Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Průvodce programem DOSBox

V článku jsou popsány detaily, jak si v tomto programu nakonfigurovat počítač a co všechno zhruba dokáže. Obsahuje i odkazy na bezplatné a plné hry. Článek si klade za cíl rozšířit povědomí o programu DOSBox.

Úvodem pro jistotu zmíním, k čemu se vlastně program DOSBox dá použít. Jedná se o relativně malý program, který umožňuje ve vašem stávajícím počítači vytvořit další virtuální počítač. Obecně je to počítač, na kterém běží operační systém MS-DOS.

Pokud tento článek náhodou čte někdo, kdo o DOSboxu ještě neslyšel, možná nevěřícně kroutí hlavou, jaké využití takový další počítač vlastně může mít.

Důvodem vzniku tohoto programu je spousta starých a kvalitních programů či her, které ve své době zahýbaly počítačovým světem. Jenže drtivá většina těchto programů dnes nejde vůbec přímo spustit pod operačním systémem, nebo má potom řadu zásadních nedostatků. Například vůbec nefunguje zvuk či aplikace pracuje nesmyslně rychle nebo se vyskytnou další závažné nedostatky způsobené exponenciálním vývojem hardwaru i softwaru, se kterým tehdejší programátoři nemohli počítat.

Pomocí DOSBoxu si můžete během chvilky doslova seskládat vlastní počítačovou konfiguraci, na které vaše aplikace kdysi bez problémů fungovala, nebo raději ještě o kousek výkonnější sestavu.

Hlavní nevýhodou pro začínající uživatele je zejména způsob, kterým se celý program ovládá. Celé nastavení aplikace se totiž provádí pomocí příkazového řádku a konfiguračního souboru v angličtině, který má u verze 0.70 až 190 řádků. Už jen to začínající uživatele zvyklé na „klikací“ dialogy ve Windows jistě odrazuje.

Navíc některé programy není snadné přemluvit ke spuštění ani pro pokročilejší uživatele. Podle mých zkušeností lze však 99% aplikací s využitím DOSBoxu bez problému zprovoznit. Takže nyní již k zásadním otázkám.

Kolik to stojí a jaký hardware pro DOSBox potřebujeme?

[DOSBox logo]

Program je úplně zdarma stejně jako většina skvělých aplikací a legendárních her pro něj! Pro svižný chod DOSBoxu (respektive aplikací pod něj) potřebujete pouze přiměřeně výkonný hlavní procesor. Nejsou tedy potřebné žádné drahé grafické akcelerátory a stovky či tisíce megabajtů operační paměti. S programem si poradí bez problému například jakýkoli novější notebook. Samozřejmě k plnému využití všech funkcí je potřeba také zvuková karta, která je ale dnes integrována téměř všude.

Kde je možné program získat?

DOSBox si můžete stáhnout jak ve verzích pro Windows, tak pro Linux či dokonce MacOS.

Instalátor programu můžete stáhnout přímo z oficiálních stránek: download.php. Pokud máte Windows, je pro vás určen hned první odkaz. Celý soubor má velikost jen 1,41 MB. Instalovaný program potom zabírá 3,50 MB a je možno jej přenášet i mezi počítači. Například na flash-disku bez nutnosti další instalace.

Která verze DOSBoxu je pro vás nejlepší?

Pokud ještě nemáte vyhlédnutou hru či program, který budete na DOSBoxu provozovat, sáhněte po poslední verzi. Tou je v době vydání tohoto článku verze 0.70. Zde bych ale upozornil na důležitý fakt, že poslední verze pro vás nemusí být nejlepší volbou. Na následujícím odkazu je rozsáhlý seznam her. Po klepnutí na název hry se vám zobrazí podrobné informace, která hra a jak fungovala při testování pod konkrétní verzí: http://dosbox.sourceforge.net/comp_list.php?letter= A.

Spuštění programu

Pod Windows se provádí spuštěním souboru dosbox.exe. Následně uvidíte tato dvě okna:

[Spuštění DOSBoxu]

První okno na pozadí s titulkem nastaveným jako: „DOSBox Status Windows“ vás nemusí zajímat, ale nesmíte jej ukončit (přebírá zprávy z druhého okna). Okno v popředí s titulkem zvýrazněným modrou elipsou je hlavní okno programu pro uživatele. Program se ovládá pomocí příkazů, které zpracovává vestavěný interpret. Není v mých silách tady popisovat do detailů, jak funguje příkazový řádek DOSu. Výchozí disk, na kterém se nachází spuštěný systém DOS, má označení Z. Na obrázku je znázorněn zelenou elipsou vykonaný obsah souboru autoexec.bat.

Filozofie programu DOSBox

…vychází z unixových systémů.

Systémový disk Z, který byl zmíněn, má však mezi disky v prostředí DOSBoxu výsadní postavení. Proto s tímto diskem nepracujte (není vůbec přístupný pro zápis).

Jestli chcete s nějakým diskem opravdu pracovat, musíte si jej do systému sami přidat. K tomu je určen příkaz mount, který je nápadně podobný příkazu užívanému v Linuxu.

Syntaxe příkazu mount je následující:

mount disk skutecna_uplna_cesta

Příklad:

mount c d:\oldgames\game

Po provedení uvedeného příkazu si do virtuálního počítače zapojíte disk C, jehož obsahem bude to, co máte „ve skutečnosti“ právě v adresáři d:\oldgames\game (co tam vidíte i z Windows).

Jestliže tedy máte například starou hru, která vyžaduje instalaci a vložené CD, které máte nyní v optické DVD vypalovačce označené písmenem f, provedete to následně:

#

mount c d:\virtualniDiskC

#

mount d f:\ -t cdrom

Tímto jste si vytvořili počítač, který má pevný disk C, jenž obsahuje vše, co máte ve skutečnosti na disku d:\virtualniDiskC a tento počítač je také vybaven optickou jednotkou CD-ROM s písmenem D, která opět obsahuje vše, co načetla vaše DVD vypalovačka.

K odpojení disku (jednotky) se používá opět tento příkaz s parametrem -u:

mount –u pismeno_disku

Příklad:

mount –u c

Nápovědu k vestavěným DOSovským příkazům získáte příkazem HELP.
Nápovědu pro ovládání DOSboxu získáte příkazem INTRO.

Podrobná konfigurace DOS-Boxu

Jak již bylo zmíněno na začátku, podrobnějšího nastavení lze dosáhnout jedině editací konfiguračního souboru. Soubor je pojmenován dosbox.conf a nachází se v adresáři spolu se souborem dosbox.exe.

K jeho editaci Vám postačí například program notepad.exe (Poznámkový blok). Různé programy mají pochopitelně různé nároky. Je rozdíl, zda potřebujete počítač pro Dune2 nebo pro Duke Nukem 3D.

Důležité parametry v souboru dosbox.conf:

Řádek 32:

memsize=16

Výchozí hodnota je 16 MB. U některých her však může být žádoucí tuto hodnotu pozměnit. Například pro nejnáročnější 3D hry jako Quake či Shadow Warrior bych doporučil nastavit hodnotu na 32MB. Větším a atypickým hodnotám se raději vyhýbejte.

Řádky 98 až 105:

sbtype=sb16
sbbase=220
irq=7
dma=1
hdma=5
mixer=true
oplmode=auto
oplrate=22050

Tady si můžete podrobně vybrat, jakou zvukovou kartu má počítač obsahovat. Přípustné parametry lze odtušit podle nápovědy nad řádkem 98. Výchozí nastavení je nejvíce kompatibilní, ale u některých her může být nutno jej změnit.

Řádky 179-180:

xms=true
ems=true

Tímto ovlivňujete, jaké drivery jsou použity. Opět toto nastavení je výchozí a nejvíce kompatibilní, ale u některých her může být příčinou, proč nejdou spustit. Hodnota true znamená aktivní, false vypnuto.

Řádek 190 a vyšší:

Tyto řádky lze využít jako obsah souboru autoexec.bat (ten je u počítačů s MS-DOSem proveden po spuštění). Může tedy obsahovat vaše vlastní příkazy. Například já tam mám vloženo následující:

mount c c:\games
mount d h:\ -t cdrom -usecd 0 –ioctl

Tím se automaticky po spuštění programu nainstaluje do DOSBoxového počítače disk C a CD-ROM - D a není nutné psát to opakovaně.

Důležité klávesové zkratky

ALT+ENTER: Přepne okno DOSBoxu na celou obrazovku.

Pokud vám spuštěná hra neběží přiměřeně plynule, je to způsobeno nastaveným výkonem procesoru virtuálního počítače. Ten si můžete rovněž nastavovat. K nastavení za běhu slouží následující klávesové zkratky:

CTRL+F11:
snižuje výkon procesoru v tzv. cyklech.
CTRL+F12:
zvyšuje výkon procesoru v tzv. cyklech.

Pokud se podíváte zpět na první obrázek DOSBoxu, uvidíte v nadpisu okna (title) údaj CPU Cycles: 3000. To je ta hodnota, která se mění uvedenými zkratkami. Rozumné maximum se pohybuje okolo 6000 cyklů. Pokud tuto hodnotu přeženete, nemusí být aplikace v DOSBoxu stabilní a výkon se může začít snižovat. DOSBox umožňuje nastavovat tuto hodnotu v průběhu spuštěné aplikace. Rozhodně se tomu vyhýbejte za běhu aplikace, nebo to alespoň nedělejte rychle. Jen málo programátorů v tehdejší době tušilo, že můžete taktovat procesor on-the-fly :).

Pokročilé funkce

CTRL+ALT+F5 (zap/vyp):
Výstup grafického a zvukového streamu DOSBoxu do videosekvence (AVI).
CTRL+F6 (zap/vyp):
Výstup audio-streamu do WAV (nekomprimovaný).
CTRL-F5:
Foto-screen-shot (png).

Všechny takto pořízené materiály naleznete v adresáři DOSBoxu: capture.

Kde lze stahovat nejlepší staré hry?

Například tady: www.bestoldgames.net
A všechny možné tady: http://www.abandonia.com/genre.php?genre=mostpopula r&page=0

Hra se odmítá spustit či instalovat

Možné důvody:

Sdílí se volné místo namountované jednotky:
Jestliže máte na disku 60GB volného místa a tuto jednotku připojíte jako disk C, může to instalátor hry při ověřování volného místa vyhodnotit jako chybový stav. Toto je určitě ošetřeno v posledních verzích a disk se tváří, že má volných cca 200 MB.
Hra není instalována na disk C:
Ano, i to může být u některých starých her problém.
Hra tvrdí, že není vloženo správné médium CD nebo jej nemůže nalézt:
Některé hry používají ochranu, kdy na specifické místo média je vložen záznam. Teprve kontrolou tohoto místa se ověřuje médium. Při napojení jednotky CD-ROM prostým mount d h:\ -t cdrom tímto testem neprojde. Zkuste parametry: mount d h:\ -t cdrom -usecd 0 –octl.

Jestliže potřebujete nainstalovat hru, která zabírá např. 500MB, můžete to zkusit mimo prostředí DOSBoxu.

Galerie obrázků z her, které běží v DOSBoxu

[Dune 2][Dune 2]
[Z]
[Z]
[Crusader: No Remorse][Crusader: No Remorse]
[Hra][Command & Conquer]
[Keen Commander][Hra]
[Doom][Blood]
[Heretic][Shadow Warrior]
[Descent][Hra]

Závěr

DOSBox je výborný program zdarma. Jeho hlavní nevýhodou je způsob, kterým se ovládá. Ten je totiž pro uživatele, kteří nepamatují dobu MS-DOSu a příkazového řádku, obtížněji pochopitelný. Je kombinován nejen starý způsob práce s příkazovým řádkem, ale zavádí sem i své nové vlastnosti. Za pokročilé uživatele však musím přiznat, že bych to ani jinak nechtěl :). Příkazová řádka je nejflexibilnější konfigurační nástroj.

DOSBox je evidentně hodně rozsáhlý. Článkem jsem víceméně naznačil, co zhruba dokáže. Jestliže znáte další dobré vychytávky, které v tomto programu používáte, nebo máte problém spustit konkrétní hru, můžete přispět do diskuze.

Předmět Autor Datum
Ty brdo ide na mna nostalgia. Tie stare tituly ma dostali. Asi venujem jeden vikend spomienke na sta…
fleg 12.04.2007 12:00
fleg
Mňa brala hra Vinyl Goddess from Mars. Nikdy ma hry tohto typu nechytali, ale tá hudba... Lepšiu som…
msx. 21.04.2007 11:40
msx.
doporučuju, pro ty, jimž příkazová řádka nevoní, doinstalovat si do dosboxu Volkov Commander nebo DO…
touchwood 17.04.2007 06:56
touchwood
Ja doporučujem D-Fend, nadstavbu DOSBox. Potom zabudneš aj na Volkov Commander. d-fend.php Edit: ma…
msx. 21.04.2007 11:42
msx.
D-Fend generuje konfigurační soubor dosbox.conf jehož hodnoty lze v klikacím dialogu ovlivňovat na p…
Flash_Gordon 21.04.2007 13:33
Flash_Gordon
Vidím, že na obrázku je i můj oblíbený Crusader: No Remorse (nebo No Regret?). Kdysi jsem to taky v…
L-Core 25.04.2007 07:50
L-Core
P4-2.53 GHz, 512MB RAM - naprosto plynulé. DOSBox 0.70
Flash_Gordon 25.04.2007 13:10
Flash_Gordon
presne tak, verze 0.70 je DRASTICKYM skokem vpred, v podstate vsechny hry, ktere v 0.63 jely cukane…
Moas 27.04.2007 08:38
Moas
me to slo plynule ( dosbox v Linuxu ), je fakt, ze jsem musel vytahnout "pocet cyklu" nekam k 12000…
JR_Ewing 03.05.2007 20:43
JR_Ewing
dobrý den, DOSBox je také v češtině ke stažení na adrese http://www.lightninggroup.org/cs/produkty/…
michalli 02.02.2008 18:30
michalli
Když si do konfigu na konec napisete to mount atd. ,tak muzete dat rovnou -C: A kdyz si k tomu jeste…
Mouseer 11.02.2008 20:27
Mouseer
Potřebuju poradit, na dosboxu mi nejde rozběhat místní síť (Lan). Konkrétně IPX. Vzpomínám, jak jsem…
Mouseer 11.05.2008 16:43
Mouseer
Polož svoju otázku v počítačovej poradni, tam sa na takéto otázky dočkáš skôr odpovede.
los 11.05.2008 18:07
los
A co už jste zkoušely Windows? Já jo a je to dobrý ale chce to nějakej virtuální disk.
polopate 16.03.2008 10:47
polopate
Zdravím, jde nějak nastavovat velikost okna? Hraji např. Transport tycoon a otevře se mi to pouze ta…
Dan1 27.09.2009 22:25
Dan1
Zdravím, mám takový menší problém, v konfiguračním souboru dosboxu jsem si nastavil velikost okna na…
velikost okna dosbox 05.05.2010 13:35
velikost okna dosbox
To je všechno hezké.. ale když jsem zkoušel zprovoznit Elder Scrolls, u Areny nenastal žádný problém…
Trident One 06.03.2011 19:48
Trident One
Dobrý den, pokud máte verzi hry, která vyžaduje spuštění pouze s CD, je nutné připojit v DOSBoxu vir…
Kirio77 03.07.2011 12:15
Kirio77
Zdravím, nevíte někdo, jak zrušit klávesouvou zkratku CRTL+F8 ? V rámci výchozího nastavení je přidr…
djakub 27.01.2014 14:25
djakub
Problém, byť se snažím sebevíc, je u Heroes2... Vždycky mi to vyhodí zpátky autosave.cmg (tak co s t…
Honzin 09.02.2014 02:01
Honzin
V DOSBOX 0.74 mi hra WOLFPACK od NOVALOGIC jede, ale bohužel, zvuk při spuštění hry v DOSBOXu nehraj…
Mareknnnnn 30.09.2014 13:36
Mareknnnnn
Vymrdanej dosbox opravdu at s tim tahnou do prdele nechapu proc tam nedaj normalne config kterej by…
................ 26.08.2015 23:16
................
Dobrý den, z historie programuji v programu Qbasic 4.5. Vytvořil jsem jako poloamatér v tomto jazyc… poslední
Baloušek 06.06.2016 22:48
Baloušek

D-Fend generuje konfigurační soubor dosbox.conf jehož hodnoty lze v
klikacím dialogu ovlivňovat na přednastavené hodnoty.

Dále je možné, že předává parametry konfiguračního souboru a adresáře hry například:

dosbox.exe -conf "c:\Games\DOSBox-0.70\dosbox.conf"

Pro uživatele, kteří neznají práci s příkazovým řádkem může být zajímavý.

//edit
Dobře popsaný návod pro D-Fend je tedy zde:

http://forum.bestoldgames.net/topic2468.html?highli ght=dfend

Upozorňuji ovšem na to že při použití s jinou verzí DOSBoxu než na kterou je určen jsou hlášeny nějaké potíže. Konkrétně na zatím nejvyšší verzi 0.70, údajně D-Fend pro verzi 0.65 nefunguje úplně dobře.

Podobný prográmek jako je D-Fend si je schopno doprogramovat hodně lidí tady z Poradny.

Daleko jednodušší než čekat jak se D-Fend bude chovat nebo si naopak něco programovat sám, je dle mého názoru udělat na každou hru zástupce, který odkáže na patřičný nakonfigurovaný soubor.

Třeba takto:

dosbox.exe -conf "c:\Games\hraZ\hraZ.conf"

dosbox.exe -conf "c:\Games\C&C\hraC&C.conf"

dosbox.exe -conf "c:\Games\Blake\hraBlake.conf"

Možná vypadá uvažovaný postup složitě, ale opak je pravdou.
Je to věc kterou je možno si udělat během několika vteřin. Odpadají všechny rizika s kompatibilitou.
Protože je použit originální soubor. ;-)

Když si do konfigu na konec napisete to mount atd. ,tak muzete dat rovnou -C:
A kdyz si k tomu jeste stahnete manazera "M602" tak to muzete mit tak jednoduchy jako
ja:
Mount P D:\dosbox\
Mount s D:\
Mount c D:\dosbox\abuse\
Mount F K:\
p:
p:\m602\m602.exe

pustim dosbox a uz muzu rovnou v pohode hrat :-):)):-D

Potřebuju poradit, na dosboxu mi nejde rozběhat místní síť (Lan). Konkrétně IPX.
Vzpomínám, jak jsem s kámošema pařil warcraftaII a teď mi to hodí, že to IPX nemůže nalézt.
A to mám originálku WarcraftII battleNet edition.
Přitom IPX mi funguje normálně pokud nepustím dosbox.:.( Poraďte pls.

Zdravím,
mám takový menší problém, v konfiguračním souboru dosboxu jsem si nastavil velikost okna na 1280x1024 ale okno se mi do takové velikosti neotevřelo zkoušel jsem i 1024x768 a nic stále je v 640x480. Proším víte někdo jak docílit toho aby se mi to okno zvětšilo díky.Písněte mi to na mail mad__max@centrum.cz

To je všechno hezké.. ale když jsem zkoušel zprovoznit Elder Scrolls, u Areny nenastal žádný problém, ale u Daggerfall jsem narazil na požadavek vloženého CD.. Ale obsah CD Bethesda poskytla v zip archivu v běžné složce.. DOSbox složku umí připojit jako CD, ale hra stejně hlásí, že nelze spustit bez vloženého disku.. Už jsem zkoušel v ..config všemožné syntaxe, jaké jsem na internetu našel, ale stále nic.. CD ve formě složky jako takové z prostředí DOS-boxu spustit jde, ale aplikace ho neakceptuje..

Dobrý den,
pokud máte verzi hry, která vyžaduje spuštění pouze s CD, je nutné připojit v DOSBoxu virtuální mechaniku. Pomocí některého z Free programů vytvořte soubor ISO, který bude obsahovat soubory ze ZIP archivu, který jste zmínil. Tento ISO soubor pak vložte do virtuální mechaniky (např. pomocí programu DAEMON Tools) Následně v konfiguračním souboru DOSBoxu použijte podobnou syntaxi, kterou využívám pro hru Spellcross:

#*Spellcross*
mount g: g:\ -t cdrom -usecd 0 -ioctl -noconsole #připojí virtuální mechaniku (v OS je pod písmenem G:)
mount d: d:\ #připojí disk D: (zde je hra nainstalována/nakopírována)
d: #přepnutí na disk D:
cd \Hry\SC #přesun do rootu složky, kde se nachází spouštěcí soubor
spelcros.exe #spuštění hry

Další možnost je stáhnout si cracklou verzi hry (myslím si, že drtivá většina starších titulů již není chráněna autorským zákonem, tak tato rada snad nevadí), která je oproštěna od CD.

V DOSBOX 0.74 mi hra WOLFPACK od NOVALOGIC jede, ale bohužel, zvuk při spuštění hry v DOSBOXu nehraje, jen souvisle "prdí". Zkoušel jsem všemožně měnmit nastavení DOSBOXu, ale marně, problém je stále stejný. Můžete mi poradit?

Vymrdanej dosbox opravdu at s tim tahnou do prdele nechapu proc tam nedaj normalne config kterej by fungoval a nehazel chybu za chybou absolutne bezduvodne vim je to skvela aplikace udelali ji zadarmo ale kurva mohli to dathnout do konce takhle to funguje na pul akorad se to sere rozliseni okna nejde nastavit zvuk nejde nastavit nic nejde nastavit proste to clovek jen pusti a doufa ze tahle hra to zrovna zkousne a tak nejak to pude a to se vubec nezminuju o sirokouhlej monitorech.... Evidentne ten co to delal chtel uznani ma ho mit krasnej napad a dobra vec ale napul hotovej gulas se taky neda zrat. Tak at s tim laskave tahnou do pici nechapu proc neudelali normalne emulator na celej norton comander a bylo by problemech takhle to je fakt jak od debilu co se smejou lidem ktery se nevyznaj v cmd dosu a configovejch programech kde i kdyz to prepisu jak bych to chtel tak to bud nejde ulozit nebo to zacne hazet chyby nebo to nema vubec zadnej efekt takze za me TAHNETE S TIM DO PICE

Dobrý den,

z historie programuji v programu Qbasic 4.5.
Vytvořil jsem jako poloamatér v tomto jazyce relativně obsáhlé programy.

V programech jsem použil možnost Qbasicu, grafická karta EGA s rozlišením 640x350.
To mi umožnilo textový mod 80 sloupců a 43 řádků.

Nevím jak nastavit DOSBOX, aby to akceptoval.

S pozdravem

Baloušek
mbalousek@seznam.cz

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru