Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Remote (nejen) gaming s Nvidií - Moonlight

Už se vám stalo že jste v místě "A", chtěli by jste si něco zahrát, ale vaše výkonné herní PC je v místě "B" - kdekoliv jinde? Neříkejte že ne. Má vaše herní dělo grafiku s chipem od Nvidie? (ehm... neříkejte že ne...pardon, musel jsem. ;-) ) Tak vám v tom nic nebrání!

Toliko nejapný úvod, a teď malinko vážneji:

Nvidia už má nějaký ten pátek v sw. balíku Geforce Experience zajímavou volbu "Gamestream" - najdete ji v "nastavení" - "SHIELD". Ano, je určena primárně pro remote gaming s Nvidia Shield hardwarem ("box" k TV s Androidem a Nvidia Tegra SoC, tuším i tablet býval). Ale - proč tenhle protokol nevyužít i jinak - mimo konkrétní hardware?

[91092-scrshit-pc2-09-14-20-at-01-27-pm-png]

- a tak vznikl Moonligh - multiplatformní klient pro tento protokol, s kterým lze hrát "vzdáleně" na téměř čemkoliv, jedno jestli jde o počítač, mobil, tablet, AppleTV... atd. Přitom je zdarma, a open source. Naleznete ho na stránkách https://moonlight-stream.org/

v bodech:

- jako herní server může být cokoliv s Windows, aspoň trochu rozumnou Nvidia grafikou a nainstalovaným balíkem Geforce Experience - (povolit Shield - Gamestream).

- podstatný je NVENC video en/dekoder, takže třeba GTX 1050 a výš (a starší generace GTX), ale například s GT 1030 máte nejspíš smolíka.

- jako klient cokoliv podporovaného, v podstatě klient jen "přehrává video", a zpátky posílá nějaké to mačkání tlačítek (a šoupání myšem)

- stabilní dostatečně rychlé připojení k síti

- pokud je "server" v jiné síti než klient (klasika - server je doma, já jsem někde "mimo"), tak dostupné porty 47984, 47989 a 48010 (tcp), 47998, 47999, 48000 (udp) "zvenčí"

- připárovat k "serveru" nového "klienta" - v Moonlight zadat IP adresu serveru (nebo rovnou najde dostupný server, pokud jste s obojím "doma"), na "serverovém" PC vám vyskočí nového Shield zařízeni - a v klientovi pin k připárování - zadáte na "serveru".

- a nyní se už objeví v klientovi, v aplikaci Moonlight seznam her, které si Geforce Experience našlo, stačí spustit a hrát :)

Toliko teorie. Prakticky - v GF Exp. nejspíš nebudou všechny hry které na daném PC máte, a vůbec - je lepší mít prostě plný přístup k danému stroji, však je jedno jestli streamujete hru, nebo desktop. ;-) Takže si přidejte v GF. Exp jako novou "hru" mstsc.exe (remote desktop), obvykle C:\windows\system32\mstsc.exe. Tím vznikne "zástupce" kterým si lze otevřít vzdálenou plochu, a spustit si cokoliv. Linuxáci prominou, je možné že existuje řešení i s linuxem coby "herním" serverem - nevím, netuším, a nemíním zjišťovat. ;) (nic proti Linuxu, práci strojům - ale na hry...)

[91093-scrshit-pc2-09-14-20-at-01-18-pm-png]

Poznámka ke klientovi - lze si v něm nastavit v celkem širokých mezích požadovanou kvalitu streamingu, výběr kodeku atd. Například na ne úplně novém Asus UX410 ultrabooku mám nastaven kodek HEVC, rozlišení 1920x1080, bitrate 20Mb - slaboučká i3 zvládá video v tomhle formátu naprosto v pohodě, systém nevytížený, s pasivním chlazením - ani se neroztočí fofrníček :-), (síť to zvládá taky úplně v pohodě).

Co se týče hratelnosti, odezvy, problémů atd. - samozřejmě to nějaké milisekundy přidá. Na nějaké frenetické multiplayerové střílečky tohle nebude, tam by to byl citelný handicap. Ale mimo ně je použitelnost velmi slušná, reakce pořád přijatelné. Zajímavé, že aspoň u mně je dost "gumová" odezva myši v samotném desktopu - ale ve hrách v pohodě. Problém/neproblém je, že pokud spustíte hru přes desktop - zmíněný mstsc.exe, hru ukončíte, zavřete Moonlight okno, tak na "serveru" zůstane nejspíš běžet virtuální Nvidia HDMI pro zvuk = přijdete k PC, a "repráky nehrají". Řešení - ovládací panely - zvuk - a Nvidia HDMI cosi "zakázat" (nebojte, příště si ho vytvoří). Nebo teda - ukončit app/"hru" mstcs v klientovi - klik na křížek, tím se na "serveru" ukončí i Nvidia HDMI kodek pro zvuk.

Toť vše, případně upřesněte v komentářích ;-). U mně má za tohle Nvidia palec nahoru, funkčnost a stabilita výborná. Aneb konečně je Geforce Experience i k něčemu užitečné. :-)

Předmět Autor Datum
Díky dnes již podstatně rychlejšímu připojení mi případne zajímavější cloudové hraní jako s NVIDIA G…
HPET 15.09.2020 10:27
HPET
Jde o to, že funkce "Game stream" je v GF Experience primárně určena pro Nvidia Shield - ale - proto…
lucifer 15.09.2020 11:00
lucifer
Jde o to, že funkce "Game stream" je v GF Experience primárně určena pro Nvidia Shield - ale - proto…
HPET 15.09.2020 11:04
HPET
Vse uvedene chapu, myslim ze ani nejsme ve pri. Ale bavime se o dvou uplne rozdilnych vecech. A teda… poslední
lucifer 15.09.2020 18:06
lucifer

Díky dnes již podstatně rychlejšímu připojení mi případne zajímavější cloudové hraní jako s NVIDIA GeForce NOW pro zařízení Android kde hraješ své hry ze Steam, Uplay etc přes Cloud, stačí tablet nebo Android TV BOX i bez potřeby PC, nebo byt vlastníkem Nvidia.
https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce-now/

Ano, je určena primárně pro remote gaming s Nvidia Shield hardwarem ("box" k TV s Androidem a Nvidia Tegra SoC, tuším i tablet býval

To že potřebuješ zařízení jako ATV nebo tablet s chipem Nvidia není až tak pravda stačí normální ATV třeba s Amlogic.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.nvidia.geforcenow&hl=en

Tak jako včera spuštěný xCloud (172 her při spuštění této služby), kde je možné hrat kdekoliv jak z mobilu, tak z tablet, ATV, nebo PC či notebooku hry z Game Pass.
https://www.xbox.com/cs-CZ/xbox-game-pass/cloud-gaming
(Nevyžaduje mit doma spustené PC, stačí mobil nebo Android TV BOX)

PS: Jinak članek je v poho.

Jde o to, že funkce "Game stream" je v GF Experience primárně určena pro Nvidia Shield - ale - protože Moonlight klient, tak už to neplatí, a jde to pěkně využít "na čemkoliv". O tom celý článek je. A hlavně nejsi nijak omezený nějakou Steam knihovnou atd. pod., nic neplatíš a hraješ si svoje hry - funguje úplně vše co na "serveru" budeš mít.

Různé herní cloudy úpřimně nezajímají, jasně - někomu to může vyhovovat, ale třeba mně ne. Jsem stará konzerva, chci mít svoji hru na svém železe, s mým nastavením atd. atd. atd. A tedy, pro mně osobě výhoda, že můžu mít relativně silný stroj trvale zapnutý v práci, nemusí žrát elektriku a topit doma...ehm... ;-)

Jde o to, že funkce "Game stream" je v GF Experience primárně určena pro Nvidia Shield - ale - protože Moonlight klient, tak už to neplatí

Už dávno ne. Tak tomu bylo před lety.
(IMHO a bez urážky si myslim, že se řídíš podle toho, tak jak tomu bylo z počátku (Nvidia Grid), kdy byla NVGNow jen na zařízení Shield. Hodně věcí se od té doby změnilo. Teď je to remoting her které vlastníš a dostupny pro : telefon, tablet, ATV, notebook či PC.)
Vice informaci zde : https://www.nvidia.com/cs-cz/geforce-now/system-reqs/

chci mít svoji hru na svém železe

A to i máš . Ty remoting hry na NVGNow hrajes svoje hry (což predtim možné nebylo) co máš na svém klientovy, třeba své hry co mas na Steam, Uplay, Epic Games pokračuješ tam, kde jsi na PC přestal, trofeje a vše co během hraní získáš ti zůstává.
Nastavení hry, jako grafiku a podobně můžeš nastavit i tak, v podstate jsi jen vzdalene pripojen na svého herniho klienta, což v podstatě nahrazuje to tvé PC co máš spuštěné v praci (což takovou vymoženost každý nemá :-) a kazdy si PC v praci ze kterého bude doma hrát si dovolit na rozdíl od NVNow nemůže).

Výhoda Moonlight je určitě ale ta, ze nemusíš platit žádný poplatek jelikož si svůj server provozuješ sám, ale jsi limitovaný HW a lidi co nemají svůj server s kompatibilním GPU nvidia mají smůlu.
Mooonlight umožňuje 4K, NVGNow je limitovaná na 1080p..
Ale chápu , ze jsou lidi co potřebují používat mody nebo se ve hře nějak hrabat, nemám nic proti ani proti tomu, že chce někdo streamovat z vlastního PC.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru