech a spravne se mi je vsechny identifikovat nepodarilo.
- Ono, na kazdém monitoru, at pouziju typu "TN", nebo "AMVA" to vypada na videu (nebo foto) pokazdé o proti realite trochu jinak, tak to urceni neni az tak jednoznacné a spis jsem jen tipoval..
* Kdybych je mel pred sebou, tak by to bylo jednodusi, prinejhorsim bych na monitor "prilozil prst" a tak bych alespon hned urcil ktery je typu "VA" :-p

- Bez sondy (pomoci zraku, okem) je ta "Calibrace" colometrie docela piplacka a pokazé a kazdému nemusi vyjit stejne, ale existuji ruzné prednastavené "ICC Profiles and Monitor Settings Database" : https://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm
* Popripade na doladeni pouzti SW pomocnika typu : "Argil", "DisplayCAL", spider5PRO etc..

PS: Jinak nechapu moc proc koko. Kdyz se podivas zpet na vlakna, alespon které jsem navstivil jsem byl snad mezi jedinyma co "TN" jeste nejak obhajoval, nebo automaticky nevyloucill. Ale rychle jsem byl zasypan nejmenovanyma radcama, ze radeji levnej IPS jak doplacet za sracku TN.
* Pro poravnani panelu, i kdyz chapu ze neni vzdy jednoduché ty monitory ve stejnou dobu sehnat (kdyby jsme je nemeli zapujcené tak také nevim jak by jsme porovnani delali), je IMHO lepsi pouzit ty drasi s lepsim globalnim provedenim a pokud mozno "stejné velikosti", s nastavenym nejakym podobnym RGB profilem (doladenym "ICC"), kde v nekterych pripadech to dela v podani barev skoro az zazraky..

- Kdyz vemu nejakej 144Hz@IPS za 130€ a 144Hz@IPS za 500€ tak ten vyledek je také rozdilny. Tak jako u "TN" treba nejaky zakladni "4K" od Samsung vedle IPS na prvni pohled jen tak nerozeznas. To samé pro panely AMVA+ za 350-500€ vs nejaky panel VA (za 150€) je ten rozdil v obraze opravdu podstatny.

- Na zaver bych ti chtel podekovat za video. Na celé se podivam az v klidu jeste behem tohoto dne. Vypada ze dalo hodne prace, diky za snahu a za recenze které zde posledni dobou postujes. Je to takové sympatické osvezeni zdejsi poradny ;-).

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články