Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Test v 5GHz Archer C6 vs 2x Mikrotik (AC2+AC3)

V tomto clanku som sa rozhodol vyhoviet kuvicim hlasom a hoci mam zopar videi z testov dam to sem vo forme clanku s fotkami len. Vzhladom na obcasnu kritiku Mikrotikov a ich 5GHz radii zo strany Viktora, ktory ma evidentne znalosti som sa rozhodol podrobit testu bezne dostupny TP-Link Archer C6 vs overeny model AC2, vs novinka AC3 s prutovymi antenami.

Metodika testovania a ucastnici testu

TP-Link Archer C6 byva na poradni odporucany ako domace AP/router za rozumnu cenu. Ja historicky nemam az take dobre skusenosti s TP-Linkami (mrznutia, postupne zhorsovanie stavu, roky neopraveny bug na webovom servri a pod), takze ich uz neodporucam a nepredavam.
AC6 je typickym predstavitelim novej low end generacie a vyzera to, ze to nie je zly router.
Ale podme pekne od zaciatku.
Metodika testovania.
Robil som vzdy niekolko po sebe opakujucich sa testov prenosu cez Iperf (TCP test) z mobilneho telefonu Huawei P20 Pro (2 chainova wifi) a z notebooku s Realtek RTL8822BE, co je tiez 2 chainovy wifi adapter.
Testy som robil najprv na stole cize AP a klient boli od seba vzdialeny par desiatok cm a neskor na vzdialenost cca 8-9m cez 2 steny v beznom rodinnom dome.
[92860-poradna-jpg]
Nastavenie bolo standardne, routre som nechal v default mode, cize kanal 5180, sirka pasma 80Hz, WPa2(AES) sifrovanie. Mikrotiky boli v bridge mode, Archera som nechal v routing rezime.
Pri testovani v idelanych podmienkach sa potvrdilo to o com nas presviedcal uz davnejie Viktor a to, ze MT som nevedel dostat cez 200Mb. Cez 200Mb som sa nevedel dostat ani pri testoch AC2-AC2, ci AC3-AC3 nech som robil cokolvek.
Podla indicii vsak ide o nastavenie ROS v MT, pretoze v beta verzii ROS 7 s testovacimi ovladacmi na wifi som 200Mb limit zlomil a dosiahol priemer na urovni 230Mb, takze vyzera to, ze v 7 verzii by to Mikrotik mohol navysit.
Podme spat k testom.

Takze testy na stole.

AC3 ~180Mb/s
AC2 ~180Mb/s
C6 ~ 230Mb/s

Zo zaciatku to vyzeral, ze Archer vie lepsiu maximalku, ale nevie stabilne udrzat rychlost, pretoze kolisala a priemer mal horsi ako MT (nejakych 170Mb/s), ale od cca 3. testu sa nejako skonsolidoval a v dalsich dosiahol uz stabilne 230Mb/s. Preto mu uvadzam v tabulke tieto hodnoty. Vitazom stolneho testu je teda Archer C6.
Vysledky nie su prekvapujuce a pravdupovediac som ich taketo ocakaval.

Testy cez 2 steny na vzdialenost cca 9m.

Tu som dostal zaujimavejsie vysledky a prekvapivo nie take ako som ocakaval...ocakaval som, ze implementacia AC protokolu zo strany MT sa zamerala na stabilitu, a preto nedosahuje take maximalky ako TP-Link.
AC3 - odpajanie, problem vobec udrzat stabilny signal, RSSI -80, speed ~10Mb/s
AC2 - RSSI ~ -76, link speed 117Mb/s, speed ~55Mb/s
Archer C6, RSSI -72, link speed 117Mb/s, speed ~55Mb/s

V tomto teste prekvapivo pohorela najdrahsia AC3 (stoji asi 3x tolko co Archer C6) a AC2 dosahovala rovnake vysledky ako Archer C6 pri horsom signale.

Vysvetlenie vysledkov merani

Stolovy test asi nema zmysel komentovat a vzhladom, ze testy na maximalku som robil aj na inych modeloch od MT (RB4011) je jasne, ze MT pri 2 chainovych wifinach viac ako 200Mb/s neda. MT robi napriklad 4 chainovu wifi oznacenu ako Audience a ta podla popisu z for na nete da aj viac ako 200, ale vzhladom na jej cenu som ju este netestoval (ak poslete nieco na Patreon:puff: ja ju kupim, stoji cca 140 eur...a mozno sa nastvem a kupim ju aj takj;o)).
Otazka je kolko da s 2 chainoivymi klientami a ci by som ju nemusel testovat so 4 chainovymi tiez.
Zaujimave su vysledky testu cez prekazky co asi bude kazdeho zaujimat viac, pretoze to je bezna situacia, ze router k vam vysiela cez nejaku prekazku.
Samozrejme 5GHz prechadza cez prekazky zle, cize uz v beznom dome cez 2 izby mozete problem so signalom.
Zarove sa ukazalo, ze MT pri AC3 hoci nasadil prutove anteny, co oni teda robia malokedy tak si moc nepomohol. Naopak AC3 pohorela s prutmi. treba dodat, ze AC3 ma v sebe iny wifi chip oproti AC2 (IPQ-4019 vs IPQ-4018) co je v kombinacii s prutmi kamenom urazu. Ktovie ako by sa s prutmi spravala AC2.
Na druhej strane MT ukazal svoju silnu stranku. AC2 s vyrazne slabsim signalom oproti Archeru AC6 (72 vs 76) dokazala "uhrat' rovnaku priemernu rychlost, co som zistil uz davnejsie, ked som porovnaval RB941 vs TP-Link 741ND, kde dokonca pri slabsom signale vyhral MT o cca 5Mb/s v teste priemernych rychlosti.

And the winner is....

[92861-poradna1-jpg]
Ak by mal byt z tohoto testu nejaky zaver, ze co by som odporucal ludom domov je to jednoznacne AC2. Neprenesie sice v idealnych podmienkach tolko, co TP-Link, ale v beznom trafficu sa mu vyrovna a hlavne....
TP-Link som svojim spartanskym nastavenim v podstate nevie nic. Nedoda vam ziadne informacie, nic si tam neviete nastavit a hlavne ked riesite nejaky problem na sieti nemate v podstate sancu ho vyriesit.
Naproti tomu Mikrotik so svojim ROS vam (pripadne IT technikovi, co riesi vas problem) poskytuje obrovske mnozstvo informacii a moznosti ladenia.

Takze pisal som uz o tom v roku 2018, ale stale to plati. Ak chcete dobry, stabilny, domaci wifi router, ktory vam umozni nastavit si siet podla akychkolvek poziadaviek a nenecha vas v stichu ak budu na sieti nejake zahadne problemy je vitaz jasny.
Kto nepochopil stupne vitazov nech si pozrie este raz fotografiu:-)

P.S. Neviem, co budem robit s tou nepodarenou AC3, ktora je pre mna velkym sklamanim a urcite ju nebudem menit namiesto svojej AC2 ako hlavnu domacu branu ako som povodne planoval...nekupi niekto za vyhodnu cenu;o)?

Předmět Autor Datum
Pro mě nejdůležitější informace se krčí na konci článku: Neviem, co budem robit s tou nepodarenou A…
Kurt 28.04.2021 12:28
Kurt
Ak chces zvysovat pokrytie siel by som do ineho MT, pretoze potom mozes pouzit capsmana, co celkom d…
fleg 28.04.2021 14:01
fleg
Spíš uvažuju o tom, že můj současný stolní AP2 nechám jen routovat (vypnu WiFi) a za něj pověsím dop…
Kurt 28.04.2021 14:29
Kurt
Ja by som sa len pozastavil nad tym, ze C6 mala lepsi signal ako MT na rovnakom mieste . . . zeby an…
truhlik 28.04.2021 13:08
truhlik
U AC2 je to jasne...ma male integrovane anteny v tele, ale vyvazuje to chipom a jeho stabilitou...po…
fleg 28.04.2021 13:53
fleg
No a nieje to náhodou test ako funguje klientská karta a jej driver? Ono totiž v smere prenosu dát o…
Kilo.Viktor 28.04.2021 22:52
Kilo.Viktor
Testy som robil obojsmerne a pouzil som mobil aj nb, aby som vylucil pripadne "nedorozumenie" medzi…
fleg 28.04.2021 22:56
fleg
Môžem ukázať zvláštnosti pri meraní wifi, ktoré ste ešte nikde nevideli. Používam na meranie vlastnú…
Kilo.Viktor 28.04.2021 23:46
Kilo.Viktor
Ako rad tvrdim wifi je alchymia...to, ze staci posunut router o 10cm a zazracne sa zlepsi signal som… poslední
fleg 29.04.2021 09:41
fleg

Pro mě nejdůležitější informace se krčí na konci článku:

Neviem, co budem robit s tou nepodarenou AC3, ktora je pre mna velkym sklamanim a urcite ju nebudem menit namiesto svojej AC2 ako hlavnu domacu branu ako som povodne planoval...

OK, nechám si AC2 a pro zvýšení pokrytí do něj prásknu nějaký UniFi AP.

Ak chces zvysovat pokrytie siel by som do ineho MT, pretoze potom mozes pouzit capsmana, co celkom dramaticky zvysuje kvalitu roamingu.
AC2 sa robi v stropnom prevedeni (RbcAPGi-5acD2nD, cAP ac).
Myslim, ze mam doma aj jedno Unifi AC LR, mohol by som porovnat dosahy.

No a nieje to náhodou test ako funguje klientská karta a jej driver?
Ono totiž v smere prenosu dát od AP ku klientovi sa uplatňuje viac menej (ne)kvalita na príjme. Vyslať frame do éteru nedá veľa práce, ale je hodne ťažké frame správne a bez poškodenia zachytiť.

Môžem ukázať zvláštnosti pri meraní wifi, ktoré ste ešte nikde nevideli. Používam na meranie vlastnú aplikáciu.

obr.1 znázorňuje pokles link rate zapríčinený významným poklesom úrovne na anténe 1. a to len pri miernom posune klienta o pár centimetrov vedľa.
https://ibb.co/zXcBzQf

obr.2 znázorňuje, že aj zvýšenie úrovne na klientovi môže zpríčiniť stratu prenosovej rýchlosti vlivom opakovania framov, ktoré sú prijaté chybne. Od zvýšenia Rssi stúpa TxPER až na hodnotu 60%, čo je vlatne 60% strata framov vlivom chýb v prenose. K strate dochádza na druhej strane teda na AP.
https://ibb.co/6rJwJBP

obr.3 znázorňuje prácu rýchlostnej automatiky, ktorá upravuje link rate (TxRate) tak aby vyhovovala zadefinovaným parametrom. V tomto prípade sa opiera o minimalizovanie hodnoty TxPER.
https://ibb.co/dcrdTN5

obr.4 znázorňuje hľadanie súvislosti medzi občasným vysokým pingom - zatiaľ nevyriešené
https://ibb.co/GvKqMbn

obr.5 znázorňuje zvýšenie opakovania framov pri zvýšení link rate. Opravoval som rýchlostnú automatiku v driveri. Správne by mala link rate znižovať pri poklese Rssi.
https://ibb.co/rxTLJDC

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru