Přidat článek mezi oblíbenéZasílat nové komentáře e-mailem Komplexní řešení plně digitální televize.

Zdravím,

také v posledních dnech zkouším různé možnosti streamu TV do sítě. Co se unicast řešení týče velice mě zaujal tvheadend. Má sice své nedostatky jako absenci detekce reklam a možnost pausy (TimeShift) sledované LiveTV, ale na druhou stranu jde snadno zkonfigurovat přímo přes webové rozhraní. Zde je možné "naklikat" si i nahrávání oblíbených pořadů a to i za použití klíčových slov. Má i jakési základní uživatelské omezení (práva pro stream, nahrávání a samozřejmě admin), ale celkem mě zarazilo že nahrávání nastavené jedním uživatelem může druhý bez problému zrušit :o/
Co jsem testoval datový tok pro jednoho klienta při sledování TV se pohybuje mezi 3,5 - 5 Mbps takže pro domácí síť (včetně wifi pokud na ní nevisí 10 notebooků :o) je to, bezesporu, použitelné. Nahraná videa ukládá do kontejneru .mkv, ale ještě jsem nezjišťoval jaký kodek využívá. Platí zhruba 1h = 1GB.
Jako klient lze použít přímo soft od lonelycoder ShowTime nebo XBMC (jiné jsem nezjišťoval), které má podporu defaultně ve zdrojích videa. Co se komfortu týče lze v XBMC napojit jako zdroj i smb úložiště s nahrávkami a může se gautchit :o)

Ale přejdu k věci. Jelikož se starám i o menší wifi síť (cca 50 domácností) zajímalo by mě zda-li někdo z vás nemá zkušenosti s multicast streamem na Mikrotik platformě. Síť je routovaná dynamicky pomocí OSPF. Dohledal jsem si cosi o možnosti řízení multicast streamu přes PIM nad OSPF. Zajímalo by mě jestli někdo nemá praktické zkušenosti, protože zatím se pohybuji v neznámých vodách.

Moje idea je taková, že bych využil dvblast a z něj stream poslal na nejbližší router kde by byl tzv. randevue point. Od něj by si multicast přebírali ostatní routery. Každý klient "sedí" ve své kolizní doméně (subsíti). Je ale vůbec technicky možné zajistit aby se o tento stream přihlásili klienti z wifi, kteří sedí dejme tomu za OvisLinkem 5460? A pokud ano co jim nastavím jako zdroj? IP serveru, IP randevue pointu nebo IP nejbližšího routeru.

Mám nějaké zkušenosti s multicastem na L2, ale zase se mi nechce kvůli streamu TV předělávat celou L3 síť.

Budu rád za každé popostrčení a děkuji autorovi článku za rozšíření obzorů.

Reakce na komentář

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj komentář:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět na články