Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Jak uložit obsah obrazovky

Jak vyrobit obrázek toho, co je na monitoru.

Často řekne jeden obrázek 100x více, než složité popisování, hlavně v případech, kdy se člověk na něco ptá a třeba ani neví, jak se čemu říká. Občas dokonce říkají 2 lidé stejné věci každý jinak.
Návod si neklade za cíl "hloubkově" probrat snímání obrazovek, či programy na snímání, ale vyrobit obrázek třeba z chybové hlášky.
Je to děsně jednoduché a i ten, kdo dělá obrázek z monitoru poprvé to má za chviličku hotové, většinou na první pokus.
Postup se skládá z následujících čtyř bodů:

1)

Zmáčkněte klávesu PrintScreen (nahoře na klávesnici, vedle F12) na notebooku většinou není klávesa PrintScreen samostatná, ale bývá sloučena například s klávesou Insert a aby fungovala jako PrintScreen, musí se zmáčknout funkční přepínací klávesa. Já ji mám vedle levého Ctrl a je na ní napsáno "Fn", čili když chci na notebooku PrintScreen, zmáčknu klávesovou zkratku Fn+Insert. Tím se uloží do schránky obrazovka monitoru. Pokud zmáčknete klávesovou zkratku Alt+PrintScreen (Zmáčknout Alt a za jeho stálého držení zmáčknout PrintScreen), uloží se do schránky pouze aktuální okno (ne celá plocha monitoru). Já to dělám tak, že pravým palcem zmáčknu pravý AltGr (ten pravý) a prostředníkem následně onu klávesu PrintScreen.

Při stisku samotného PrintScreen se do schránky vloží vše, co je vidět na monitoru (zmenšeno).

/files/article/4/cely.gif

Při stisku Alt+PrintScreen se do schránky vloží pouze aktuální okno.

/files/article/4/jen_miranda.gif

2)

Otevřete si nějaký prohlížeč, či editor obrázků. Malování, XnView, ACDSee, Zoner Photo Studio, 602 Phoho Suite... Zkrátka téměř cokoli. Já používám Irfan View.
http://irfanview.cz/.

Ikonka (druhá vpravo od nůžek) je pro vložení ze schránky.

/files/article/4/03.gif

Také můžete použít roletku úpravy (bývá ve všech editorech) a v ní zvolit to slovo "vložit" (anglicky paste) nebo použít klávesovou zkratku Ctrl+V.

/files/article/4/04.gif

3)

Vždy se stane totéž. Do programu se vloží to, co je ve schránce. Nyní stačí soubor uložit. V Irfan View ikonka s disketou, nebo se může použít roletka soubor a v ní zvolit "uložit jako".

/files/article/4/05.gif

4)

Proklikáte se, kam chcete obrázek uložit. Já si ony "pomíjivé" obrázky ukládám na Plochu, abych je nemusel hledat a tím, že je mám na očích. Nezapomenu je poslat/uklidit a pak zahodit.

/files/article/4/06.gif

Ještě není špatné zvolit typ PNG, či GIF, aby obrázek nebyl datově velký.

/files/article/4/07.gif

Potom stačí uložený obrázek vložit do poradny k dotazu. Návod na jeho vložení najdete ve článku Vložení obrázku na poradnu

Nedělejte zbytečně velké obrázky celé obrazovky, používejte klávesovou zkratku Alt+PrintScreen, když potřebujete "vyfotit" pouze nějakou chybovou hlášku, nebo malé okno programu. Velké obrázky se zbytečně dlouho načítají, zabírají místo, atd.

Komentář k článku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články