Předmět Autor Datum
ja spis poznam 144hz vs 60hz .. což take někteří říkaj že oko stejně víc jak 30fps nestíhá :) V tomt…
MKc 27.05.2019 11:23
MKc
Pockaj tyzden a uvidime, ci uvidis rozdiel medzi 60 a 144;o). Aj ked....ale viac poviem az vo videu.
fleg 27.05.2019 14:54
fleg
Nazdar. Edit: Koko, "#" ..som zvedavy hlavne na vas 2, ci sa vam podarilo spravne urcit vsetky moni…
XoXoChanel 27.05.2019 14:31
XoXoChanel
Nemohol som porovnavat drahsie monitory, vsetko co som testoval som kupoval za vlastne, takze ak raz…
fleg 27.05.2019 15:48
fleg
Rozumim. Ono dostat se k nim, nebo si je nechat sponozorvane zapujcit a jeste k tomu ve stejnou dobu…
XoXoChanel 27.05.2019 15:50
XoXoChanel
Jj lenze to chce vela casu...isty cas som chcel spolupracovat s i4wifi...poslali mi zmluvu na 50 str…
fleg 27.05.2019 16:00
fleg
No netrefil sem všechno co sem rychle zkouknul proč nenatočíš pohled do strany co na první pohled vi…
sambilionk 27.05.2019 16:06
sambilionk
To video som videl samozrejme uz davnejsie, pohlady zboku a zvrchu natocene mam, nejakym nedopatreni…
fleg 27.05.2019 16:11
fleg
Mne islo v teste aj o to dokazat, ze TN nie je zdaleka taky grc ako sa to casto ukazuje na videach a…
fleg 27.05.2019 16:18
fleg
ze TN nie je zdaleka taky grc ako sa to casto ukazuje na videach a tvrdi v diskusiach. Pravda. Ne…
XoXoChanel 27.05.2019 16:26
XoXoChanel
To ale není masírování hlav,IPS/MVA má lepší vlastnosti za rozumnou cenu i 8bit panely,dneska se už…
sambilionk 27.05.2019 16:37
sambilionk
Sorry uz som sa naucil overovat si tvoje tvrdenia, ktore vyzeraju doveryhodne, ale opat raz kecas. S…
fleg 27.05.2019 19:29
fleg
Ok tak mě postni odkaz na výrobu kde se dle tebe vyrábí TN panely LG / Samsung ,si neplěť pojmy pane…
sambilionk 27.05.2019 21:10
sambilionk
LG ma své panely (jiz od LG.Philips ) nevim jak to bylo nebo dopadlo kdyz Philips (nekdy v 2008) pro…
XoXoChanel 27.05.2019 21:57
XoXoChanel
No jasný LG má svoje OLED ,nevím jak to funguje u monitorů,ale u Tv v dražších Tv byli panely Samsun…
sambilionk 27.05.2019 22:05
sambilionk
a v těch levných nějaký noname a obraz podle toho taky tak vypadal značka neznačka a od těhle 3 to b…
XoXoChanel 27.05.2019 22:08
XoXoChanel
No vím že třeba Sharp ty top Tv s jejich VA 100hz panelama sypal v JPN to bylo i na krabicích,ty lev… poslední
sambilionk 27.05.2019 22:16
sambilionk
Já z toho nepoznám nic. Domnívám se, že video monitoru není schopno přenést skutečný dojem, pozorova…
L-Core 27.05.2019 19:01
L-Core

Nazdar.

Edit: Koko, "#" ..som zvedavy hlavne na vas 2, ci sa vam podarilo spravne urcit vsetky monitory v teste.

- Popravde, zhledl jsem to jen letmo a na dvou ruznych monitorech a spravne se mi je vsechny identifikovat nepodarilo.
- Ono, na kazdém monitoru, at pouziju typu "TN", nebo "AMVA" to vypada na videu (nebo foto) pokazdé o proti realite trochu jinak, tak to urceni neni az tak jednoznacné a spis jsem jen tipoval..
* Kdybych je mel pred sebou, tak by to bylo jednodusi, prinejhorsim bych na monitor "prilozil prst" a tak bych alespon hned urcil ktery je typu "VA" :-p

- Bez sondy (pomoci zraku, okem) je ta "Calibrace" colometrie docela piplacka a pokazé a kazdému nemusi vyjit stejne, ale existuji ruzné prednastavené "ICC Profiles and Monitor Settings Database" : https://www.tftcentral.co.uk/articles/icc_profiles.htm
* Popripade na doladeni pouzti SW pomocnika typu : "Argil", "DisplayCAL", spider5PRO etc..

PS: Jinak nechapu moc proc koko. Kdyz se podivas zpet na vlakna, alespon které jsem navstivil jsem byl snad mezi jedinyma co "TN" jeste nejak obhajoval, nebo automaticky nevyloucill. Ale rychle jsem byl zasypan nejmenovanyma radcama, ze radeji levnej IPS jak doplacet za sracku TN.
* Pro poravnani panelu, i kdyz chapu ze neni vzdy jednoduché ty monitory ve stejnou dobu sehnat (kdyby jsme je nemeli zapujcené tak také nevim jak by jsme porovnani delali), je IMHO lepsi pouzit ty drasi s lepsim globalnim provedenim a pokud mozno "stejné velikosti", s nastavenym nejakym podobnym RGB profilem (doladenym "ICC"), kde v nekterych pripadech to dela v podani barev skoro az zazraky..

- Kdyz vemu nejakej 144Hz@IPS za 130€ a 144Hz@IPS za 500€ tak ten vyledek je také rozdilny. Tak jako u "TN" treba nejaky zakladni "4K" od Samsung vedle IPS na prvni pohled jen tak nerozeznas. To samé pro panely AMVA+ za 350-500€ vs nejaky panel VA (za 150€) je ten rozdil v obraze opravdu podstatny.

- Na zaver bych ti chtel podekovat za video. Na celé se podivam az v klidu jeste behem tohoto dne. Vypada ze dalo hodne prace, diky za snahu a za recenze které zde posledni dobou postujes. Je to takové sympatické osvezeni zdejsi poradny ;-).

Rozumim. Ono dostat se k nim, nebo si je nechat sponozorvane zapujcit a jeste k tomu ve stejnou dobu neni vzdy evidentni. (jak se rika, varim z toho co mam ;-) )
Treba by se Alza, nebo OCZ nebo jak se ty internetové obchody nazyvaji na sponzora chytli a za oplatku (zpravidla odkaz na produkt na jejich stranky a za mensi dekovny odstavec na konci recenze s jejich jménem * zkratka za mensi reklamu) HW nebo periferie zapujcili, jestli mi rozumis.
* Jinak v prispevku neslo o kritiku.

Jj lenze to chce vela casu...isty cas som chcel spolupracovat s i4wifi...poslali mi zmluvu na 50 stran a pritom slo len o recenzie a zapozicky zariadeni a mali sme spolu asi 10 rocnu obchodnu minulost.
Pri 10 strane som zaspal a nikdy k podpisu nedoslo.
Inak na zapozicku mi daju v podstate hocico a hocikde s kym robim, len ked to vraciam uz mi nevratia 100%, ale len napriklad 90% z ceny a predavaju to ako pouzity tovar. Alza to robi rovnako.

No netrefil sem všechno co sem rychle zkouknul proč nenatočíš pohled do strany co na první pohled vidět je a co se tu hlavně probíralo ? Porovnáváš jenom barvy kde monitor může bejt nastavenej všelijak?

