Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Test v 5GHz Archer C6 vs 2x Mikrotik (AC2+AC3)

V tomto clanku som sa rozhodol vyhoviet kuvicim hlasom a hoci mam zopar videi z testov dam to sem vo forme clanku s fotkami len. Vzhladom na obcasnu kritiku Mikrotikov a ich 5GHz radii zo strany Viktora, ktory ma evidentne znalosti som sa rozhodol podrobit testu bezne dostupny TP-Link Archer C6 vs overeny model AC2, vs novinka AC3 s prutovymi antenami.

Metodika testovania a ucastnici testu

TP-Link Archer C6 byva na poradni odporucany ako domace AP/router za rozumnu cenu. Ja historicky nemam az take dobre skusenosti s TP-Linkami (mrznutia, postupne zhorsovanie stavu, roky neopraveny bug na webovom servri a pod), takze ich uz neodporucam a nepredavam.
AC6 je typickym predstavitelim novej low end generacie a vyzera to, ze to nie je zly router.
Ale podme pekne od zaciatku.
Metodika testovania.
Robil som vzdy niekolko po sebe opakujucich sa testov prenosu cez Iperf (TCP test) z mobilneho telefonu Huawei P20 Pro (2 chainova wifi) a z notebooku s Realtek RTL8822BE, co je tiez 2 chainovy wifi adapter.
Testy som robil najprv na stole cize AP a klient boli od seba vzdialeny par desiatok cm a neskor na vzdialenost cca 8-9m cez 2 steny v beznom rodinnom dome.
[92860-poradna-jpg]
Nastavenie bolo standardne, routre som nechal v default mode, cize kanal 5180, sirka pasma 80Hz, WPa2(AES) sifrovanie. Mikrotiky boli v bridge mode, Archera som nechal v routing rezime.
Pri testovani v idelanych podmienkach sa potvrdilo to o com nas presviedcal uz davnejie Viktor a to, ze MT som nevedel dostat cez 200Mb. Cez 200Mb som sa nevedel dostat ani pri testoch AC2-AC2, ci AC3-AC3 nech som robil cokolvek.
Podla indicii vsak ide o nastavenie ROS v MT, pretoze v beta verzii ROS 7 s testovacimi ovladacmi na wifi som 200Mb limit zlomil a dosiahol priemer na urovni 230Mb, takze vyzera to, ze v 7 verzii by to Mikrotik mohol navysit.
Podme spat k testom.

Takze testy na stole.

AC3 ~180Mb/s
AC2 ~180Mb/s
C6 ~ 230Mb/s

Zo zaciatku to vyzeral, ze Archer vie lepsiu maximalku, ale nevie stabilne udrzat rychlost, pretoze kolisala a priemer mal horsi ako MT (nejakych 170Mb/s), ale od cca 3. testu sa nejako skonsolidoval a v dalsich dosiahol uz stabilne 230Mb/s. Preto mu uvadzam v tabulke tieto hodnoty. Vitazom stolneho testu je teda Archer C6.
Vysledky nie su prekvapujuce a pravdupovediac som ich taketo ocakaval.

Testy cez 2 steny na vzdialenost cca 9m.

Tu som dostal zaujimavejsie vysledky a prekvapivo nie take ako som ocakaval...ocakaval som, ze implementacia AC protokolu zo strany MT sa zamerala na stabilitu, a preto nedosahuje take maximalky ako TP-Link.
AC3 - odpajanie, problem vobec udrzat stabilny signal, RSSI -80, speed ~10Mb/s
AC2 - RSSI ~ -76, link speed 117Mb/s, speed ~55Mb/s
Archer C6, RSSI -72, link speed 117Mb/s, speed ~55Mb/s

V tomto teste prekvapivo pohorela najdrahsia AC3 (stoji asi 3x tolko co Archer C6) a AC2 dosahovala rovnake vysledky ako Archer C6 pri horsom signale.

Vysvetlenie vysledkov merani

Stolovy test asi nema zmysel komentovat a vzhladom, ze testy na maximalku som robil aj na inych modeloch od MT (RB4011) je jasne, ze MT pri 2 chainovych wifinach viac ako 200Mb/s neda. MT robi napriklad 4 chainovu wifi oznacenu ako Audience a ta podla popisu z for na nete da aj viac ako 200, ale vzhladom na jej cenu som ju este netestoval (ak poslete nieco na Patreon:puff: ja ju kupim, stoji cca 140 eur...a mozno sa nastvem a kupim ju aj takj;o)).
Otazka je kolko da s 2 chainoivymi klientami a ci by som ju nemusel testovat so 4 chainovymi tiez.
Zaujimave su vysledky testu cez prekazky co asi bude kazdeho zaujimat viac, pretoze to je bezna situacia, ze router k vam vysiela cez nejaku prekazku.
Samozrejme 5GHz prechadza cez prekazky zle, cize uz v beznom dome cez 2 izby mozete problem so signalom.
Zarove sa ukazalo, ze MT pri AC3 hoci nasadil prutove anteny, co oni teda robia malokedy tak si moc nepomohol. Naopak AC3 pohorela s prutmi. treba dodat, ze AC3 ma v sebe iny wifi chip oproti AC2 (IPQ-4019 vs IPQ-4018) co je v kombinacii s prutmi kamenom urazu. Ktovie ako by sa s prutmi spravala AC2.
Na druhej strane MT ukazal svoju silnu stranku. AC2 s vyrazne slabsim signalom oproti Archeru AC6 (72 vs 76) dokazala "uhrat' rovnaku priemernu rychlost, co som zistil uz davnejsie, ked som porovnaval RB941 vs TP-Link 741ND, kde dokonca pri slabsom signale vyhral MT o cca 5Mb/s v teste priemernych rychlosti.

And the winner is....

[92861-poradna1-jpg]
Ak by mal byt z tohoto testu nejaky zaver, ze co by som odporucal ludom domov je to jednoznacne AC2. Neprenesie sice v idealnych podmienkach tolko, co TP-Link, ale v beznom trafficu sa mu vyrovna a hlavne....
TP-Link som svojim spartanskym nastavenim v podstate nevie nic. Nedoda vam ziadne informacie, nic si tam neviete nastavit a hlavne ked riesite nejaky problem na sieti nemate v podstate sancu ho vyriesit.
Naproti tomu Mikrotik so svojim ROS vam (pripadne IT technikovi, co riesi vas problem) poskytuje obrovske mnozstvo informacii a moznosti ladenia.

Takze pisal som uz o tom v roku 2018, ale stale to plati. Ak chcete dobry, stabilny, domaci wifi router, ktory vam umozni nastavit si siet podla akychkolvek poziadaviek a nenecha vas v stichu ak budu na sieti nejake zahadne problemy je vitaz jasny.
Kto nepochopil stupne vitazov nech si pozrie este raz fotografiu:-)

P.S. Neviem, co budem robit s tou nepodarenou AC3, ktora je pre mna velkym sklamanim a urcite ju nebudem menit namiesto svojej AC2 ako hlavnu domacu branu ako som povodne planoval...nekupi niekto za vyhodnu cenu;o)?

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články