Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Browser hry alebo ako sa da vyuzit webovy prehliadac

K napisaniu tohoto clanku ma viedla myslienka, ze toto odvetvie, ktore vzniklo pomerne nedavno a akoby z nicoho ma velku buducnost. O com hovorim? No predsa o webovych hrach tzv webovkach. Definica: Pod pojmom browser game rozumieme hry, ktore sa hraju prostrednictvom internetoveho prehliadaca (Opera, Firefox, Internet explorer, Safari...) a nepotrebuju ziadne instalacie a so serverom namiesto nejako klienta (hry) komunikuje browser.

Vyhody:
- ziadna instalacia
- hra je hratelna na akomkolvek pocitaci, ktory ma browser (to je v podstate kazdy aj 10 rocny pocitac)
- vsetky udaje su ulozene na servri prevadzkovatela, vam staci vase prihlasovacie meno a heslo
- hra sa proti inym hracom, umela inteligencia byva zastupena malokedy a ak aj hej len ako doplnkova vec
- hra sa "zadarmo"
- komunita ludi, do ktorej sa dostanete
- ku kazdej hre je forum, kde si uzivatelia mozu pokecat, pochvalit sa, pohadat, zaspamovat....proste pre niektorych ludi je forum viac ako hra samotna.
- o hru sa staraju game operatori (GO), ktori vas v pripade porusenia pravidiel mozu potrestat banom (znefunkcnenim vaseho konta). Na pracu GO dohliada supergameoperator (SGO) a na jeho pracu zase zastupca firmy.

Nevyhody:
- "slabsia" grafika oproti klasickym hram
- vacsinou textove a graficke prostredie bez interaktivity (neplati az tak pre flashove hry)
- hra nie je celkom zadarmo, vacsinou je stavana tak, ze za peniaze si kupujete rozne vyhody a obcas je vlastne bez nich "nehratelna"
- hra vas po case vtiahne "do seba" a okrem penazi vam kradne najme vela casu

Neviem koho to napadlo ako prveho, ale podla mna to bol genialny napad pouzit browser primarne urceny na ziskavanie infomarcii z netu na hranie. A nie na obycajne bezduche hranie, ale hranie v komunite, spajanie a rozdelovanie ludi a hlavne na nenapadne tahanie penazi z hracov. Poznam pripady, ked hrac v tuzbe byt najlepsim mina mesacne tisice korun (po nasom desiatky eur) alebo dokonca viem osobne o jednom pripade, kde sa rozpadlo manzelstvo vdaka tomu, ze sa niekto viacej venoval hre a svojej gilde ako manzelke a dietatu.
Dost bolo strasenia popisem zopar hier, s ktorymi som prisiel pocas cca 2 rokov do styku.

Zacneme zahranicnymi a mozno menej znamymi.

www.imperiaonline.org

Zaujimava stredovaka strategia z dielne bulharskych tvorcov, ktora ma navyse svoj vesmirny klon (www.galacticimperia.org). Hra ma peknu grafiku, podporuje mnoho jazykov (sk/cz) a miera hratelnosti a s tuzbou tvorcov tahat z vas peniaze je vyvazena. Inymi slovami mozete si tuto hru slusne zahrat aj bez toho, aby ste do nej vrazili co i len cent (korunu). Samozrejme hra je individualne hratelna len velmi tazko, je nutne sa spajat do aliancii a ak chcete hrat na urovni do medzinarodnych nakolko sk/cz aliancie byvaju slabsie. Pointou hry je neustaly rozvoj svojho kralovstva najlepsie na ukor inych samozrejme. Hra ma slusne forum, kde je pre zaciatocnikov vsetko vysvetlene a na svoje problemy tam najdete urcite po chvilke hladania odpoved. Oficialny jazyk je anglictina.
- pekna grafika
- stabilia serverov
- casovo zvladnutelne
- nie az tak zavisle na financiach
- kde je koniec?
- dobre informacne forum, chudobne na spam a off topic prispevky
- hru "musite" hrat kazdy den inak vas niekto urcite vyrabuje alebo vam znici armadu. Za peniaze je mozne kupit si dovolenku pocas, ktorej ste chraneny.

www.evony.com

Pomerne nova flashovka, ktora vas privita prijemnou grafikou. Na zaciatku zacinate s malym hradom, ci skor dedinou, budujete, cestujete po mape, hladate nove odbytiska, napadate inych hracov a kradnete im suroviny, zabijate vojakov, co preberate cele mesta. Tvorcovia chcu vsak z mojho pohladu zarobit pomerne rychlo a na ukor kvality, browser casto straca spojenie (tvorcovia tvrdia, ze platiacim hracom sa to nestava), za rozne "blbosti" si musite kupit kredit (napr za "shoutovanie" v hre), dalsi rozvoj je mozny len za peniaze...atd, ale hra vas chvilku moze drzat. Aliancia v tomto pripade je nutna len kvoli poctu hracov...ak si vas poda 5-6 hracov z inej aliancie moc sanci nemate. Pri utokoch vam totizto klesa moralka a pocet utokov nie je obmedzeny...v tomto pripade rozhoduje prave ten pocet. Pointa hry je rovnako ako v prvom priade. Rozvoj, rozvoj, rozvoj.
- pekna grafika
- nestabilne spojenie
- vyberanie penazi od hracov za "nic"
- "silovo" pomerne nevyvazene, slaba ochrana novacikov
- pomerne velke, ale neprehladne forum
- o vase panstvo sa musite starat kazdy den

www.travian.sk (cz)

Jedna z najznamejsich hier u nas. Tato hra ma narozdiel od inych svoj koniec. Cielom hry je vyskumat div sveta. Toto sa samozrejme nemoze podarit jednolivcovi a tato hra mozno viac ako ine vas nuti spajat sa dobre organizovanych spolkov. Na zaver zostavaju len najsilnejsie aliancie a hra byva napinava az do konca.
Pomerne narocny na organizaciu je zaverecny boj o div sveta.
- hra ma jasny ciel
- je to vyslovene kolektivna hra
- asi najznamejsia hra na cz/sk uzemi
- sk/cz komunita v hre
- nemam osobnu skusenost

www.divokekmeny.sk (cz)

Hra podobna Travianu. Na rozdiel od Travianu nema konecny ciel. Rozvijate svoju osadu, utocite na protivnikov a zaberate ich osady. Pomerne stabilna hracska zakladna, hra nema masivnu reklamu a napriek tomu ma desattisice stalych uzivatelov.
- pravdepodobne vas tak skoro neunudi a neupadnete do stereotypu vdaka velkemu poctu uzivatelov
- nemam osobnu skusenost

www.kingsage.cz

Vznikla ako priama konkurencia Divokym kmenom. Trosku infantilna grafika (v style Travianu a DK), pomerny stereotyp v hrani, preto sa treba hned na zaciatku pridat do nejakej aliancie. Osobne uprednostnujem mensie a sudrznejsie aliancie, v ktorych je vacsia sranda. Vasou ulohou je zabrat co najviac osad a terorizovat svoje okolie vypadmi (bud idete po surovinach alebo rovno sa pokusite prebrat niekomu osadu, ktora sa stane potom vasou). Forum ako aj hra samotna sa neustale rozvija.
- hra si nevyzaduje tolko casu
- sk/cz komunita
- kazdodenne hranie, dlhsie vynechanie hry znamena "vyfarmenie" dedin a znicenie armady

www.the-west.cz

Prijemna oddychovka z prostredia divokeho zapadu. Vasou ulohou je zalozit si vlastne alebo sa pridat do mesta, ktore rozvijate a popritom plnite rozne ulohy. Mozete sa vybrat z roznych specializacii a ist cestou duelanta, lovca, vojaka, ci stavitela. Vyhoda je roznorodost moznych smerov vaseho napredovania a to, ze za peniaze si kupite primerane vyhody. Neplatiaci hraci sa vsak platiacim dokazu vyrovnat zvysenou usilovnostou. Forum ku hre je standardne, ludia na nom su pomerne slusni.
- hra sa po case moze stat jednotvarnou
- hra si nevyzaduje tolko casu a hranie je mozne prerusit aj na dlhsi cas bez nejakych sankcii

www.gladiatus.cz (sk)

Chcete sa stat rimskym gladiatorom? Mate jedinecnu prilezitost. Vasou ulohou je bojovat s inymi gladiatormi v arene, chodit na vypravy, pracovat a nicit bossov v bludiskach. Neustale zlepsujete svoju zbroj a vyzbroj a vyvijate niekolko druhov schopnosti. Bohuzial pokial chcete byt najlepsim zabudnite na taktiku a strategiu. V tejto hre su dolezite len peniaze. Za peniaze si kupujte rubiny (platidlo v hre), za rubiny si mozete kupit na aukciach to najlepsie co ponukaju a nasledne predavat za herne peniaze. Za tie sa dokazete vycvicit niekolkokrat rychlejsie ako ostatni uzivatelia. U tejto hry je najvyraznejsi pomer platiacich a neplatiacich hracov a to az 9:1!
- adrenalinove aukcie s neistym koncom
- suboje v arene
- hru mozete prestat hrat aj na dlhsi cas bez sankcii
- tato hra ma suverene najhorsie forum a to vdaka pristupu celeho timu moderatorov a adminov. Ak mate radi diskusiu, ste zvedavy, radi sa pytate alebo akokolvek inak komunikujete zabudnite na toto forum, ktore je prezentovane ako wiki s adminmi, ktori su horsi ako byvaly rezim.
- bez penazi je nemozne bojovat o prve priecky

www.ogame.cz (sk)

Strategia z prostredia vesmiru. Rozvijate svoje imperium, budujete flotilu a planety a napadate inych hracov. Beriete im suroviny pripadne nicite lode. Hra ma naopak pomerne liberalne forum a myslim, ze je to jedno z najkomunikativnejsich for na sk/cz scene. Ak mate radi flamewar, spam a proste radi sa zucastnujete virtualnych debat hor sa na Ogame. Pre prianivcov scifi povinna jazda. Hra ma prejst v blizkej dobe redizajnom a vyfasovala aj nove forum, ktore sa vsak mnohym uzivatelom nepaci.
- hoci sa nezda narocne na cas
- ak chcete hrat vrcholovo pripravte sa na to byt v strehu 24h denne
- peniaze vam sice pomozu, ale inak rozhoduje strategia a taktika a predovsetkym cas.
- hra umoznuje zmrazenie uctu na vami urceny cas, ale inak sa on musite starat ako o dieta;o).

www.ikariam.sk (cz)

Chcete sa stat starovekym, vladcom? Zacnitu u Ikariamu. Zacinate s jednym ostrovom a postupne budujete svoje imperium. Pomerne narocny a zdlhavy sposob tazby surovin vsak robia z tejto hry pomerne nudnu zalezitost.
- dobry namet, horsie spracovanie
- narocne na ovladanie (neustale prenasanie surovin)

www.battleknight.sk (cz)

Na zaciatku si vyberiete medzi dobrom a zlom. V principe je to jedno lebo "pribeh" je rovnaky. Chodite na vypravy, vyzyvate inych hracov na duel, zlepsujete svoju zbroj. Velmi nudne, nezazivne, hra ma nevedela udrzat a po par dnoch som to zabalil.
- hra je jednotvarna hned po par hodinach
- hra vas nikam neposuva
- grafika je pomerne nudna

Samozrejme, ze hier je vela a firmy neustale vyvijaju nove a nove. Najvacsie firmy maju vo svojom portfoliu niekolko desiatok titulov, treba skusit viacero z nich a a dufat, ze vam aspon nejaky z nich sadne. Niekedy nehrate hru pre nu samotnu, ale skor pre ludi, co ju hraju s vami (priklad Travian, KA, Ogame, kde sa vytvorili silne hracske komunity). Idealna hra obsahuje putavy pribeh, prijemnu grafiku, neustale sa rozvija, dobre komunitne forum, kde si mozete okrem ziskavania informacii aj jemne zaflamovat alebo sa inak vyblbnut, dobra hra taha z ludi sikovne peniaze bez toho, aby si to uvedomovali. Samozrejme idealna hra neexistuje kazdemu vyhovuje nieco ine.

Na zaver rada...ak chcete v akejkolvek hre patrit medzi najlepsich pripravte sa na to, ze vas to bude stat more casu a penazi. Treba si hlavne casto hovorit, ze je to len hra a hra ako taka nas ma bavit a byt medzi najlepsimi vzdy nemusime. Have a fun

Předmět Autor Datum
Mě nejvíc vyhovuje The West, přijdu tam, dám 2x nějakou práci na dvě hodiny a mám prakticky na 4 hod…
marekdrtic 23.07.2009 06:22
marekdrtic
zkusim
Kurt 25.07.2009 17:55
Kurt
nevie niekto nahodou kedy ma vyjst Heroes of Might and Magic Kingdoms? uz na to cakam rok a furt nic…
Michal2 23.07.2009 08:20
Michal2
Přesně tak... Už aby to bylo! Další věc na kterou čekám, je pak Diablo III.
MaSo 23.07.2009 13:25
MaSo
nj, lenze Diablo 3 nebude pre browser :-)
Michal2 23.07.2009 14:20
Michal2
To ne, ale i tak se nemůžu dočkat...:-)
MaSo 23.07.2009 14:41
MaSo
si pockas, Blizzard ked oznami hru, tak to znamena ze na nej uz 2 roky maka a ze na nej este 2 roky…
Michal2 23.07.2009 15:00
Michal2
ja osobne cakam na Dragon Age Origins - pokial to bude naozaj duchovny nastupca Baldurs Gate ako tvr…
Michal2 24.07.2009 08:57
Michal2
Mě se nelíbí jenom toto : ktore vzniklo pomerne nedavno zlatej webgame, kterýmu je přes 4 roky.Ale…
Gazzy 23.07.2009 22:39
Gazzy
Edit: To se stydím. Webgame vzniknul už v roce 2002 (resp. v 2001 bylo první testování)
Gazzy 24.07.2009 07:59
Gazzy
Treba to brat obrazne. Ja osobne som zachytil webovky asi pred 2-3 rokmi. K masovemu rozsireniu este…
fleg 25.07.2009 22:05
fleg
Jestli myslíš GamePage, tak něco takovýho už jsem tam taky viděl ... :-)
Gazzy 25.07.2009 23:48
Gazzy
jj gamepage;o). boli tam ludia z ogame a myslim ze aj z gladiatusa.
fleg 26.07.2009 11:50
fleg
a ze tu nebol spomenuty Darkelf - klasika, tiez existuje uz myslim vyse 2 rokov.
Michal2 24.07.2009 08:00
Michal2
Ja som hraval najprv ikariam urcite vsetci poznate potom som hraval the crims to som hral dost dlho… poslední
tondo 16.03.2010 12:46
tondo

Mě nejvíc vyhovuje The West, přijdu tam, dám 2x nějakou práci na dvě hodiny a mám prakticky na 4 hodiny pokoj, občas se tam podívám, jestli není nový úkol a tak. Hlavně ti nikdo (kromě "omdlení") nemůže sebrat několikatýdenní práci rozbořením vesničky či charakteru jako v Travianu a dalších hrách.

Zpět na články Přidat komentář k článku Nahoru