Srovnání ntb starej vs novej Tn super,to samí ti můžu postnout u panelu Tn 2014 co se ještě prodává,kde je obraz v bleděmodrém jako na tom ntb...Jinak tady máš srovnání drahých monitorů za 20 kde je krapek jiná kvalita u toho Tn a obraz jde z boku do hajzlu to vidí i slepej,nebo chceš jako tvrdit že ty levný jsou na tom v úhlech líp než tyto testovaný? ;-)

Mne islo v teste aj o to dokazat, ze TN nie je zdaleka taky grc ako sa to casto ukazuje na videach a tvrdi v diskusiach. Monitory boli vybrane nahodne, pravdupovediac ja som povodne myslel, ze testujem 2-3 TN a zvysok IPS a az na zaver, ked som sa pozrel na typove oznacenia som s udivom docital, ze TN bol vlastne len ten jeden.
V kazdom pripade ako som spomenul vo videu vyzera to tak, ze vyrobcovia vsadili na IPS a dnes nie je problem zohnat pod 100 eur IPSovy monitor, vlastne za par mesiacov mozno bude problem zohnat TNkovy monitor vobec. Ono to vyzera, ze to masirovanie hlav o tom, ze TN je ble zabralo a vyrobcovia hromadne prechadzaju na IPS.
VA panely sa vyskytuju skor len pre grafikov, urcite to nie je a nebude mainstream.

ze TN nie je zdaleka taky grc ako sa to casto ukazuje na videach a tvrdi v diskusiach.

Pravda. Nekteré co jsem videl, nebo osahal, kdyz vemu v uvahu ty dnesni kuprikladu s 10Bit (bez A-FRC) panelem, dokazou podat velmi slusny a presvedcivy vysledek.
- Stale rychla odezva, zpravidla maji i FreeSync@2(Vhodny a kompatibilni i s konzoly jako XBOX X a to i na 144Hz), vysi Hz, coz se muze nekomu hodit. Zkratka neni to ten [TN] na jaky jsme zvykli, nebo ktery jsme videli nekdy na pocatku roku 2005.
* Nejaky prumerny 4K@TN (+HDR) urcite neni za co se stydet a rozdili je nekdy zapotreby mit ty urcité modely k porovnani vedle sebe a hledat opravdu lupou. Ne vsechny jsou zrovna levné, ale urcite bych je tak rychle neodsuzoval. Kazdy panel ma své silnejsi a slabsi stranky. Kdyz vemu predchozi, z tech prvnich panelu [VA] a i pro odpurce tech V/H uhlu pohledu nebo v odezve tak na tom také nebyli zrovna nejlépe a o proti dnesnim AMVA+ ten rozdil tam je jak v obraze, jsou rychlejsi (1ms pro prechod sedého -> sedy pixel), tak ve spotrebe etc..

To ale není masírování hlav,IPS/MVA má lepší vlastnosti za rozumnou cenu i 8bit panely,dneska se už nakupuje přes internet kde obraz neporovnáš v reálu protože co je nacpaný v obchodech za nic nestojí.Tj realita že za stejnou cenu koupíš IPS/ VA kde na hnusnej obraz asi moc nenarazíš (Panely Samsung,LG,AU Optronics),ale u Tn ty píšeš Ok já tu mám novej kterej má horší úhly něco jak ten ntb,kde 11 let starej Tn je na tom líp i když taky žádná hitparáda,takže otázka co se cpe do těch Tn vůbec za panely a na jakej narazíš.(sem se po tom nepídil ale hlavní výrobci Samsung / LG výrobu Tn zařízli už dávno takže co v těch levnejch Tn monitorech je to je taky otázka a jestli více dodavatelů tak zase na co kápneš při koupi...)

Tady je ca 2.20 ten co tu mám,,co sem koukal na recenze tak si ho i někdo chválí to raději nekomentuju jejich zrak.:-)

Sorry uz som sa naucil overovat si tvoje tvrdenia, ktore vyzeraju doveryhodne, ale opat raz kecas.
Samsung a LG samozrejme TN este stale predavaju. Pozrel som si filter v skladoch a napri pri 24"su tam este vsetci vyrobcovia. Ze sa vyroba TN utlmuje je asi fakt, ale kecy o zariznuti vyroby su zase raz prehnane. Paradoxne Samsung a LG napriklad ponukaju TN v danej kategorii ako svoje premiove produkty s QLED podsvietenim. Proste marketing.
Na Acer ti bohuzial nemozem povedat nic, ja som sa s touto znackou rozisiel pred cca 15 rokmi a odvtedy mi Acer presiel rukami len vynimocne pri servise.

Ok tak mě postni odkaz na výrobu kde se dle tebe vyrábí TN panely LG / Samsung ,si neplěť pojmy panel a monitor (kde může bejt panel od kohokoliv kde ho koupí za levno což je takhle x let,že je to Smsung monitor neznamená automaticky že tam je i panel od nich kor v levnějším sortimentu ...)

Nevím jak LG může prodávat QLED když to je patent Samsungu a je to vlepšená verze VA panelů ,prémiové verze.

LG ma své panely (jiz od LG.Philips ) nevim jak to bylo nebo dopadlo kdyz Philips (nekdy v 2008) prodal nejaké casti akcii viz Wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/LG_Display, proto u displeju LG, muze snajit Manufactured by: LG/Philips (vyrobce LG.Philips) jako treba zde :
http://www.displaysscreen.com/lg-c-82_85.html
* Vyrabi i ]OLED, coz samozrejme nema nic spolecného s QLED.
- Tim nerikam ze vsechny panely at v TV nebo monitorech jsou vylozene vyrobeny primo LG Electronics. ;-)

No jasný LG má svoje OLED ,nevím jak to funguje u monitorů,ale u Tv v dražších Tv byli panely Samsung,LG,Sharp a v těch levných nějaký noname a obraz podle toho taky tak vypadal značka neznačka a od těhle 3 to brali a berou dodnes všichni + se asi najde už dneska i nějaká Čína co se jim vyrovná Hisense třeba.(tam sice nevím co je za panel už to nesleduju moc ,ale obraz vs cena trumfne i Samsung v lepších modelech.)

a v těch levných nějaký noname a obraz podle toho taky tak vypadal značka neznačka a od těhle 3 to brali a berou dodnes všichni + se asi najde už dneska i nějaká Čína co se jim vyrovná Hisense třeba.

.
- To nevim, tak se v tech vyrobcich (a jejich marketingu) nevyznam. Ale veril bych tomu, nebo by me to alespon neprekvapilo kdyby to byla pravda.

No vím že třeba Sharp ty top Tv s jejich VA 100hz panelama sypal v JPN to bylo i na krabicích,ty levný všechno v Turecku a nic moc.Philips pak v bleděmodrém ty lepší TV panely od Samsungu,LG,Sharpu a v levnejch nějaká levná Čína.(i když dneska to je jenom Čína vs Korea a kvalita stejná když skoupili všechny JPN značky Číńani .:-)

Já z toho nepoznám nic. Domnívám se, že video monitoru není schopno přenést skutečný dojem, pozorovatelný jen v reálu. A už vůbec si nedokážu představit, jak z 30fps videa budeme porovnávat 60/144.

Doma máme pouze TN/60 monitory, takže reálně srovnat s IPS/VA nemám jak.

Z těch fotek jsem nepoznal nic. Jen mezi těmi screenshoty z videa (ten potok) se mi jako nejhorší zdál třetí snímek - a to kvůli poněkud vyblité černé (stromy?), na záběru vlevo. To ale nic neznamená. Jsem přesvědčen, že blbě nastavený IPS bude vypadat mnohem hůř než dobře nastavený TN monitor. A samozřejmě i naopak.

Za sebe TN vs. IPS tedy neřeším. A asi ani při nákupu dalšího (až/pokud mi odejde stávající) řešit nebudu. Chci EIZO, nechci za to dát desítky tisíc, prostě si něco vyberu.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru